Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šparni Vlasnik Ikee

Milijarder otkrio da odjeću kupuje na buvljacima, a šiša se u zemljama trećeg svijeta

ingvar kamprad
Foto: screenshot/youtube
10.03.2016.
u 09:10

Procjenjuje se da Kapmrad ima akumulirano bogatstvo od oko 640 milijardi švedskih kruna što je oko 65.650 milijardi eura

Blago rečeno štedljivi milijarder Ingvar Kamprad, osnivač Ikee, kupuje odjeću na buvljacima kako bi uštedio, izjavio je u dokumentarcu koji će se emitirati na švedskoj televiziji.

Kamprad će 30. ožujka napuniti 90 godina, poznat je po štedljivosti, a upravo to tvrdi, pomoglo mu je da od Ikee napravi svjetski brend.

– Mislim da nemam niti jedan odjevni predmet koji nije kupljen na buvljaku. To znači da želim biti uzor drugima – rekao je za švedski kanal TV4. Kaže i da je prirodno biti štedljiv za nekog iz južne pokrajine Smaland iz koje potječe.

Procjenjuje se da Kapmrad ima akumulirano bogatstvo od oko 640 milijardi švedskih kruna što je oko 65.650 milijardi eura, tvrde švedski mediji, piše Guardian.

No, teško je razlučiti što pripada njemu, što njegovoj djeci, a što je prebačeno u obiteljsku zakladu u Liechtensteinu, jednoj od europskih država – poreznih rajeva.

Još 2006. Forbes ga je naveo četvrtom najbogatijom osobom na svijetu. Njegove skromne navike trošenja vrlo su zanimljive; još 2008. za švedski list Sydsvenskan rekao je da račun od 22 eura za šišanje u Nizozemskoj premašio njegov budžet namijenjen šišanju.

– Nastojim se šišati kad sam u zemljama u razvoju. Posljednji put to je bilo u Vijetnamu – rekao je tada.

"Utekao" je u Dansku 1973. zbog nižih poreza, a potom je potražio još povoljniju zemlju – Švicarsku.

O 2010. do danas Komprad se postupno umirovljuje iz obiteljske tvrtke koje polako prepušta trima sinovima. Obitelj se vratila u Švedsku 2014.  

>> Zeleni tvrde da je Ikea utajila 1,1 milijardu eura poreza

Komentara 41

PU
pulizg
09:57 10.03.2016.

koji ce mu k ti novci kad ne uziva u njima nego gleda svaku lipu

MR
MRUDante
09:27 10.03.2016.

novinari večernjaka povedite nas na buvljake, a mi ćemo vas slijediti!

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
09:49 10.03.2016.

Ingvar je tipičan krupni kapitalist, i tu nema ništa loše. Međutim, novinari...vrijeđate nam inteligenciju. On uzor drugima? On je osuđen za pranje i pronevjeru novaca, u Švedsku nije kročio 40 godina. Nedavno je imao pravo vratiti se. Eto toliko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije