Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Masterplan za dio autoceste od Zagreba do Karlovca

Studija izvodljivosti pokazat će treba li ići na proširenje autoceste

konferencija o autocesti
Foto: Anto Magzan/Pixsell
23.12.2016.
u 15:24

Ako studija i pokaže da potrebe za širenjem ima, početak radova očekuje se tek nakon 2020. godine

Potrebna dogradnja trećeg traka na dionici Zagreb – Karlovac tema je o kojoj se godinama priča, prvi korak da se ta ideja stručno razmotri započela je prije dvije godine izradom Masterplana za razvoj prometne infrastrukture na toj relaciji, a unutar Masterplana je i predložena izrada studije izvodljivosti koja bi trebala biti gotova sljedeće godine i pokazati ima li potrebe ići u proširenje autoceste od Zagreba do Karlovca.

Ako studija i pokaže da potrebe za širenjem ima, početak radova očekuje se tek nakon 2020. godine, kaže direktor tvrtke Autocesta Rijeka – Zagreb Josip Šala. Predstavnici ARZ su zajedno s konzultantima javno predstavili Masterplan u kojem su se identificirali glavni problemi na dijelu autoceste od Zagreba do Karlovca, a upućuju na to  da postojeća infrastruktura utječe na smanjuje protočnost prometa, stvaranje uskog grla te nepovoljno utječe na dostupnost i razvoj javnog prijevoza, turizam i gospodarstva. Pa zato treba ići u smjeru poboljšanja usluge, sigurnosti cestovnog prometa, povezanosti kontinentalne i jadranske Hrvatske te povećanje regionalne i lokalne dostupnosti i mobilnosti.

Izrada projekta koštala je 1,9 milijuna kuna, a 85 posto financirano je iz sredstava EU, tj. Fonda za regionalni razvoj kroz operativni program Promet od 2007. – 2013. godine. Ako bi se išlo i na izradu šesterotračne autoceste između Zagreba i Karlovca, također bi se koristila sredstva iz fondova EU, po mogućnosti opet u najvećem mogućem iznosu od 85 posto vrijednosti projekta. Ta dionica autoceste dugačka je 39 kilometara, dnevni promet na njoj je oko 30.000 vozila, a u vrijeme turističke sezone gotovo i dvostruko više. Taj dio autoceste je i najzagušeniji u zemlji, zbog čega i treba pronaći najbolje rješenje.  

> >  Od Zagreba do Karlovca možda i treći trak

Komentara 3

MA
MaSpa
17:31 23.12.2016.

Studija kažete, ha ha ha.. Isto kao ona studija koja kaže da je Pelješki most isplativ!? Priznajte fino da je projekt politički i za odredjene firme, pa cemo svi mirnije spavati..

TE
TechnoCroat
19:59 23.12.2016.

Ukinite naplatne kućice pa vam neće Trebat ni studija ni treća traka, ni 100 radnih mjesta ni sitnih zakidanja ni kradje na naplati, ni dugih kolona.

KR
kritika5
21:02 23.12.2016.

najmanje dva traka i dva puta pojeftiniti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije