Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PORUKA MIRA

Srpski patrijarh Porfirije: Upalimo svijeće za sve nevine žrtve Vukovara

Patrijarh Porfirije stigao u Doboj, dočekao ga i Dodik
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
1/3
14.11.2021.
u 13:23

On je, kako se navodi u priopćenju Srpskog narodnog vijeća, naglasio da je čovjekov život svetinja, dar Božji, a oduzimanje nečijeg života udar na svetinju, "pa neka stoga molitve danas idu stradalim Vukovarcima"

Srpski patrijarh i mitropolit zagrebački Porfirije pozvao je tijekom liturgije u nedjelju u zagrebačkom Sabornom hramu vjernike SPC-a i „sve ljude dobre volje“ da "kao i svake godine upale molitvenu svijeću za sve nevine žrtve Vukovara".

"Ovih dana braćo i sestre vrši se spomen, sjećanje na sve one koji su postradali u Vukovaru. I upravo u kontekstu poruka koje nam odašilje današnje Evanđelje; u pozivu Božjem da podčinimo svoj život Kristovoj volji, a to znači modelu savršenog čovjeka, čovjeka slobode, ljubavi, vjere i nade, sjetimo se stradalih, nevinih žrtava Vukovara", kazao je patrijarh Porfirije.

On je, kako se navodi u priopćenju Srpskog narodnog vijeća, naglasio da je čovjekov život svetinja, dar Božji, a oduzimanje nečijeg života udar na svetinju, "pa neka stoga molitve danas idu stradalim Vukovarcima".

„Uputimo naše molitve i za sve one koji su nestali, kojima se još uvijek ne zna groba“, kazao je patrijarh SPC-a.

Pozvao je vjernike da budu autentični kršćani i ljudi mira "jer danas po broju stanovnika prepolovljeni Vukovar nekada je bio upravo mjesto različitosti i suživota, bliskog dodira onih koji su bili drugačiji po raznim parametrima".

„I stoga tim više vodimo računa da pored nas postoji i onaj drugi, različit i da nas suživot s njim u slobodi i ljubavi može samo afirmirati, jer darujući ljubav tom drugome obogaćujemo sebe i umnožavamo ljubav na sve oko nas. Budimo uvijek  otvoreni za tog drugog i drugačijeg u svoj njegovoj specifičnosti, te ga primimo u svoje srce i smjestimo ga tamo“, istaknuo je Porfirije.

Kroz molitvu za sve žrtve Vukovara, dodao je, ujedno molimo za mir među svim ljudima na svijetu, "molimo se za razumijevanje, poštovanje, jer ova naša zemlja je toliko lijepa, bogata, velika i šarolika da ima mjesta za sve ljude".

"Čovjekova sloboda i mir među ljudima su suština evanđelja i mi kao kršćani imamo obavezu ih promovirati, neovisno što nekada na tom putu možemo naići na nesporazume i suprotstavljanja onih koji promoviraju neke druge vrijednosti“, zaključio je patrijarh SPC-a Porfirije.

 

Komentara 10

VI
Vivian
15:46 14.11.2021.

@kimi-Zna tko je koga napao, zna se tko je razorio Vukovar, prema tome zna se tko je agresor i zlocinac a tko zrtva.

KA
kavranbird
15:51 14.11.2021.

Ovaj čedomir sigurno nije mislio na hrvatske nevine žrtve hrvatske. Ovakvo glumatanje može zavesti samo naivne, jer takvi se nikada nisu niti neće ispričati u ime zločinaca svog naroda

Avatar Idler
Idler
16:03 14.11.2021.

Odnosi li se molitva i na pobijene Hrvate ?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije