Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Štromar: Svojim rođenjem ne postaješ ministar. Ako treba, idemo na izbore

Štromar nije isključio mogućnost izlaska iz vladajuće koalicije.
10. listopada 2019. u 17:06 9 komentara 670 prikaza
Predrag Štromar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar (HNS) rekao je u četvrtak kako ne isključuje mogućnost prijevremenih izbora ako se ne postigne dogovor s koalicijskim partnerima o povećanju plaće učiteljima, ali vjeruje da će Vlada i sindikati dogovoriti.

Milorad Batinić Batinić (HNS): 'Ne odstupamo ni milimetar od našeg zahtjeva da se povećaju plaće prosvjetara'

Na dan kad je počeo štrajk učitelja potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar bio je u Gornjoj Stubici, na prije dogovorenom obilasku gradilišta na energetskoj obnovi zgrade Osnovne škole Matije Gupca.

U izjavi novinarima Štromar je rekao kako mu je žao što je došlo do štrajka i što još nema dogovora između Vlade i sindikata učitelja.

"Ali ja sam siguran da će biti dogovora. Obrazovanje je nešto najbitnije na čemu moramo raditi. Moramo provesti ovu reformu, ona je sad došla u sve škole. Bitno je da nastavnici i učitelji budu zadovoljni", istaknuo je Štromar te dodao da će se razgovori nastaviti.

HSS O ŠTRAJKU 'Sramotno je da ih nazivaju miševima koji nagrizaju proračun, a oni vole svoj posao i žele raditi'

Na pitanje hoće li biti prijevremenih izbora ako koalicijski partner ne prihvati HNS-ov uvjet za povećanje plaće učiteljima pa HNS ne podupre državni proračun za 2020. godinu, Štromar je ponovio da će biti dogovora.

"Bilo je već dosta situacija gdje je bilo takvih upita što će biti. Ali ako se ne dogovorimo, može i to biti rješenje", rekao je Štromar, koji nije isključio mogućnost izlaska iz vladajuće koalicije. "Ministar se ne rodi. Svojim rođenjem ne postaješ ministar. To može biti jedna od realnosti. Ako treba, idemo na izbore", dodao je potpredsjednik Vlade.

Štromar je u Gornjoj Stubici obišao gradilište na energetskoj obnovi zgrade Osnovne škole Matije Gupca, gdje se očekuje gotovo 74 posto uštede toplinske energije. Vrijednost radova je oko 7,2 milijuna kuna, od čega je 4,1 milijun osiguran iz europskih fondova preko Ministarstva graditeljstva. Štromar je podsjetio da je u tijeku energetska obnova 391 škole te 91 vrtića.

Branko Grčić i Rajko Ostojić PODRŠKA ŠTRAJKU UČITELJA Grčić: 'Povećanjem koeficijenta za 6,11 posto i osobnog odbitka plaće bi kumulativno rasle oko 13 posto'

"Ukupni iznos u energetsku obnovu svih javnih zgrada i višestambenih objekata trenutno je pet milijardi ugovorenih sredstava. Od toga 2,3 milijarde kuna su europska sredstva", rekao je ministar graditeljstva.

Štromaru je domaćin bio krapinsko-zagorski župan Željko Kolar koji je na gradilištu rekao kako nije zadovoljan prijedlogom Europske komisije i predstavljenom financijskom omotnicom za Hrvatsku za sljedeće razdoblje.

"Ponovno nema ni sportskih dvorana ni škola koje se mogu financirati iz europskih fondova, a što je posebno bitno za Krapinsko-zagorsku županiju, nema ni specijalnih bolnica", rekao je Kolar, koji ipak smatra da će hrvatska Vlada s Europskom komisijom pregovorima dobiti financijska sredstva i za takve projekte. 

VIDEO Ministar Štromar o subvencioniranju kredita

uživa sa Željanom
Farmerica Samanta progovorila o bolesti koju ima već 15 godina: 'Dugo mi je trebalo da je prihvatim'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • barbaizamerike:

    Anketa :Folirant bez pokrica

  • Mimosvit:

    Vidi se da je kraj mandata blizu a njihove pozicije slabe. Ali svejedno neće isprovocirati nove izbore, preveliki im je ulog u igri. Bolje vrabac od godinu dana fotelje u ruci nego golub od četiri godine novog mandata na grani.

  • okvals54:

    Vidi Liliputanca kako se k...i.