Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAVILI NOVA PRAVILA

Otkrivamo koliko morate čekati prije nego što smijete iznajmiti stan iz POS-a

Novogradnja
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/4
15.11.2019.
u 11:04

Obavijest je Agencija objavila zbog toga što je dana 18. srpnja 2019. godine stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji.

Ako prije isteka od deset godina od kupnje stana izgrađenog poticanom stanogradnjom stan iznajmite, može vam se dogoditi da bez njega ostanete. Naime, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je prije nekoliko dana službenu Obavijest o dužnosti pridržavanja odredaba Zakona o društveno poticanoj stanogradnji u kojoj upozorava na odredbu članka 28. stavak 1. Zakona o društveno poticanoj stanogradnji. Tom se odredbom određuje da "stan kupljen prema odredbama toga zakona, bez obzira na način plaćanja, kupac ne može otuđiti niti davati u najam u roku od deset godina od dana sklapanja ugovora o kupoprodaji".

Napominje se i kako se zabrana otuđenja i davanja u najam primjenjuje i na ugovore o kupoprodaji koji su sklopljeni prije stupanja na snagu tog Zakona. Tako se zabrana raspolaganja nekretninom odnosi na sve ugovore o kupoprodaji sklopljene poslije 18. srpnja 2009. godine.

"Slijedom navedenog, skrećemo vam pozornost da dugoročni najam, kao i obavljanje turističke djelatnosti (dnevni najam, oglašavanje putem internetskih platformi), bez obzira na činjenicu uredno izdanog rješenja o kategorizaciji, predstavlja grubo kršenje kogentnih odredbi Zakona", stoji u priopćenju APN-a.

Dalje se navodi kako će APN, utvrdi li se da se stan koristi suprotno odredbama Zakona, odnosno da je prodan ili iznajmljen, kredit proglasiti dospjelim u cijelosti, pristupiti prisilnoj naplati te o tome obavijestiti banku. U tome slučaju, kupac će biti dužan APN-u podmiriti razliku između ugovorene kupoprodajne cijene i tržišne vrijednosti stana u vrijeme sklapanja ugovora.

Obavijest je Agencija objavila zbog toga što je dana 18. srpnja 2019. godine stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji. Zakon je promijenjen zbog pisanja domaćih medija o situaciji sa zgradom u splitskoj Kili koja je izgrađena poticanom stanogradnjom, u kojima su već nekoliko dana nakon useljavanja stanovi bili ponuđeni na prodaju. A onda se otkrilo i kako se stanovi iz programa poticane stanogradnje nude i u najam, kako u turističkoj sezoni tako i izvan nje. U spomenutom splitskom naselju na pročelju zgrade čak je osvanula apartmanska oznaka. U tom trenutku, početkom ljeta 2017. godine, APN-ov je stav bio kako nije ovlašten postavljati bilo kakve uvjete potencijalnim kupcima.

"Zakonom je određeno ograničenje stvarno-pravnog raspolaganja kupljenim stanom, odnosno suvlasničkim dijelom nekretnine tako da se može prodati ili na drugi način otuđiti samo ako vlasnik prethodno otplati ukupni preostali iznos dugovanja s kamatom na javna sredstva za razdoblje do prekida otplate", stajalo je u odgovoru APN-a na upit Slobodne Dalmacije koja je prva pisala o slučaju. Štoviše, u APN-ovu se odgovoru iznosi i kako Zakonom o društveno poticanoj stanogradnji nisu propisana nikakva druga ograničenja u raspolaganju vlasništvom, a ograničenja koja bi proveo APN bez zakonskog uporišta bila bi protivna Ustavu i drugim zakonima kojima se uređuje pravo vlasništva.

No javnost je u veljači ove godine izviještena kako se pripremaju izmjene Zakona kojim bi se stalo na kraju preprodaji stanova iz programa poticane stanogradnje, što bi se riješilo klauzulom u kupoprodajnim ugovorima kojom bi se zabranjivala prodaja ili najam. Taj prvi nacrt predviđao je da klauzula vrijedi sve dok stan ne bude otplaćen, no po obavijesti Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama postoji rok od deset godina od sklapanja kupoprodajnog ugovora, ali odredba vrijedi i retroaktivno u razdoblju od deset godina.

Ključne riječi

Komentara 36

Avatar southman
southman
11:33 15.11.2019.

Evo za ovog Vrtoleta jedan podatak. U mom gradu POS-ov stan dobila SDP-ovka koja na moru ima obiteljski hotel. Iznajmila ga već nakon prvog dana nakon što je u njega uselila.

DU
Deleted user
11:21 15.11.2019.

U mojem gradu su POS-ove stanove, uz ljude u potrebi, nažalost znali dobiti i ljudi koji u imali riješeno stambeno pitanje (imali su npr.trosobni stan koji su prepisali na tatu ili mamu), pa su te POS-ove stanove nakon toga finoino iznajmili i ubirali najamninu. A dobili su ih vrlo povoljno, jer su im kao bilo nužno potrebni. To je još jedna tužna hrvatska priča koju su si Hrvati naravno sami ispričali. Radi ove svinjarije je nekoliko obitelji iz mojega grada napustilo RH. Očekivali su da će dobiti povoljan stan sa dvoje - troje djece, a onda ga je dobila neudana ljubavnica lokalnog političara i uselila se u njega sa svoja dva peseka.

Avatar Jopa
Jopa
11:42 15.11.2019.

A što ako u POS-u živiš a iznajmio si drugi stan u vlasništvu, koji je na ženi, djetetu ili nešto slično? ;-) Ajmo novinari malo u istraživanje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije