Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tematska sjednica odbora

Porazni rezultati istraživanja: 35% mladih smatra da dečko može udariti curu ako ona 'flerta' s drugim

nasilje
Shutterstock
22.11.2016.
u 14:45

Opravdanje za nasilje je, pokazuje istraživanje, i ako djevojka napravi nešto što dečko misli da nije trebala, pa tako njih 36 posto to vidi kao opravdanje za udarac.

Državne institucije trebale bi više surađivati s civilnim organizacijama, samo je jedan od zaključaka s tematske sjednice koju su Odbor za ravnopravnost spolova i udruga CESI u Saboru organizirali u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja pod ženama. Zanimljivo, kao i što se to događa gotovo uvijek kada se govori o ovoj temi, sudionice su bile samo žene, točnije, osim predsjednika Odbora Ivana Vilibora Sinčića i kratko vrijeme SDP-ovog Siniše Hajdaša Dončića, na sjednici nije bilo muškaraca.

CESI je tom prigodom predstavio istraživanje o nasilju u partnerskim vezama mladih koje je provedeno u 12 srednjih škola diljem Hrvatske, uglavnom među 16-godišnjacima.

Petina ispitanih imala iskustva s nasiljem

- Istraživanje je pokazalo da je jedna petina ispitanih imala iskustva s nasiljem, a da je jedna petina i sama bila nasilna u vezi. Osim toga, istraživanje je pokazalo da su rodni stereotipi itekako prisutni u školama – naglasila je Nataša Bjelić iz CESI-ja, pa se pokazalo da su dječaci uvijek ti koje se sumnjiči kada nešto nije u redu ili im se daju fizički poslovi, dok se djevojčicama više daju poslovi čišćenja i očekuje se da budu tiše na nastavi.

Istražujući stavove učenika o nasilju u vezama, pokazalo da se njihovi stavovi praktički podijeljeni, a zabrinjavajuće je da je čak trećina mladih pokazala da opravdava uporabu nasilja. Njih 35 posto smatra da dečko može udariti curu ako ona flertuje s drugim, dok ih 34 posto misli da je ljubomora oblik ljubavi. Opravdanje za nasilje je, pokazuje istraživanje, i ako djevojka napravi nešto što dečko misli da nije trebala, pa tako njih 36 posto to vidi kao opravdanje za udarac. Čak 46 posto ispitanih učenika vjeruje da se ženu može udariti ako ona pokazuje više pažnje prijateljicama nego partneru, 45 posto smatra da se ženu može udariti ako ne sluša, a gotovo 45 posto ako žena ne vodi brigu o svom partneru na način na koji bi trebala.

Stvar nije puno bolja ni kada se uloge promijene, pa tako 48,7 posto ispitanih učenika smatra da žena može udariti muškarca ako je on ne sluša, a 44,6 posto ako on ne vodi brigu o njoj na način na koji bi trebao. - Nalaz je alarmantan, a zabrinjavajuće je što čak trećina ima opravdavajuće stavove prema nasilju – primijetila je Maja Mamula iz Ženske sobe koja smatra da je vrijeme da se krene s ozbiljnom prevencijom.

Sanja Juras iz udruge Kontra upozorila je na nasilje nad lezbijkama, biseksualnim i transrodnim ženama.

- One nemaju povjerenja u institucije jer je homofobija tamo i dalje prisutna. Tako je šest žena pretučeno u Splitu, a kad su došle u policiju to prijaviti, policajci su ih vrijeđali, podnijeli su prekršajnu umjesto kaznene prijave protiv nasilnika, da bi na koncu i Prekršajni sud sve odbacio – kazala je Juras te predložila da se proširi katalog dijela kojim se brani kandidiranje na izborima. Neva Tolle iz Autonomne ženske kuće dodala je kako taj prijedlog podržava, ali ga je teško realizirati budući da se čak 95 posto slučajeva nasilja nad ženama rezultira samo prekršajnim prijavama.

- Slažem se kako bi se kazneno djelo nasilja u obitelji i zločin iz mržnje trebali inkorporirati u zakonske izmjene – dodala je i HDZ-ova Irena Petrijevčanin Vuksanović, dok je SDP-ova Romana Jerković upozorila kako klinička iskustva pokazuju da obiteljsko nasilje korijene vuče iz nasilja u adolescentskim vezama pa zato predlaže aktivniji rad na programima prevencije. Zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika je na to dodala kako kako nemamo ni zdravstvenog ni građanskog odgoja kroz koji bi se radilo na toj prevenciji, ali ni propisanih rehabilitacijskih institucija za počinitelje nasilja, kao ni kvalitetne podrške za žrtve nasilja.

>>Otišla je od nasilnika. Našao ju je i smaknuo

Komentara 7

MA
Marko1337
15:55 22.11.2016.

Zašto cure gotovo u pravilu biraju dečke frajere, grubijane, nasilnike, divljake a ne uljuđene i dobro odgojene dečke. Kada su gledale te nasilnike nad drugima bilo im je simpatično i frajerski, a kada se to njima događa onda je to strašno.

KA
kafka
15:11 22.11.2016.

Stvarno poražavajuće. Da li tih 35% smatra također da djevojka može udariti 'svog' mladića ako on flerta s drugom? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Neko flerta,, ne sviđa ti se to - raskini vezu!

IB
ibiza
19:39 22.11.2016.

a niko nista o muskarcima koji su ugrozeno i zlostavljani ,zene imaju vremena kada su doma ,trebaju ici raditi pa nebi imale vremena za takve gluposti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije