Naslovnica Vijesti Crna kronika

Srušili Zagrepčanki staru kuću pa ukrali kamenje

U selima uzduž obale i u dalmatinskom zaleđu i dalje slučajevi 'čerupanja' kamene građe starih kuća, koja se potom preprodaju građevinarima.
15. svibnja 2010. u 12:21 4 komentara 4 prikaza
ubojstvo u španskom (1)
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL

PLASTOVO - U selu Plastova u okolici Skradina 71-godišnja Zagrepčanka je nakon duljeg vremena krenula obići svoju staru kamenu kuću, no zatekla je ruševinu te zaključila kako nedostaje glavnina kamena od kojeg je bila sagrađena.

Iz Policijske uprave šibensko-kninske izvještavaju kako je u 'razdoblju od 01.svibnja 2009.god. do 14.svibnja 2010.god. u mjestu Plastovo, nepoznati počinitelj na štetu 71-godišnjakinje iz Zagreba porušio staru kamenu kuću i otuđio neutvrđenu količinu kamena'. U policiji ističi u kako je nastala materijalna šteta od 40 tisuća kuna, te kako su nepoznati počinitelji, kradljivci stare kuće, biti kazneno prijavljeni. Inače, u selima uzduž obale, a posebice u Dalmationskoj Zagori posljednjih su godina učestale krađe kamene građe (isklesanih kamenih pragova, vratnica, prozora, zidova itd.) sa starih kamenih kuća.

Kamen 'očerupan' s kuća potom odlazi na crno tržište, gdje se preprodaje građevinarima i vlasnicima novogradnji koji ugradnjom ukradenih kamenih arhitektonskih detalja svojim kućama žele dati 'dalmatinski štih'. Na ovaj način se uništava i hrvatska kulturna baština, no jasno je kako do sada državne institucije nisu mnogo učinile kako bi spriječile ovaj vid kriminala.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • doktorica:

    no jasno je kako do sada državne institucije nisu mnogo učinile kako bi spriječile ovaj vid kriminala.....ugodnije im je žvakati burek u hladovini svojih kancelarija nego gaziti po kamenjaru.....

  • bljesak:

    Ma koja to Zagrepčanka ima kuču u toj pripizdini ?

  • japa:

    Glavno je da državne institucije znaju što se krade, vjerujem da znaju i gdje se krade čak znaju i kud ukradeno kamenje odlazi. Ako sve znaju pa što to ne sprečavaju! Da se po Dalmaciji krade kamenje pa to znamo ... prikaži još!o iz novina več godinu dvije.