Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pred slomom

Štednja na hrvatski način: Odgađa se terapija najtežim bolesnicima

'10.11.2009., Zagreb - KB Dubrava, jedinica intenzivnog lijecenja, medicinsko osoblje bolnice pripremljeno je za povecani broj oboljelih od svinjske gripe, a cijepiva ne nedostaje. U vrijeme vikenda p
'Robert Anic/PIXSELL'
19.08.2012.
u 09:06

Plešemo na rubu, ovako ne možemo dugo ako se nešto hitno ne poduzme, ustvrdio je dr. Dubravko Tršinski, ravnatelj varaždinske bolnice

Usprkos brojnim pokušajima reforme, hrvatski zdravstveni sustav na korak je do sloma jer troši mnogo više novca nego što ga ima na raspolaganju. Veledrogerije su odlučile zaštititi svoje interese i smanjiti isporuku lijekova, što ugrožava zdravlje pacijenata. O naizgled bezizlaznoj situaciji svjedoče alarmantni apeli bolničkih ravnatelja.

Kap u moru

– Plešemo na rubu i točno je da ovako ne možemo dugo ako se nešto hitno ne poduzme – ustvrdio je dr. Dubravko Tršinski, ravnatelj varaždinske bolnice, kojoj posljednjih tjedana nedostaju lijekovi za najteže bolesnike.

Došlo je do toga da se onkološkim bolesnicima prolongira početak terapije.

– Dvama bolesnicima terapija je odgođena za dva dana, ali zbog toga nisu imali posljedice. Manjak lijekova najveći je na onkologiji i hematologiji. U vrlo teškoj smo situaciji, ali još uvijek uspijevamo pružiti maksimalnu zdravstvenu skrb. Razgovarao sam s čelnim ljudima HZZO-a i odgovornima u Ministarstvu zdravstva i obećano mi je žurno rješavanje problema, vjerojatno već početkom sljedećeg tjedna – kaže dr. Tršinski.

To "žurno rješavanje problema" vjerojatno znači samo neplaniranu, interventnu proračunsku intervenciju za prenapregnuti bolnički proračun, što nikako nije trajno rješenje. To znaju i u Zadru. Ravnatelj tamošnje bolnice, dr. Dario Nakić, iznosi da su od Ministarstva dobili 1,2 milijuna kuna, što je kap u moru dugovanja koja su se popela na 65 milijuna kuna. S druge strane, zadarska je bolnica HZZO-u fakturirala 130 milijuna kuna, ali nije dobila ni lipe.

Nema promjene

– Mi smo imali problema prije mjesec dana, i to smo prebrodili te sada radimo normalno, ali problem nije riješen dugotrajno, osim kliničkim centrima u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku, za što je kriv naš zdravstveni sustav, koji neprekidno stvara dugove. Na taj su problem ravnatelji takozvanih malih bolnica pokušali ukazati ministru u travnju, ali ništa se nije promijenilo – otvoreno će dr. Nakić.

I Krunoslav Šporčić, ravnatelj vinkovačke bolnice, boji se što će biti na jesen. Bolnica sada zbog godišnjih odmora ima manje posla, ali pacijenti će se uskoro vratiti u uobičajenom broju, pa će potreba za lijekovima biti veća.

– Zasad ne moramo otkazivati operacije, ali strahujemo što bi se moglo dogoditi do kraja godine ako se nešto ne promijeni – kazao je on.

Dug u hrvatskom zdravstvu premašuje pet milijarda kuna te nastavlja rasti. Je li štednja na lijekovima za najteže bolesnike doista jedini izlaz? 

Ključne riječi

Komentara 137

OB
-obrisani-
11:45 19.08.2012.

je je aha.....ma ti zadra vidio nisi ! evo...odmah idem brojat na google earth koliko je bazena....vide se svi....bez brige

DO
doktorica
12:18 19.08.2012.

Je li štednja na lijekovima za najteže bolesnike doista jedini izlaz? .....glavno da u HZZO-u ima 8000 prekobrojnih......

OB
-obrisani-
11:39 19.08.2012.

. ne napinji se... . lazov si rodjen u lazi zivis . .kad ti se ukine dvojno...i krepat ces..u lazi....ha ha ha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije