Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne samo žlica

Nož i vilica odsad u zatvorima

09.06.2010. Zagreb - Zatvor Remetinec, jedan od najpoznatijih zatvora u Hrvatskoj. Trenuto u njemu borave brojne poznate licnosti.Dorucak. Photo: Antonio Bronic/PIXSELL
Foto: Antonio Bronic/PIXSELL
1/2
17.01.2016.
u 08:15

Kompletan pribor za jelo dobivaju i zatvorenici u Sloveniji, Austriji, Belgiji, Danskoj, Finskoj, Poljskoj, ali ne i primjerice Češkoj

– I ja bih jeo taj buncek – dobacio je Milan Bandić kad je u ljeto 2009. godine s izaslanstvom Uprave za zatvorski sustav prolazio kroz kuhinju zatvora u Remetincu u kojoj se pripremao ručak.

Šest godina kasnije iz tog je zatvora, u kojem je u dva navrata bio pritvoren, gradonačelnik Zagreba izišao pet i pol kilograma teži. Moguće je da se za njegova boravka na jelovniku zatvorske kuhinje – koji jednom mjesečno sastavlja povjerenstvo u kojem je osoba medicinske struke, strukovni učitelj kuhar, predstavnik zatvorenika i ekonom – našao i buncek. No sigurno je da ga Bandić nije imao prilike jesti vilicom i nožem.

Dosad plastični pribor

Kao ni u kaznionicama u Lepoglavi i Glini te Bolnici za osobe lišene slobode ni u Zatvoru Zagreb, poznatijem kao Remetinec, zatvorenici ne dobivaju kompletan pribor za jelo, već samo žlicu. Ostatak pribora, ali plastičnog, mogu kupiti u kantini ako imaju novca.

Iako je Pravilnikom o smještaju i prehrani zatvorenika iz 2002. godine propisano da je pribor za jelo zatvorenika od rostfraja i da se sastoji od žlice, vilice, noža i male žlice, tek se lanjskog rujna, kada je kompletan beštek dobio zatvor u Gospiću, krenulo u intenzivniju primjenu ovog propisa. Tom je preokretu prethodilo izvješće za 2013. godinu pučke pravobraniteljice Lore Vidović koja je, naglasivši da uvažava sigurnosne razloge koji su sve ovo vrijeme bili prepreka da se zatvorenicima dadu vilica i nož, navela da je nužno postupati po propisima. Ili ih promijeniti.

U Upravi za zatvorski sustav zaključili su da će uvažavanje preporuke pučke pravobraniteljice u konačnici dovesti do humanijeg načina izvršenje kazne zatvora, a sigurnost neće biti ugrožena jer za međusobna razračunavanja zatvorenici mahom koriste šake, a ne pribor za jelo.

Pravosudni policajci ne misle baš tako; za njih je ova odluka, osim nesigurnosti, donijela i više posla jer upravo oni moraju prebrojavati pribor za jelo nakon svakog obroka, da ne bi što usfalilo. Ako koji dio pribora za jelo nestane, moraju ga žurno pronaći da u krivim rukama ne bi poslužio za kakvo zlo. Prije no što je krenula u revidiranje dosadašnje prakse, Uprava za zatvorski sustav propitala je kako se to radi u Europi. Ispalo je da Austrija, Belgija, Danska, Finska, Slovenija, Španjolska, Letonija, Škotska, Poljska i Sjeverna Irska zatvorenicima dozvoljavaju korištenje kompletnog pribora za jelo, u Litvi i Rumunjskoj zatvorenici smiju imati žlicu i vilicu, a u Češkoj samo žlicu.

Lepoglava i Glina izuzeci

“U procesu implementacije uzeta je u obzir sigurnosna prosudba, a cjeloviti pribor nikako se neće ustupiti na korištenje zatvorenicima koji su procijenjeni kao sigurnosno rizični i zatvorenicima koji su pod pojačanim nadzorom”, obrazlaže zatvorski sustav.

Da bi poštivali odredbe Pravilnika, zatvorski su čelnici morali nabaviti dodatne količine vilica i noževa. Koliko, iz Ministarstva pravosuđa ne navode, već samo kažu da su “količine dovoljne”.

Zatvorenici u Lepoglavi, Glini, zatvorskoj bolnici i Remetincu do daljnjeg će jesti samo žlicom. Za jedne će, kao za Bandića, zatvorska kuhinja biti dobra, drugi će, poput Zdravka Mamića, kazati da je hrana grozna. Bez obzira na to je li uz jelo serviran ili ne i trodijelni pribor. 

>>Neće ga siliti da pije i jede dok god bude imao snage reći da ne želi

>>Predsoblje Remetinca - Soba koju mrze mafijaši i posrnuli menadžeri

Komentara 10

RM
R+Mkatolik
08:55 17.01.2016.

pa stvarno čovjek s peteročlanom obitelji i ukupnim primanjima kučanstva od 5000kn kad podmiri mjesečne troškove ne ostaje mu za ovakav menu i onda u 38 godini dobijem dijabetes i masnoču a doktor pita kako se hraniš onako kako mogu tak se hranim.Najbolje napravit neku glupost pa u ćuzu na finu papicu ,teretanu,internet,tv,knjižnica ma žive kod nas kriminalci bolje deset puta nego mi šljakeri.

UN
unbekant
09:32 17.01.2016.

Zaista je jadno izalosno,da zatvorenici imaju bolju hranu i poslugo od jadnih seljaka i obicni radnika,jos samo treba te ubojice i mafijese u hotele premjestiti,odite malo u sredisnju Hrvatsku,Liku,Kordun,Baniju,pa i veci dio Dalamcije,pa pogledajte sta i kako tamo jadni narod jede................

OB
obivankenobi
10:50 17.01.2016.

Kriminal je isplativ. Ko moze neka dere.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije