Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traže puštanje zatvorenica

Stručnjak o ISIL-ovoj prijetnji smrću Hrvatu: Sumnjam da će Egipat popustiti zahtjevima

Danijel Bučan
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/4
06.08.2015.
u 10:35

Jučer je objavljena snimka na kojoj 31-godišnji Tomislav Salopek kaže da će ga ubiti ISIL ako Egipat za 48 sati ne oslobodi zatvorenice iz egipatskog zatvora.

– Sumnjam da će egipatski režim popustiti pod tim zahtjevima jer ni dosad nisu pokazali pretjeranu volju za pregovore s teroristima – rekao je za 24 sata hrvatski arabist i bivši veleposlanik Daniel Bučan te dodao da u Egiptu postoji nekoliko terorističkih grupa među kojima je donedavno i ISIL.

Jučer je objavljena snimka na kojoj 31-godišnji Tomislav Salopek kaže da će ga ubiti ISIL ako Egipat za 48 sati ne oslobodi zatvorenice iz egipatskog zatvora. Videosnimka koju je ISIL objavio pod nazivom "nova poruka egipatskoj vlasti" prikazuje muškarca u odijelu kako kleči pred maskiranim teroristom koji u ruci drži nož, upućujući dramatičan apel: "Ja sam Tomislav Salopek, Hrvat, oženjen Natašom i imam dvoje djece. Molim egipatsku vladu da pusti sve zatvorenice i spasi mi život."

Pusić putuje u Kairo

Hrvatski državljanin otet je u glavnom egipatskom gradu Kairu  22. srpnja. Kao što je poznato, Tomislav je u Egiptu kao menadžer radio za francusku tvrtku Company General Geoscience. Otet je na putu prema poslu.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova izvijestilo je jučer u priopćenju da poduzima sve kako bi se razriješila situacija u kojoj se nalazi Salopek. Dodali su da je ministrica Vesna Pusić u kontaktu sa Salopekovom obitelji te da će, u dogovoru s egipatskim ministrom vanjskih poslova, otputovati u Kairo.

>>Rođak otetog Slavonca: Meni je teško, a tek njegovima. Ženi, dječici... Plaču cijeli dan

>> Objavili video: Islamisti prijete da će ubiti Hrvata otetog u Egiptu u roku od 48 sati

Komentara 9

MJ
marijan.jedvaj
11:17 06.08.2015.

Taj čovjek je već mrtav, ovo je samo posuđeno vrijeme na kojem živi, bio je mrtav čim su ga oteli... Ako su ga oteli islamisti direktno zna se što će bit, ako su ga oteli neki banditi bilo je lako - imaš sam za platit? Nemaš... Oće familija platit? Neće/nema... Oće firma platit? Neće... Prodamo te ISIL-u za par kalaša i vreću opijuma pa da imaju još jednog za smaknut i snimat, hebe se njima ko je i kako, bitno da je sa zapada ili bar da nije musliman i dobar je za snimanje... Inače hebe se Egiptu za njega, a sve i da im je bitan ni jedna vlada neke suverene zemlje iz principa ne pregovara s teroristima...

FO
ForeignLegion1987
11:19 06.08.2015.

ubiju li ,,ovog hrvata,,,nijedan musliman u svijetu vise nece biti siguran,,,jer 95% muslimana podrzava isil,,,to je dokazano,,,cijeli problem muslimana u ovom dijelu svijeta potijece iz bosne,,,odnosno svi problemi pocinju iz bosne ukoliko bosanske vlasti brzo ne reagiraju,,,dobiti ce problem,,,koji isil sije po svijetu,,,biti ce im sve trostruko vraceno,,,narodu je dosta vise tih bolenih glupana zaostali su tri svijetlosne godine za svijetom,,,

NV
novo vriijeme
10:45 06.08.2015.

Pusić i KGK dužne prestati hodati po proslavama ako je u pitanju hrvatski građanin i smjesta stupiti u kontakt sa otmičarima. Neka se nagažira i Mesić, dragocjena štićena osoba KGK, on bar ima puno prijatelja među arapima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije