Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukob interesa

Stigle tri prijave protiv ministra Zdravka Marića zbog Agrokora

Zdravko Marić
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/5
23.03.2017.
u 19:32

Ako je suditi po dosadašnjoj praksi, od Marića bi se moglo zatražiti da se izuzme iz bilo kakvog odlučivanja o koncernu Agrokor

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa primilo je tri prijave protiv ministra financija Zdravka Marića. U prijavama se problematizira činjenica da je ministar prije stupanja na dužnost bio u upravi Agrokora, kompanije o čijoj se sudbini ovih dana odlučuje, između ostalog, i u Vladi.

Milanoviću samo opomena

Da su prijave pristigle, potvrdila je predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković i najavila da će se postupati kako je uobičajeno, odnosno da će Povjerenstvo prije svega zatražiti očitovanje ministra.

Činjenica je da se u Vladi do kasno u noć sastančilo o sudbini Agrokora. Na sastancima je bio i Marić, no nitko ne može sa sigurnošću tvrditi da je kao ministar odlučivao o Agrokoru.

Kakva bi mogla biti konačna odluka vezana uz njegov angažman i hoće li uopće pokrenuti postupak protiv Marića, u Povjerenstvu ne žele prejudicirati. No, ako je suditi po dosadašnjoj praksi, od Marića bi se moglo zatražiti da se izuzme iz bilo kakvog odlučivanja o Agrokoru kako bi sačuvao povjerenje javnosti u funkciju koju obnaša, ali i u odluke Vlade kao kolektivnog tijela.

Povjerenstvo je odlučivalo o bivšem premijeru Zoranu Milanoviću i zaključilo kako je povrijedio Zakon o sprječavanju sukoba interesa kada se upisao kao vlasnik i direktor konzultantske tvrtke EuroAlba. Izreklo mu je, međutim, samo opomenu jer su ocijenili da je riječ o lakšem kršenju zakona. Milanović je, naime, nakon samo 15 dana prenio upravljačka prava na odvjetnika.

Odbačena je prijava kojom se problematizirao Milanovićev put u Albaniju, gdje je navodno privatno tražio posao, jer je utvrđeno da nije putovao kao premijer, nego predsjednik SDP-a, koji nije tijelo javne vlasti. Odbačene su i prijave zbog Milanovićeva povoljnog kredita i prodaje Croatia osiguranja.

Duspari kazna od 4000 kn

Kaznu od 4000 kuna Povjerenstvo je odrezalo brodskom gradonačelniku Mirku Duspari jer je protuzakonito primio naknade uz plaću od ukupno 9325 kuna. Kao olakotnu okolnost Povjerenstvo je Duspari u obzir uzelo činjenicu da su i drugi gradonačelnici koristili prava iz kolektivnih ugovora koje uživaju zaposlenici u gradskim službama, i to na temelju mišljenja Ministarstva uprave i stručnih članaka. Ministarstvo je, međutim, 2015. godine jedinicama lokalne samouprave dostavilo uputu da prekinu s takvom praksom jer je protuzakonita, no Duspara je i nakon toga primio razliku iz prethodnih godina za božićnicu (1250 kuna), regres (600 kuna) i dar za djecu (1200 kuna). Povjerenstvo je zaključilo da su gradske službe u tom trenutku već morale biti svjesne da se radi o kršenju zakona.

Povjerenstvo je odbilo pokrenuti postupak protiv bivšeg SDP-ova ministra Miranda Mrsića koji je prijavljen zbog duga bivše tvrtke Solpharm njegove supruge prema HZZO-u. Povjerenstvo je utvrdilo da Mrsić kao ministar rada nije donosio odluke kojima bi se ta tvrtka stavila u privilegirani položaj. Sumnje je oslobođen i Peđa Grbin, za kojeg se utvrdilo da je bio prokurist u tvrtki koja nije poslovala.     

>> Zdravko Marić: Ne želim biti uteg svojoj vladi u slučaju Agrokor

>> Agrokor od Sberbanke dobio još 300 milijuna eura kredita

Komentara 25

PR
principjelannotsdp
19:53 23.03.2017.

Dalija Orešković je dala "opomenu" Milanoviću koji je bio saborski zadtupnik i direktor firme. Kod nje SDP-ovci mogu sve, nekažnjeno. Ne treba se čuditi, ona je njegov pulen,

IC
ICCO
00:00 24.03.2017.

Uopce ne sumnjam da ce drugarica Dalija opaliti Marića i nemora ni proucavati tobože dokaze. Pritom ce odrzati 45 konferencija za novinare prije GUILTY objave i promjenit 47 haljina prigodno.

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
23:14 23.03.2017.

Dalija opet stiti SDPHNS proizvodi afere desnici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije