Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sabor izglasao

Prihvatili zakon o PDV-u i diskrimina​ciju sa 25 tisuća riječi

Sabor
Patrik Macek/PIXSELL
14.06.2013.
u 11:39

Hrvatski sabor izglasao je novi Zakon o PDV-u prema kojem će se samo na dio dnevnih novina PDV naplaćivati po sniženoj stopi od pet posto, dok će one koje imaju manje od 25 tisuća riječi, PDV plaćati po stopi od 10 posto.

Hrvatski sabor izglasao je novi Zakon o PDV-u prema kojem će se samo na dio dnevnih novina PDV naplaćivati po sniženoj stopi od pet posto, dok će one koje imaju manje od 25 tisuća riječi, PDV plaćati po stopi od 10 posto. Vlada je odbila amandmane oporbe, točnije HDZ-a i laburiste Branka Vukšića da se ta sporna odredba od 25 tisuća riječi izbaci iz prijedloga zakona, a isti amandman je bio predao i SDP-ov Josip Kregar, no odlučio ga je povući uz objašnjenje kako njime nije želio naštetiti onima koji ispunjavaju taj uvjet.

– Iz premijerova govora shvatio sam da bi, ako bi moj amandman bio prihvaćen, Vlada povukla zakon, a time bi se naštetilo svima jer onda nitko ne bi imao nižu stopu – objasnio je Kregar i dodao kako je imao saznanja da bi njegov amandman, da ga nije povukao, vjerojatno bio prihvaćen.

"Trebalo bi imati određenu ekonomsku logiku"

Ministar financija Slavko Linić objasnio je da je Vlada, suočena s velikom krizom izdavača u dnevnim novinama, nižom stopom od pet posto, koja nije uobičajena, željela pomoći tim izdavačima.

– No s tom nižom, hajde reći ću socijalnom stopom, trebalo je imati određenu ekonomsku logiku, a ona je za nas bila da su dnevne novine golemi posao koji iziskuje ogromne troškove. Ovu formulaciju Vlada je predložila jer smatra da ona znači visinu troškova zbog veličine redakcije, broja novinara, dopisnika itd. Tu smo tražili logiku zašto samo njima stopa od pet posto – objasnio je Linić te dodao je i cijena dnevnih novina Vladu itekako interesirala.

– Znamo da ima različitih cijena poslovnih dnevnika itd, koji imaju svoju cijenu i kroz nju mogu naći svoje ekonomsko opravdanje. Nije bitan prihod, bitno je da je to bitka za ekonomski položaj – obrazložio je Linić razloge za odbijanje amandmana oporbe.

"Obrazloženje nelogično kao i prijedlog zakona"

HDZ-ova Martina Dalić kazala je da nije zadovoljna ministrovim obrazloženjem jer je jednako nelogično kao i prijedlog zakona.

– Sada ste uz broj riječi rekli da predlažete i različito rješenje vezano uz visinu troškova. To nema nikakve veze sa stvarnim razlozima ovog prijedloga koji jasno želi ići u korist jednog dijela, a na štetu drugog dijela dnevnih novina – prigovorila je Dalić te dodala kako je nižu stopu trebalo dati i lokalnim novinama te časopisima za kulturu.

Laburist Branko Vukšić također nije bio zadovoljan Linićevim obrazloženjem, pa ga je zanimalo gdje je analiza troškova i sastava redakcije kada se Vlada vodila visinom troškova onih kojima želi pomoći.

– Ovo je borba jednog novinarskog klana protiv drugog i želi se pogodovati drugima. Jučerašnje objašnjenje premijera Milanovića kako je to razumno rješenje jer Vlada potiče pisanje – vrhunac je ironije, a prijetnja da će povući prijedlog ako se nastave pritisci – čisto je reketarenje. To je neviđeni politički pritisak na slobodu govora zastupnika, optuženi smo da pripadamo moćnim medijskim lobijima. Ako se analizira geneza pisanja dnevnih novina vidi se da će profitirati novine koje potiču velebne uspjehe Vlade, a one koje se kritički odnose prema Vladi penalizira se višom stopom PDV-a – zaključio je Vukšić.

"Nismo radili nemjerljive kriterije"

Budući je Vlada odbila sve amandmane HDZ-a, Ivan Šuker je tražio stanku od deset minuta kako bi se Klub zastupnika dogovorio kako će glasovati o ovom konačnom prijedlogu Zakona o PDV-u. Odlučili su da ga ne mogu podržati jer je diskriminirajući.

– Smatramo da imamo moralno i političko pravo na amandman koji smo podnijeli jer je vlada HDZ-a u trenucima kada su se mediji prvi put našli u krizi smanjila stopu PDV-a sa 22 na deset posto. Ali tada nismo radili nemjerljive kriterije, nismo dijelili medije na podobne i nepodobne – kazao je Šuker te dodao kako njima u Klubu HDZ-a nije jasno zašto postoji odredba o 25 tisuća riječi, jer će uz nju ministar Linić morati napisati poseban pravilnik kako, tko, kada i na koji način će brojati te riječi.

– Što će se dogoditi ako bude ima 24.985 riječi koje se uklapaju u zakon, a onih 15 riječi ne uklapa se i hoće li se na taj broj, ako je njegova dnevna tiraža 150 tisuća, obračunati stopa PDV-a od 5 ili 10 posto. Tko će mjeriti ovih 25 tisuća riječi? Hoće li to mjeriti Porezna uprava, ministarstvo kulture, hoćemo li ugraditi na svakom prodajnom mjestu brojače pa ćemo naći dežurne građane koji će brojati riječi i konstatirati, možda tražiti referendum da taj broj nema toliko i toliko riječi... To je dakle odredba koja je možda čak i u suprotnosti s direktivama EU – smatra Šuker te dodaje kako je ekonomske razloge koje je Linić naveo kao objašnjenje različite stope PDV-a na određene novine trebalo uzeti u obzir i kod lokalnih novina kojima ostaje viša stopa, a koje građanima mnogo znače.

– Mi smo, nažalost, u Hrvatskoj uveli, po nekom starom običaju, podobne i nepodobne medije. Očito su oni koji su se usudili kritički pisati spali u ove nepodobne i kažnjeni su na ovakav način, a oni drugi koji pišu kako treba dobro su prošli, iako su i jedni i drugi u vrlo teškoj situaciji. Nije nam jasno zašto treba uvesti ovu nemjerljivu i diskriminatornu odluku – zaključio je Šuker.

Zakon je podržalo 70 SDP-ovih i HNS-ovih zastupnika, IDS i Furio Radin bili su suzdržani, dok je ostatak oporbe bio protiv zakona.

>>Trupčević više nije predsjednik Udruge novinskih izdavača

>>'Medijskoj sceni trebaju poticaji, ali ne i pilule za spokojan san'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije