Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVODOM 30. OBLJETNICE

Otvorena izložba o Gradskom muzeju Vukovar koja govori o vremenu od prve bombe do danas

Branimir Bradarić
13.11.2021.
u 22:08

Na izložbi je izloženo 170 fotografija većeg formata na kojima je dan prikaz Gradskog muzeja Vukovara od dana razaranja 1991. do povratka u Vukovar i obnove kroz proteklih 30 godina.

Povodom 30. obljetnice stradanja Vukovara danas je u Gradskom muzeju Vukovar otvorena izložba fotografija pod nazivom „Od razaranja do obnove Gradski muzej Vukovar – 30. godina čuvam memorije grada“. Na izložbi je izloženo 170 fotografija većeg formata na kojima je dan prikaz Gradskog muzeja Vukovara od dana razaranja 1991. do povratka u Vukovar i obnove kroz proteklih 30 godina.

– Izložene fotografije prate put muzeja od prve granate, odnosno avionske bombe koja je pala upravo na dvorac Eltz, preko razaranja i uništenja muzejske i baštinske građe do obnove. Prati se i proces razaranja i okupacije grada kao i odvoženja muzejske građe te vrijeme koje je Gradski muzej proveo u progonstvu u muzeju Mimara u Zagrebu pa sve do 1997. godine kada smo se vratili na domicilnu adresu i u Vukovaru nastavili sa radom, rekla je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić.

Kustos Gradskog muzeja Vukovar Zoran Šimunović rekao je kako je vukovarski muzej u teškim vremenima povratka predstavljao svijetlu točku grada i kako se izložbom pokušala obuhvatiti domena događaja od povratka do danas.

Izložbu je otvorio i razgledao i zamjenik vukovarskog gradonačelnika Filip Sušac koji je tom prilikom kazao kako je uvijek dobro podsjećati na sve ono što se Vukovaru i Vukovarcima događalo u Domovinskom ratu, a čiju je sudbinu dijelio i Gradski muzej Vukovar zajedno sa svojim djelatnicima.

– Svjedoci smo, kroz ovu izložbu, da je Gradski muzej Vukovar, unatoč ratu i razaranju, radio i živio i kroz trideset godina i kulturološki i turistički obogatio grad. S razlogom je 2016. proglašen najboljim europskim muzejom, rekao je Sušac.

Izložba u Gradskom muzeju otvorena je do 25. prosinca. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije