Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smrtna kazna?

Stres, alkohol i osobni problemi uzrok su masakra 16 civila

John Henry Browne
Reuters/PIXSELL
16.03.2012.
u 09:11

Optuženi 38-godišnji narednik vojsci se pridružio nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. jer je to smatrao svojom dužnošću. Odslužio je tri misije na Bliskom istoku i bilo mu je dosta

Američki vojnik optužen za ubojstva 16 afganistanskih civila bio je uzrujan što mora odslužiti četvrtu misiju u ratnoj zoni i vjerojatno je bio pod stresom nakon što je vidio ranjavanja svojih kolega, tvrdi njegov branitelj.

Ugledni odvjetnik iz Seattlea John Henry Browne, koji će braniti 38-godišnjeg narednika optuženog za ubojstva djece i obitelji kazao je i kako je njegov klijent već dva puta ranjen tijekom tri misije koje je odslužio u Afganistanu te kako mu je obećano da se više neće morati vraćati u ratnu zonu.

Njemu i njegovoj obitelji rečeno je da su njegove misije na Bliskom istoku završene. Njegova obitelj računala je na to da će biti premješten – izjavio je Browne na konferenciji za medije u Seattleu te dodao da su se ta obećanja promijenila doslovce preko noći. 

– Mislim da bi bilo pošteno reći da on i njegova obitelj nisu bili sretni što se vraća u Afganistan – naglasio je Browne.

Čini se da su ubojstva bila posljedica "kombinacije stresa, alkohola i osobnih problema nakon čega je on jednostavno – pukao", donosi Reuters neslužbenu izjavu jednog američkog dužnosnika.

Njegov odvjetnik kazao je kako nije upoznat s time da je njegov branjenik bio pod utjecajem alkohola te kako je stres bio veliki faktor, ali osobne probleme odbacio je nazvavši ih potpunom besmislicom.

– Ne znam mogu li ih nazvati klijentovim prijateljima, ali drugi ljudi smješteni u njegovoj bazi bili su teško ranjeni ili ubijeni kratko prije optužbi protiv narednika – objasnio je Brown.

Iako nije htio ulaziti u detalje o identitetu ili trenutačnom stanju svog klijenta, ali potvrdio je kako je s vojnim tužiteljima raspravljao o mogućnosti smrtne kazne koja još uvijek nije isključena.

Iako nitko nije želio govoriti o identitetu osumnjičenog 38-godišnjeg narednika, američki mediji tvrde da nije riječ o naredniku 2. pješadijske divizije 3. Stryker brigade smještene u bazi Lewis-McChord nedaleko Seattlea. Vojnik o kojemu pišu mediji odslužio je tri misije u Iraku gdje je zadobio ozljede glave i ostao bez dijela stopala. Njegov odvjetnik kazao je da narednik nije bio siguran je li spreman za odlazak u Afganistan, odnosno kako nije bio siguran je li dovoljno zdrav pri čemu je, naravno, mislio na fizičko zdravlje.

Brown, koji je branio Teda Bundyja, opisao je svog 38-godišnjeg branjenika kao uzornog vojnika te kako optužbe protiv njegova klijenta i njegov identitet neće biti poznati još tjednima. Podsjetimo, Bundy je bio jedan od najozloglašenijih serijskih ubojica u povijesti koji je tijekom 70-ih i 80-ih silovao i ubio 30 djevojaka te je osuđen na smrt pogubljenjem na električnoj stolici, a Browna je otpustio tijekom sudskog procesa i odlučio se braniti sam.

Optuženi narednik u vojsku je stupio nakon terorističkog napada na SAD 11. rujna 2001. 

– Vojsci se pridružio nekoliko tjedana nakon 11. rujna. Smatrao je da je njegova dužnost stati u obranu SAD-a – objasnio je njegov odvjetnik. Svoju suprugu 38-godišnjak je upoznao preko interneta i, kako tvrdi njegov odvjetnik, imaju vrlo zdrav brak i dvoje male djece. Njegova supruga i djeca stara tri i četiri godine zbog sigurnosti su premještena u vojnu bazu nedaleko od Seattlea.

Podsjetimo, neimenovani narednik optužen je za ubojstva civila koja svjedoci opisuju kao masakr iz noćne more. Ubojstva su se dogodila u blizini američke baze u afganistanskoj provinciji Kandahar. Optuženi 38-godišnjak trenutačno se nalazi u američkoj vojnoj bazi u Kuvajtu, a iako nije poznato kada će početi suđenje, sigurno je kako će se odvijati po pravilima vojnog prava. Neki mediji doznaju da će američka vojska optuženog narednika najranije danas prebaciti u zatvor u SAD-u i to najvjerojatnije u vojnoj bazi Fort Leavenworth u Kansasu. Njegov odvjetnik nije isključio mogućnost da narednik boluje od posttraumatskog stresnog poremećaja, odnosno PTSP-a.

Komentara 9

AA
aabbcc
10:57 16.03.2012.

. Sta moze biti veci zlocin od prisilne mobilizacije. Nazalost i kod nas na Balkanu su politicari prisilno tjerali, racijama hvatali mladez da idu pucati u druge narode protiv svoje volje.. Mnogi su taki i poginuli a oni koji susu ih prisilili da idu u rat za isto nikada nigdje nisu odgovarali.

BA
Bay
11:32 16.03.2012.

Ma zaslužio je smrtnu kaznu i završena priča ...Ovaj svira ...

UK
Ugo Kajvez
09:40 16.03.2012.

Glavni uzrok svemu je to što su ameri uopće tamo ............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije