Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gordan jandroković

'Stope PDV-a manje su samo za novine koje pogoduju SDP-u'

gordan jandrokovic,portal (1)
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/3
15.06.2013.
u 16:10

Prozvao je premijera Milanovića da govori neistine, jer ne stoji tvrdnja koju je iznio na u četvrtak sjednici Vlade da nitko nije predlagao da se smanji PDV na hranu i dječje cipele.

Saborski zastupnik i član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković poručio je danas kako se iza smanjene stope PDV-a samo za dio novina očito krije namjera vladajućih da pogoduje jednima, a da druge kazni. 

- Odnosno da se onima koji su lojalni, koji pišu u korist Vlade i SDP-a ide na ruku, a onima koji su kritični i koji ukazuju na njihove slabosti i greške da ih se na neki način kazni. Iz svega navedenoga je jasno da SDP prijeti ignoriranjem i negiranjem volje građana, planira ojačati poziciju izvršne vlasti u odnosu na zakonodavno predstavničko tijelo, te namjerava kupiti naklonost dijela medija – poručio je Jandroković na konferenciji za novinare koju je sazvao kako bi komentirao aktualnu političku situaciju u državi. Prozvao je premijera Milanovića da govori neistine, jer ne stoji tvrdnja koju je iznio na u četvrtak sjednici Vlade da nitko nije predlagao da se smanji PDV na hranu i dječje cipele. 

- To je neistina! HDZ, HSS i mnogi drugi smatrali su da bi umjesto smanjivanja PDV-a na dio novina bilo puno primjerenije u ovim teškim okolnostima smanji PDV na hranu ili na nešto što je od egzistencijalne važnosti, a tada se SDP na to oglušio – kaže Jandroković. Vladu je optužio da se služi raznim proceduralnim smicalicama i zakonskim rješenjima kako bi ojačala svoju poziciju u odnosu na one koji bi je trebali kontrolirati, umjesto da bude jače dodatno kontrolirana od strane građana, parlamenta i medija, što je nedopustivo i zabrinjavajuće i suprotno demokratskim načelima, dodaje. 

- Dokaz tome su pokušaj opstrukcije referenduma i ignoriranje volje gotovo 750 tisuća hrvatskih građana, jačanje pozicije izvršne vlasti u odnosu na zakonodavno predstavničko tijelo kroz najavljene promjene Poslovnika Sabora, te odluka o smanjenju PDV-a na pet posto samo za odabrane medije – tvrdi Jandroković koji smatra da bi ne raspisivanje referenduma bilo ozbiljan napad na demokraciju i da bi SDP time izazvao ustavnu krizu.

- Vjerujemo da će do referenduma doći i ne možemo zamisliti situaciju u kojoj bi jedna stranka, pa zvala se ona i Socijal-demokratska partija ignorirati i negirati volju 750.000 ljudi. Vladajuća većina nema pravnih ni političkih razloga da to ospori, a ako se upuste u tu avanturu to će značiti udar na ustavno-pravni poredak zemlje i demokraciju za što će naravno snositi i posljedice - smatra Jandroković kojeg brinu i najavljene promjene Poslovnika Sabora, odnosno da vladajuća većina preuzima sve ovlasti vezane za europske poslove. To bi, vjeruje ovaj zastupnik, moglo dovesti do značajnog narušavanja ravnoteže između izvršne vlasti i predsjedničkog tijela, jer će rasprave o smjenama na ministarskim pozicijama biti premještene s plenarnih sjednica na resorne odbore, te tako učinkovito maknute od očiju javnosti.

- Ustraje li u nekim svojim stajalištima, SDP će biti odgovoran ne samo za ustavno-pravnu krizu, već i za krizu demokracije u Hrvatskoj – zaključio je Jandroković.

>>Prihvatili zakon o PDV-u i diskrimina​ciju sa 25 tisuća riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije