Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Starac (71) iz Lekenika: 'Živim pod pritiskom, sinu i snahi treba stan pa prešutno očekuju da se maknem. Ja nemam gdje otići'

- Nasilje nad starijima je svaki čin koji šteti starijoj osobi, a provodi se od strane nekoga kome vjeruju, poput odraslog djeteta, članu obitelji, partneru, njegovatelju ili prijatelju - kazao je Svetopetrić.
08. veljače 2017. u 22:01 26 komentara 3269 prikaza
08.10.2012., Slavonski Brod - Starac beskucnik spava na klupi u parku. Zbog hladnoce ogrnuo se kaputom, a dekicu je stavio pod glavu. Uz njega na zemlji, u dvije torbe stoje njegove stvari i boca vode. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galović/Pixsell

Na području Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije pokazalo je da je 5% starijih osoba izloženo nasilju, a među njima je i Ante (71) iz Lekenika koji je otvoreno progovorio o tome što proživljava svakodnevno.

zatvor Pritvoren nasilnik Sin bivšeg guvernera Rohatinskog pretukao suprugu: 'Ubit ću te!'

- Umirovljenik sam. Supruga mi je umrla. Živim pod svakodnevnim pritiskom – mojem sinu i snahi treba stan i prešutno od mene očekuju da se maknem. Ja nemam kuda, ovaj stan sam ja kupio. Ne bih htio ići u dom, ali bojim se da ću morati. Vidim da se oni često svađaju zbog mene i nesretni su. Bolje da se ja maknem, pa makar bio nesretan - ispričao je Ante, prenosi City Portal.

Gorički Centar za kvalitetu života – Forum 50+ pokrenuo je projekt ‘Zaustavimo nasilje nad starijim osobama’, a predsjednik foruma Ivan Svetopetrić upozorava da bi se, ovo što se događa Anti, već sutra moglo dogoditi nama ili dragim nam osobama. 

- Nasilje nad starijima je svaki čin koji šteti starijoj osobi, a provodi se od strane nekoga kome vjeruju, poput odraslog djeteta, članu obitelji, partneru, njegovatelju ili prijatelju - kazao je Svetopetrić.

>> Porazni rezultati istraživanja: 35% mladih smatra da dečko može udariti curu ako ona 'flerta' s drugim

>> Pretukao suprugu jer mu je rekla da stiša televizor

'mali' nametnik
Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, obuzeo ju je strah
SPAR i INTERSPAR
Kupujmo domaće
Kako uopće prepoznati je li domaće zbilja domaće, te zašto uopće kupovati domaće proizvode? Donosimo odgovore na pitanja
 • osica:

  "Živim popd pritiskom mojem sinu i snahi treba stan...." ..." inesretni su zbog mene...." Ne, gospodine "oni su nesretni sami od sebe" kada vas ne poštuju kao oca istarca. Ne biste u dom i nemojte , jer oni" očekuju da ... prikaži još!čekuju da se maknete" . Dans sutra kad budete morali u dom jer će vam biti potreba tuđa pomoć, taj stan ce vam platiti smještaj u domu. Stan se ostavi djeci koja to zaslužuju, ovi vaši ni prvi ni zadnji, izgleda mi nisu u toj grupi. "Starci, i ja sam stara, pamet u glavu". Držane institucije bi trebale pomoći ovakvim ljudima, jer su jadni i bespomoćni. Nitko nema pravo da bilo koga maltretira zbog njegove imovine. Neka je stekne sam radom a ne maltretiranjem staraca. Sramota na koju smo kao svi kao navikli. Sve što smo stekli treba nekom dati "jer mu treba" ? a ako umremo prije smanjujemo troškove mirovinskom "jer mi smo teret". Ja se baš nedam ni prvima ni drugima. Sve što imam stekla sam radom, i ništa neću uzeti sobom, ali želim do kraja živjeti kao čovjek. I to moji znaju, kao "sveto pismo".

 • Avatar mileudarcina 1
  mileudarcina 1:

  Sramota, vidim iz priloženog da mu je sin malo veće govno, a snaha govno do neba, fuj.

 • cika123:

  Ja sam svoju baku dovela u stan kad više nije mogla sama živjet, iako sam imala mali stan; bilo nam je super. Djeca su je obožavala i pazila. Ne mogu zamislit da oca ili majku istjeram iz stana. Svi zaboravljamo ... prikaži još!o da i mi imamo djecu, moglo bi nam se vratit istom mjerom. Meni je to prestrašno i nemoralno.