Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Milanović: Nisam došao slučajno prvo ovdje. Pahor: Vrlo sam zadovoljan

Teme razgovora nisu službeno najavljene jer je riječ o prijateljskom radnom susretu, ali se može pretpostaviti da će se dotaknuti teme arbitraže
27. veljače 2020. u 14:16 43 komentara 5859 prikaza
Zoran Milanović i Borut Pahor
Foto: Robert Anić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/23

Predsjednik Zoran Milanović stigao je u Otočec ob Krki, gdje ga je dočekao slovenski kolega Borut Pahor. Prije početka radnog ručka dvojica predsjednika prošetala su parkom oko dvorca Otočec i nasamo razgovarala.

Inauguracija predsjednika Zorana Milanovića BANDIĆ NAJNEPOPULARNIJI Milanovićeva popularnost na početku mandata manja od one njegovih prethodnika

Susret je bio vrlo srdačan. Oba predsjednika zagrlila su se po dolasku. 

– Kao izraz naklonosti i prijateljstva gledamo na činjenicu da je novi predsjednik Zoran Milanović odlučio nas prvo posjetiti. On i ja se poznajemo već 16 godina. Želimo se zalagati za dobro susjedstvo i dobro prijateljstvo, da u duhu uzajamnog poštovanja konačno riješimo i one probleme koji nisu dobili svoj epilog. Naravno da se to neće dogoditi preko noći, ali smo čvrsto odlučili da ćemo učiniti sve kako bi odnosi između naših država bili odlični – izjavio je Borut Pahor.

– To je za nas strateško pitanje. Ako želite, možda i više, to je i sigurnosno pitanje. Ako imate susjede prijatelje, mnogo ste sigurniji, imat ćete dobru ekonomiju. Nas dvojica s vrlo velikim zadovoljstvom smo utvrdili da je robna razmjena između Slovenije i Hrvatske viša od pet milijardi eura. Nikada nećemo moći zatvoriti sva pitanja, rekli smo da je potrebno misliti na to da se pitanja moraju rješavati tako da sva ostala područja našeg života budu što razvijenija i dobiju što veću potporu s naše strane. Naš sastanak nije bio samo važan na simboličnoj razni nego i na realnoj, pozivamo sve koji se brinu za odnose da učine sve kako bi ti odnosi bili odlični – rekao je Pahor.

janez janša NOVI PREMIJER Janša za Hrvatsku, a koalicija je protiv

– Ponašajmo se u duhu međusobnog poštovanja i tražimo rješenja jer, ako naiđemo na probleme, to ne znači da ćemo se razići nego da ćemo i dalje tražiti rješenja. Unatoč tome što je to bio prvi sastanak, jednostavno smo se danas pozabavili svim relevantnim pitanjima i spremni smo odgovarati na pitanja da što otvorenije progovorimo o stvarima koje nas zanimaju i koje bismo riješili. Jako sam zadovoljan ovim sastankom. Obojica smo spremni učiniti sve što je u našoj moći da suradnja i prijateljstvo između Hrvatske i Slovenije budu uspješni i uvijek u korist onih koji tu žive – dodao je.

Milanović je istaknuo kako Slovenija ima mnogo dodirnih točaka s Hrvatskom.

– Nemam ništa drukčije reći danas nego što sam govorio tijekom predizborne kampanje. Slovenija je susjed, funkcionalna liberalna demokracija, Slovenija to za mene jest. Slovenija je zemlja koja je u mnogo čemu slična, ima mnogo dodirnih točaka s Hrvatskom, to su vrlo intenzivni svakodnevni odnosi ljudi. Naš odnos je dobar, no može biti i bolji. Može biti bolji u korist obje zemlje, u zajedničkom nastupanju u Europi, iz sličnosti i dodirnih točaka proizlazi kvalitetnije predstavljanje zajedničkih interesa. Zajedno nas je šest milijuna, ako se želi dobro raditi, to može biti puno – rekao je naš predsjednik.

Istaknuo je kako nije slučajno odabrao Sloveniju za prvi posjet.

– Razgovarali smo o svim pitanjima koja su otvorena i koja nas dovode u neku blagu tenziju koja traje već 30 godina. Iz nekih od tih problemčića nećemo izaći preko noći, moramo ih tretirati kao civilizirani ljudi i države, da razgovaramo cijelo vrijeme o njima. U međuvremenu život ide dalje, kao što je Borut rekao, nema rješenja preko noći mada je puno prošlo u zadnjih 30 godina. No nema mamurluka, bistre smo glave. Pitanje granice, Schengena stvari su koje nas više spajaju nego udaljavaju. Slovenija je danas dobila novu Vladu,  mandatar je čovjek koji je dva puta bio premijer, vjerujem da neće biti negativnih rješenja, bit će dijaloga – kaže Milanović.

Predsjednik Milanović položio vijence na groblju Mirogoj Karneval u Imotskom Milanović osudio paljenje lutke gej para s djetetom: Tražim njihovu javnu ispriku

Na pitanje kakav će stav Slovenija imati prema ulasku Hrvatske u Schengen, Pahor je odgovorio:

– Što se tiče Schengena, u interesu je Slovenije da se Schengen proširi i na Hrvatsku. To mnogo znači za Hrvatsku, no nama će biti lakše jer će preuzeti teret čuvanja vanjske hrvatske granice. No, najviše me zanima je li Hrvatska sposobna štititi granicu Europske unije, da ne bude potrebna žica nego da je štite službena tijela.

Milanović smatra da je u interesu Slovenije da Hrvatska uđe u Schengen.

– Hrvatska želi ući u Schengen i od toga najviše koristi može imati Slovenija jer taj posao preuzima Hrvatska. I sad ga radimo, zavisi kako tko gleda, s manje ili više uspjeha. Postavlja se pitanje, da Hrvatska nije prisutna na dijelu granice s BiH, u kakvoj bi situaciji bila Slovenija u čuvanju svoje i vanjske granice Schengena. Razumijem da Slovenija ne može tek tako u ovom odnosu zanemariti pitanje arbitraže u Piranu. Ali imate cijeli niz otvorenih pitanja granice u Europi za koje ne znaju vjerojatno ni građani tih država. S tim se živi. Naravno, Slovenija je u poziciji da kaže da ili ne, EU je jasna, Hrvatska zadovoljava kriterije, na Sloveniji je da vidi što joj više odgovara. Hrvatska se trudi i zbog toga biva kritizirana da je preoštra i pregruba prema migrantima, no to je težak posao koji bismo radili još intenzivnije da uđemo u Schengen, to je i u interesu Slovenije – rekao je Milanović.

Video: Inauguracija Zorana Milanovića

OTKRIVAMO GDJE JE ZAVRŠIO
Večernjakov urednik fotografije pronašao zlatni križ s katedrale
A1 Hrvatska
HOME OFFICE
Najbolji savjeti za što bolji rad od doma
  • afer:

    Samo da mu štogod ne obeća....

  • lijepa_li si:

    mogla bi ova dvojica muža usvojiti aleksandra od komšiluka

  • tolitol:

    Nije mi jasno što je sad tu "tektonski" novo nakon susreta ove dvojice. Pa zar nisu i jedan i drugi već godinama bili istodobno na najvišim dužnostima u obje zemlje? Milanović kao predsjednik vlade, a Pahor kao predsjednik? Prethodno je ... prikaži još! čak Pahor bio predsjednik slovenske vlade koja je godinu dana blokirala hrvatske pregovore s EU-om! I što se promijenilo? Slovenija ima svoje strateške interese u kojima se odnos s Hrvatskom ogleda kroz prizmu dva međusobna konkurenta, a nikako partnera. I to se nakon ovog sastanka neće riješiti, a pogotovo ne na razini dvije ceremonijalne figure. Ali naravno, treba u domaćim medijima predstaviti Milanovića kao velikog državnika. Tu su i njegovi "nezaobilazni" komentari od kojih, naravno, gotovo nikakve koristi. Slovenija blokira Hrvatsku u OECD-u, Slovenija blokira Hrvatsku u pogledu Schengena. To je već uobičajeno stanje i tu ovaj sastanak ništa nije promijenio.