Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stiže Gordon

Pročitajte sve detalje skore velike promjene vremena

Snijeg Zagreb 14.1. 2013.
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/5
23.01.2014.
u 14:34

U unutrašnjosti zemlje jako će zahladnjeti, a u Dalmaciji će temperaturna promjena biti znatno blaža

Razdoblje rekordne zimske topline bliži se kraju. Današnji pad tlaka zraka, a osobito popodnevna južina na Jadranu, bit će početak promjene vremena koja će nam vratiti vremenske prilike znatno primjerenije ovom dijelu godine. Ipak, valja naglasiti da će u unutrašnjosti zemlje jako zahladnjeti, a u Dalmaciji će temperaturna promjena biti znatno blaža, javlja Crometeo.hr.

Već u prvom dijelu četvrtka u Dalmaciji je bilo promjenjive naoblake koja je ponegdje donijela pljuskove i grmljavinu. Jutarnjeg je mraza bilo u Baranji, Lici i Zagori. Veliku promjenu vremena donosi nam ciklona koju je Crometeo tim nazvao Gordon i koja će otpuhati dugotrajnu toplinu s našeg područja.

Prognoza za unutrašnjost zemlje

Danas će u unutrašnjosti biti oblačnije, a čini se i malo hladnije. Moguća je i slaba kiša, osobito u gorskim krajevima gdje je može biti već od jutra. Malo kiše popodne i navečer moglo bi biti i u središnjoj Hrvatskoj i u Slavoniji, gdje tijekom dana još može biti i kraćih sunčanih razdoblja. Zapuhat će slab istočni i sjeveroistočni vjetar. Jutarnja temperatura zraka bit će uglavnom između 0 i 5, a najviša dnevna od 5 do 10 Celzijevih stupnjeva.

Petak

U noći s četvrtka na petak bit će hladnije pa će kiša u gorju prijeći u snijeg. U petak će biti oblačno, vjetrovito i sve hladnije. Bit će obilnih oborina, osobito u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj. U gorju će već od jutra padati snijeg pa tijekom dana u Gorskom kotaru i Lici može napadati i više od 30 cm snijega nošenog olujnim sjeveroistočnim vjetrom. Upozoravamo na prometne probleme kroz gorski dio Hrvatske. Snijega će biti i u nizinama sjeverozapadne Hrvatske, osobito u Međimurju i Hrvatskom zagorju, već od noćnih i ranojutarnjih sati gdje također može biti većih količina mokrog snijega. U Slavoniji uglavnom kiša i to u manjim količinama nego na zapadu. Snijeg je u zapadnoj Slavoniji moguć sredinom dana, a potom prema večeri sa zahladnjenjem i prema istoku. Posvuda će puhati jak sjeveroistočni vjetar. Temperatura zraka u gorskim i zapadnim krajevima kretat će se od dva stupnja ispod ništice do dva Celzijeva stupnja, u Slavoniji veći dio dana od dva do pet stupnjeva, navečer hladnije.

Subotasnijeg u Slavoniji i Lici

U subotu ujutro postupno će prestati padati snijeg sa sjeverozapada. Veći dio dana još će ga biti u Slavoniji i Lici, ali u manjim količinama nego u petak. Na sjeverozapadu su moguća i kraća sunčana razdoblja. Puhat će sjeverac i sjeveroistočnjak, u postupnom slabljenju i prestanku. Temperatura zraka kretat će se uglavnom između dva stupnja ispod ništice i tri Celzijeva stupnja, navečer hladnije, posvuda uz negativnu temperaturu i mogućnost poledice.

Nedjelja – suho i hladno

U nedjelju će biti suho i hladno uz kraća sunčana razdoblja. Ujutro je mjestimice moguća magla. Vjetar većinom slab, a temperatura zraka bit će prava zimska. Ujutro u krajevima sa snježnim pokrivačem možda bude i oko deset Celzijevih stupnjeva ispod ništice, osobito u slučaju vedre noći. Najviša dnevna temperatura uglavnom između minus tri i jedan Celzijev stupanj.

Ponedjeljak, utorak i srijeda

I ponedjeljak bi trebao biti uglavnom suh i hladan, prema kraju dana opet je moguć snijeg, uglavnom slab. U utorak oblačno i hladno, u većini krajeva s povremenim snijegom. U srijedu pretežno oblačno i hladno. Još povremeno može biti slabog snijega. Temperatura zraka bit će uglavnom između -4 i 1 Celzijev stupanj.

Prognoza za Jadran

Danas će biti promjenjivo oblačno uz povremena sunčana razdoblja koja će biti češća ujutro. Kiše će biti samo mjestimice, na moru može i zagrmjeti. Više oblaka uz češću kišu bit će posvuda u večernjim satima. Zapuhat će slabo do umjereno jugo, navečer na moru Dalmacije pojačano s jakim udarima. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 1 do 6°C, uz obalu i na otocima od 6 do 11°C. Najviše dnevne temperature od 11 do 15°C.

U unutrašnjosti zemlje jako će zahladnjeti, a u Dalmaciji će temperaturna promjena biti znatno blaža

Petak

U petak pretežno oblačno, kiša će biti relativno česta, osobito u drugom dijelu dana kada će mjestimice biti obilnijih pljuskova s grmljavinom. Prodiranjem hladnog zraka navečer će početi spuštanje snježne granice pa će navečer ona u Zagori ponegdje biti na oko 700 metara nadmorske visine. Puhat će umjereno do pojačano jugo, a na sjevernom Jadranu tijekom dana zapuhat će umjerena do jaka bura, podno Velebita olujna s orkanskim udarima. Na otvorenom moru zapuhat će tramontana. Bura će se navečer proširiti i na veći dio Dalmacije. Jutarnje temperature na sjevernom Jadranu i u Dalmatinskoj zagori kretat će se od 5 do 8°C, uz obalu i na otocima Dalmacije od 9 do 14°C. Vrlo slične temperature očekuju se i sredinom dana. Popodne i osobito navečer osjetan pad temperature na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana.

Subota

U subotu će se postupno razvedravanje proširiti na cijeli Jadran, a još malo kiše ujutro može biti na južnom. Puhat će umjerena do jaka, podno Velebita ujutro olujna do orkanska bura. Bura će lagano oslabjeti prema večernjim satima. Minimalne jutarnje temperature u zaobalju od 0 do 3°C, uz obalu i na otocima od 3 do 10°C ponegdje u južnoj Dalmaciji. Najviše dnevne temperature većinom od 8 do 13°C, u Zagori i podno Velebita nekoliko stupnjeva niže. Navečer posvuda hladnije.

Danas će biti promjenjivo oblačno uz povremena sunčana razdoblja koja će biti češća ujutro. Kiše će biti samo mjestimice, na moru može i zagrmjeti. Više oblaka uz češću kišu bit će posvuda u večernjim satima. Zapuhat će slabo do umjereno jugo, navečer na moru Dalmacije pojačano s jakim udarima. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 1 do 6°C, uz obalu i na otocima od 6 do 11°C. Najviše dnevne temperature od 11 do 15°C.

Nedjelja

U nedjelju djelomično sunčano, tek povremeno uz promjenjivu naoblaku. Bit će većinom suho. Puhat će slaba do umjerena, navečer ponegdje jaka bura i tramontana. Jutro prohladno, najviše dnevne temperature većinom od 7 do 12°C.

Ponedjeljak, utorak i srijeda

U ponedjeljak će jutro biti barem djelomično sunčano, ali se popodne očekuje naoblačenje sa slabom kišom, u planinama i snijegom. Bura će prestati i popodne okrenuti na jugo. Ujutro posvuda u Zagori mraz. Najviše dnevne temperature od 7 do 11°C. U utorak oblačno s kišom, u gorju sa snijegom, a oborine mogu biti obilnije. Navečer se snježna granica ponegdje može spustiti do nižih predjela Zagore. Jugo će okrenuti na slabu do umjerenu tramontanu. Najviše dnevne temperature od 7 do 12°C, navečer hladnije. U noći na srijedu će se razvedriti, no već u srijedu popodne nova kiša i jugo, ali i porast temperature zraka. To bi mogao biti uvod u novo kišno razdoblje.

Komentara 13

CH
chemica
15:11 23.01.2014.

Ako me zanima prognoza vremena, radije odem na DHMZ. Oni bar ne nadijevaju imena svakoj malo jačoj kišici i ne potiču paniku među građanima, kao što je to činio Crometeo prošlog ljeta. Zna se što su službene stranice, a znaa se i što je senzacionalizam. Ciklon "teodor"...ciklon "štefica"...Takvima davati prostor u medijima?!

EV
evropljanin
15:27 23.01.2014.

wau sad smo toliko naucili da cemo se zadrzavati samo u stanu kraj peci.jos nismo dozivjeli takovu zimu.a sta je bilo prosle godine ? to smo valjda svi prespavali.

Avatar tigarbbb
tigarbbb
20:57 23.01.2014.

ovi tako zvani novinari ko babe vange,vračare

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije