Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rezanje naknada

Štednja i na zatvorenicima: Bez plaće će čistiti kaznionice

zatvor, zatvorenik
Foto: Robert Anić/PIXSELL
14.04.2016.
u 17:45

Pravosudni policajci u strahu da će zbog odluke doći do pobuna

Zbog smanjenja ukupnog proračuna, Ministarstvo pravosuđa za 100 milijuna kuna srezat će i naknade koje zatvorenici dobivaju za svoj rad tijekom izdržavanja kazne.

Tko ne radi – nema godišnji

U pravosudnim krugovima pronio se glas da su ta sredstva smanjena za čak 80 posto, što znači da su za ovu godinu već – potrošena.

Iz Ministarstva pravosuđa odgovoreno nam je da su svim zatvorima, kaznionicama, odgojnim zavodima i centrima poslali uputu o potrebi za realnom uštedom i boljom uspostavom kontrole nad planiranjem i izvršavanjem rashoda, što se između ostalog odnosi i na racionalizaciju i bolju organizaciju rada zatvorenika. Zato će biti smanjene i plaće zatvorenika, koje su, ovisno o vrsti posla, iznosile između 500 i 800 kuna, ali će biti i ukinuto plaćanje za neka radna mjesta. Na primjer, zatvorenici angažirani na poslovima čišćenja prostorija u kojima borave više neće za to dobivati novac, ali će te prostorije morati održavati čistim. Od šefova zatvora traži se i “postupno reduciranje nekih radnih mjesta”, ali i organiziranje “učinkovitog dnevnog radnog vremena zatvorenika”. Ostanak bez plaćenog radnog mjesta za sobom automatski povlači i ukidanje ostalih povlastica koje imaju radnoangažirani zatvorenici kao što su pravo na godišnji odmor (koji mogu provesti kod kuće), češće intimne posjete supružnika, dulje vikende i posjete...

Neće moći platiti režije?

Oni koji su svaki dan u izravnom kontaktu sa zatvorenicima, a to su prvenstveno pravosudni policajci, nimalo nisu zadovoljni takvom odlukom. Smatraju da ona, osim što ugrožava postupak resocijalizacije zatvorenika, može rezultirati i sigurnosnim problemima, prvenstveno pobunom, ali i fizičkim napadima na pravosudnu policiju, za koju smatraju da je ni u postojećim uvjetima nema dovoljno. Upozoravaju i da su, prema važećem zakonu, radnoangažirani samo oni zatvorenici koji žele raditi (a ne kao npr. u Mađarskoj gdje je rad obavezan za sve zatvorenike) i da sada postoji realna bojazan da će neki odustati od posla na kojem su mjesečno zarađivali, na primjer, za cigarete. Uvjereni su da cjelodnevni boravak u skučenoj ćeliji s više zatvorenika može biti samo okidač za neželjene posljedice.

Zbog smanjenja novca, u zatvorskom sustavu plaše se da neće moći podmirivati ni troškove režija i da će one kaznene ustanove koje su se u međuvremenu izvukle iz krize, poput Gline i Remetinca, opet biti gurnute na dno. 

>> Nož i vilica odsad u zatvorima 

Komentara 10

DO
doktorica
20:41 14.04.2016.

pa ako kod privatnika uposlenici i sa VSS čiste kancelarije zašto nebi isto i zatvorenici

BJ
Bjelovar112
20:29 14.04.2016.

pojedinci odu u zatvor i tamo zaraduju i razraduju posao

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
23:19 14.04.2016.

treba njima kuglu oko noge i neka ciste ulice i parkove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije