Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fimi media na sudu

Sramila sam se u Splitu reći da nisam bila u Sanaderovu uredu

ivo sanader,marica glavaš (1)
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
10.07.2012.
u 09:07

Marica Glavaš u HDZ je došla na poziv Ive Sanadera koji joj je rekao da ima povjerenja u nju da će riješiti nepravilnosti u stranci. Povjerenje je vrijedilo 15.000 kuna neto plaće

Doći u Zagreb raditi za Ivu Sanadera, a ne vidjeti njegov ured, to u Splitu ne bi dobro primili. Zato je Marica Glavaš, diplomirana ekonomistica iz Splita koja je u jesen 2008. došla na poziv starog znanca riješiti knjigovodstvene nepravilnosti u HDZ-u, zamolila Sanaderovu tajnicu da joj taj ured barem pokaže. 

– Sramila sam se reći da nikada nisam u bila u njemu ako me netko dolje u Splitu pita jesam li bila u Sanaderovu uredu – kazivala je danas Glavaš u ulozi svjedokinje u postupku što se protiv bivšeg premijera i ostalih vodi na zagrebačkom Županijskom sudu. 

Marica Glavaš preuzela je računovodstvo HDZ-a nakon što je s mjesta šefice računovodstva i blagajnice smijenjena Branka Pavošević, jedna od okrivljenih u postupku.

Došla je na poziv Ive Sanadera koji joj je rekao da ima povjerenja u nju da će riješiti nepravilnosti u stranci. Povjerenje je vrijedilo 15.000 kuna neto plaće. Toliko je, naime, imala M. Glavaš koja je B. Pavošević zamijenila  nakon što je državna revizija uočila niz nepravilnosti u knjigama stranke. Znakovito je da se na inzistiranje Predsjedništva stranke i njezina čelnika rješenje za probleme najprije pokušalo pronaći unutar ministarstva financija. 

Glavaš dalje tvrdi kako je s okrivljenim HDZ-om  imala ugovor o radu, a Barišićeve navode da je zvala i tražila novac te da je radila na crno nije htjela imenovati, samo je rekla: "To je netko nešto gadno ...., neću reći što." Argumentirala je svoje riječi time da ne bi dolazila iz Splita u Zagreb raditi na crno.

Što se tiče nepravilnosti koje je zatekla u HDZ-u, navela je primjer s putnim nalozima koji nisu odgovarali zahtjevima, zbog čega je HDZ Poreznoj upravi platio 400.000 kuna kazne.

Kazala je Glavaš i da joj  je glavni tajnik, najprije Ivan Jarnjak, a kasnije Branko Bačić, jedini bio nadređeni. Prema sistematizaciji, on je jedini odgovoran i glavni, kazala je.

Sanadera i ostale tereti se da su preko marketinške agencije Fimi media izvlačili novac iz državnih tvrtki i javnih poduzeća i na taj način punili crne fondove stranke koja se zbog toga i sama našla na optuženičkoj klupi. 

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak svjedočenjem Darka Milinovića. 

9.30 sati

Marica Glavaš po zanimanju je ekonomistica. U HDZ-u je bila zaposlena od 1. rujna 2008. do 1. svibnja 2010. godine, gdje je radila kao šefica računovodstva. U HDZ je stigla na poziv Ive Sanadera.

– Nakon što je revizija obavila kontrolu za 2008. godinu, uočili su niz nepravilnosti koje je trebalo ispraviti – pojasnila je.

Prije navedenog razdoblja u stranci je jednom prilikom, u svibnju, dok je još trajala revizija, ustrojila sustav članarina. Taj vikend u svibnju pozvala ju je prijateljica iz Ministarstva financija koja je saznala da stranci treba pomoći u rješavanju tih nepravilnosti. Iz Predsjedništva stranke tražili su nekoga iz ministarstva tko bi im mogao pomoći, pojasnila je Glavaš.

U srpnju je na poziv Sanadera došla u Zagreb da se dogovore oko toga hoće li doći raditi u stranci.

– Tko je ta prijateljica? – pitala je tužiteljica.

– Vesna Orlandini – kaže Glavaš.

Svjedokinja kaže kako je, knjigovodstveno gledano, zatekla brojne nepravilnosti nakon dolaska u stranku.

2007. stranka nije predala konsolidirani izvještaj, navodi kao primjer. Zatim, nepravilnosti je bilo u popisu imovine, potraživanja i obveza. Revizija i porezna utvrdile su nepravilnosti i u putnim nalozima, u njihovoj izradi. Znači nisu imali priložene dokumente, nisu bili navedeni razlozi puta i slično.

Kazna koju je izrekla Porezna uprava iznosila je oko 400 i nešto tisuća kuna zbog tih putnih naloga, kaže M. Glavaš. Zatim, tu su bili računi reprezentacije, navodi. Kaže i kako B. Pavošević nakon njezina dolaska nije više imala kontakta s blagajnom.

Što se tiče donacija, svjedokinja je imala evidenciju ugovora.

9.40 sati

– U siječnju 2010. od Barišića sam preuzela 2 milijuna kuna i 300.000 eura, prisjetila se Glavaš. Nazvao ju je Bačić i kazao da će Barišić donijeti nešto što nema veze s tim poslom. Novac nije brojala, samo ga je položila u sef. To nije bio sef kojim je baratala u svakodnevnom poslovanju, već starinski sef u kojem su se čuvali ključevi od auta, knjižice i slično, pojasnila je. Naglašava da joj Bačić nije rekao da je riječ o novcu, nego samo da će Barišić donijeti nešto.
Kad je vidjela da se radi o novcu, nije ništa pitala.

– Kad glavni tajnik u dogovoru s predsjednicom stranke kaže da će ti netko donijeti nešto što nema veze s tvojim poslom, onda nemaš što pitati – pojasnila je.

Da mi je bilo bilo naviješteno o čemu je riječ, ja bih to sigurno bila dovela do kraja, oni su znali da sam ja takav tip – naglasila je.

10.00 sati

Tužiteljica je pitala je li u njezino vrijeme bilo osoba koje su radile po ugovoru o djelu. Da, kaže, neki su radili i preko student-servisa, preko autorskog ugovora i ugovora o djelu.

– Ja nisam zaključivala takve ugovore. Samo bih dobila ime osobe, naziv posla koji će obavljati pa bih stupila u kontakt s tom osobom u vezi s podacima, imenom, OIB-om i slično pa bih podatke dala D. Sesvečanu koji je obavljao pravne poslove – pojasnila je M. Glavaš.

Nakon srpnja 2009. godine jeste li dobili nalog da pripremite takve ugovore s osobama koje su već radile u HDZ-u?

– Tada sam nalog mogla dobiti samo od glavnog tajnika Bačića. Stranka je živo tkivo, tu prolazi mnogo ljudi.... neodređena je svjedokinja.

Tužiteljica inzistira, pa Glavaš odgovara kako joj je Bačić dao nalog da pripremi ugovor s portirom, s dvoje ili troje ljudi iz Mladeži HDZ-a, jedan je bio Lacković – odgovorila je Glavaš napominjući da oni nisu bili zaposlenici HDZ-a na njenom platnom popisu, ali su stalno "bili tu negdje".

Što se tiče plaćanja BMW-a iz 2008. godine, kaže da ima saznanja jer je u to vrijeme bila šefica računovodstva.

U studenom te godine dobila je, kaže, nalog od carine o plaćanju uvoznih davanja na iznos od milijun i nešto kuna. Tajnika Jarnjaka pitala sam što to uvozimo. Rekli su da uvozimo automobil u kojem će se voziti predsjednik stranke.

Platila sam to sa žiro-računa stranke. Auto je registriran u siječnju 2009. godine kada smo odjavili stari BMW. U stranci se govorilo da je kupljeno po principu "staro za novo". O tome sam uglavnom govorila s glavnim tajnikom. On je bio moj jedini šef.

Nisam razgovarala s predsjednikom stranke ni poslije s J. Kosor.

Sutkinja pita je li s Jarnjakom razgovarala o tome prije napisa u novinama.

– Nisam imala razloga ni u što sumnjati. Kad je u medijima izašla polica osiguranja, nastala je hajka o tome kako to nije moralno, nije uredu... Pa je donesena odluka da se oba automobila prodaju.

– Tko je donio odluku? – pita sutkinja.

– Odluka nije nikad napisana – kaže Glavaš. Nikad ni s kim nije razgovarala o tome. Vozila su vraćena.

10.15 sati

Što se tiče donacija, Glavaš je pojasnila da je tehnički bilo moguće preuzeti gotovinu u stranačku blagajnu, ali to se nije događalo. Pravne osobe nemaju razloga da to čine, objasnila je.

– Imate li saznanja o troškovima Zajednice žena? – pitala je Ž. Mostečak.

– Kad bih pripremala financijski plan za sljedeću godinu, tražila bih od svih segmenata da daju planove svojih aktivnosti. Tajnik i ja prošli bismo iznose pri izradi konačnog plana. Mislim da smo Zajednicu žena uvrstili u plan tek za 2009. godinu, do tada nije bila u financijskom planu. Kad je gospođa Bianca tražila nešto za Zajednicu, uputila bih je na tajnika i naglasila neka se potrudi da sljedeće godine bude uvrštena u financijski plan – kaže Glavaš.

– U 2009. godini dvije su cure bile zaposlene u Zajednici, a bile su na platnom spisku HDZ-a. Plaćeni su im bili troškovi telefona i slično, ništa ekstra – dodala je.

Na pitanje je li B. Matković isplaćivala kakve gotovinske isplate, Glavaš je kazala samo jednom i to putni nalog na njezino ime.

10.20 sati

Prelazi se na unakrsno ispitivanje. J. Sloković: Odakle se znate sa Sanaderom?

– Sa Sanaderom se znam od 1983. godine. Zajedno smo radili u izdavačkoj kući Logos sve do 1989. godine kad je Logos otišao u stečaj. Isto tako poznajem i gospođu Mirjanu Sanader, radila sam s njom u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu.

Kaže kako ju je Sanader pozvao jer je imao povjerenja u nju da će srediti stvari u stranci. Bilo mu je jako bitno to riješiti jer je HDZ donio Zakon o financiranju stranaka, prisjetila se. Napominje da sa Sanaderom nije često kontaktirala nakon dolaska u stranku.

Sloković je zatražila da detaljnije pojasni tko joj je bio nadređeni.

– Jedini nadređeni bio je glavni tajnik jer je on prema sistematizaciji glavni tajnik – glavni i odgovorni. Za mene je jedini odgovorni bio glavni tajnik, najprije Jarnjak, a onda Bačić. On je potpisivao sve račune i bilješke koji su išli van.

– Spominjali ste da je financijski plan izrađen na temelju zahtjeva više segmenata. Tko ga je potpisivao?

– Isto glavni tajnik, glavni tajnik i meni je bio glavni – kaže Glavaš. Dodaje kako je, kad bi se napravio završni račun, taj račun prezentirala samo glavnom tajniku i sve mu pojasnila.

Na pitanje Sloković je li se u njezinu poslu išta promijenilo nakon Sanaderova odlaska, kaže da nije. Glavnom tajniku ostala je sva ingerencija, a s Kosor se čak nije ni upoznala.

Kazala je da je plaću dobivala po ugovoru o radu, i to 15.000 kuna. Riječ je o neto plaći.

Kad ju je Sloković pitala da se očituje o riječima M. Barišića koji je kazao da je plaćana na crno, i da ga je Marica Glavaš zvala i pitala kad će novac, svjedokinja je odlučno odgovorila:

– Zar bih ja dolazila iz Splita u Zagreb raditi na crno? Tu je netko nešto ..., da ne kažem što! – obrušila se Glavaš i tvrdi kako je dobro dogovorila svoje uvjete i da je tražila poduzetničku plaću.

10.45 sati

Svjedokinju ispituje odvjetnik HDZ-a Davorin Budin kojega zanima je li Maricu Glavaš u bilo kojem trenutku oko izlaznih računa oko BMW-a itko upozorio da je taj auto već plaćen.

– Ne, kako bi me upozorio, ja sam doznala iz novina da je auto već bio plaćen.

– Tko je izrađivao financijski plan za 2009. godinu? – pitao je odvjetnik. Glavaš kaže da je ona i to prema planovima županijskih odbora. Budina je zanimalo da odgovori na pitanje o kakvim se iznosima radilo u planu za 2009., pogotovo u odnosu na donacije.

– Plan je jedno, a izvršenje drugo. No, donacije su te godine bile velike jer su bili lokalni izbori. Imali smo više od 12 mil. kuna donacija i to od 200 što fizičkih, što pravnih osoba. A kakvi su bili prihodi, ne mogu vam iznijeti analizu rezultata, toliko ipak ne pamtim – kaže Glavaš. Na dodatno pitanje jesu li to bile uspješne godine ili nisu, kaže da je  2008.  stranka završila u pozitivnom rezultatu, a 2009. negativno zbog lokalnih izbora i kampanje. No, sistem je takav da vučete iz prihoda. No, negativno ne znači da stranka nije bila likvidna, kaže Glavaš.

Na kraju Budina zanima je li prema njezinu mišljenju bilo potrebe za ilegalnim prikupljanjem novca i slično.

– U 2008. i 2009. godini i božićnice i regrese i slična davanja isplaćivali smo legalno. Stranka je uvijek imala za svoje poslovanje – kaže svjedokinja.

– Dok sam ja bila šefica računovodstva, stranka je uvijek bila likvidna, nikada nismo tražili kredit...

11.00 sati

Na Sanaderovo pitanje je li ikada bila u njegovu uredu, Glavaš je kazala: Nisam nikada bila u uredu u stranci. Doduše, jednom sam otišla u ured, zamolila sam tajnicu da mi pokaže ured kad vas nije bilo. Sramila sam se reći da nikada nisam u njemu bila ako me netko dolje u Splitu pita jesam li bila u Sanaderovu uredu.

Suđenje je za danas gotovo, a nastavlja se u ponedjeljak svjedočenjem Darka Milinovića.

Komentara 38

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
09:32 10.07.2012.

Hm I što će žena svjedočiti? Koliko je torbi novca Barišić oteglio u središnjicu. Pa u službenom dijelu računovodstva je sve totalno u redu. Ili su bili toliko bahati i neiskusni da su i taj dio službene priče uprskali?

VF
vferari
09:40 10.07.2012.

A možda je vojvoda!

Avatar lapolapo
lapolapo
11:03 10.07.2012.

Kaj ova gospa,nije bila u tom periodu i poslije sefica racunovodstva Piramide iz Sesveta,ciji je gazda isto iz Splita!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije