Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HLADNA I KIŠOVITA JESEN

Stiže novo pogoršanje vremena, izdana upozorenja, moguće poplave i pijavice

Zagreb: Najavljeno zahlađenje i kiša osvježili su grad
Marko Lukunic/PIXSELL
14.10.2020.
u 08:24

Svježina će se zadržati sve do početka novoga tjedna kada se znatno povećava vjerojatnost za stabilnije i ponovno toplije razdoblje. U srijedu u kopnenom području pri tlu moguć je mjestimičan slab mraz

Suho vrijeme, čini se, neće se dugo zadržati. Za danas je zbog juga koje će puhati do 75 kilometara na sat izdan žuti meteoalarm za područje Jadrana, a zbog obilne kiše i jakog vjetra za sutra je izdano upozorenje za cijelu Hrvatsku, osim Slavonije.

Kiša će od srijede do subote biti češća na Jadranu i područjima uz njega nego u sjevernijim krajevima, pri čemu će tijekom većeg dijela djelomice sunčane srijede padati samo ponegdje i povremeno, u malim količinama, a u oblačniji četvrtak opet će biti često obilnih pljuskova, mjestimice praćenih i grmljavinom. Ponegdje će biti i olujnog nevremena, a na Jadranu su ponovno moguće i pijavice, najavio je Zoran Vakula u prognozi za HRT.

Nevolje će nekima opet prouzročiti i jačanje jugozapadnjaka u unutrašnjosti, te još više – juga na Jadranu, koje će u srijedu navečer biti većinom jako, gdjekad i olujno, a u četvrtak će biti još vjetrovitije i valovitije, uz češće plavljenje riva, ne samo zbog juga nego i zbog južnog vjetra – oštra, ponegdje i jugozapadnog – lebića.

Od petka će ponovno biti više sunčanog vremena, iako do subote još ne posvuda i suhog. Svježina će se zadržati sve do početka novoga tjedna kada se znatno povećava vjerojatnost za stabilnije i ponovno toplije razdoblje. U srijedu u kopnenom području pri tlu moguć je mjestimičan slab mraz.

Veći dio srijede na jugu Hrvatske jugo će još biti slabo do umjereno. Uz promjenljivu će naoblaku povremeno padati kiša, a posebice su navečer mogući i izraženiji pljuskovi s grmljavinom. Nestabilno će biti i na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, pa osim oblaka i vedrine valja računati i na povremenu kišu, napose poslijepodne, kada će i jugo jačati, a s njim i valovitost mora. Najniža jutarnja temperatura zraka od 3 do 7°C, uz more 9 do 11°C, a poslijepodnevna 17 do 20°C.

GALERIJA Obilna kiša u Istri prouzročila je poteškoće u prometu te su poplavljeni maslinici i vinogradi

Zagreb: Najavljeno zahlađenje i kiša osvježili su grad
1/12

Podjednaka će biti i na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Istre, gdje je pri tlu ujutro ponegdje moguć slab mraz, kao i u ujutro maglovitom gorju, gdje će pak poslijepodne biti toplije nego u utorak. Uz promjenjivu će naoblaku biti mjestimične kiše, posebice poslijepodne, kada će jačati jugozapadnjak i jugo.

U središnjoj Hrvatskoj većinom suho te nakon česte jutarnje magle djelomice sunčano, uz jačanje jugozapadnjaka. Najniža je temperatura od 3 do 5°C, pri tlu uz mogućnost mjestimičnog slabog mraza, a najviša uglavnom 16 i 17°C. Svježije jutro nego u utorak i osjetno toplije poslijepodne bit će i u istočnoj Hrvatskoj, gdje će u srijedu biti predah od kiše, uz djelomice sunčano vrijeme te slab do umjeren jugozapadnjak.

Sljedećih dana na kopnu ponovno niža poslijepodnevna temperatura, ali viša jutarnja. Pritom i dalje promjenjivo, pri čemu u većini krajeva najoblačnije i najkišovitije u četvrtak, osobito u gorju, te unutrašnjosti Dalmacije i Istre, dok će najmanje kiše pasti u istočnoj Hrvatskoj.

I na Jadranu će tijekom toplijeg četvrtka biti često obilne kiše i grmljavine, a dodatnom plavljenju riva pridonosit će i uglavnom jak, gdjekad i olujan vjetar koji će mijenjati smjer od juga preko južnog vjetra, poznatog još i kao oštro, do jugozapadnjaka – lebića. U nastavku tjedna kiša sve rjeđa, posebice na sjevernom dijelu Jadrana, dok su na južnom još mogući i pljuskovi s grmljavinom, najavljuje Zoran Vakula.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije