Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Lukašenko optužuje Ukrajinu: Presreli smo projektile, pokušali su napasti naše vojne objekte

Rat u Ukrajini
Foto: State Emergency Service of Ukraine/REUTERS/PIXSELL
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
02.07.2022.
u 22:34

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izrazio je sućut rodbini i bližnjima svih koji su izgubili živote u ruskim napadima

Danas je 129. dan od početka ruske invazije u Ukrajini. Ukrajinska vojska optužila je u petak Rusiju za izvođenje napada zapaljivim fosfornim streljivom na Zmijski otok, dan nakon što je Moskva povukla svoje snage iz te strateške crnomorske ispostave. Moskva je rekla da se nada "razumnom rješenju" spora oko restrikcija za prijevoz robe preko litavskog teritorija do Kalinjingradske oblasti, ruske eksklave na Baltičkom moru.

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

VIDEO Institut za rat: Zbog nove ukrajinske taktike ruske snage će platiti visoku cijenu

Tijek događaja:

22:31 - Britansko ministarstvo obrane objavilo je  dnevno izvješće o situaciji na terenu u Ukrajini. Kako kažu, Rusija je nastavila s "manjim napredovanjem" oko Lisičanska u istočnoj regiji Ukrajine. Također, javljaju i kako su se nastavili  zračni i topnički napadi nastavili u tom području.

"Rusija nastavlja koristiti protubrodske projektile koji se lansiraju iz zraka, vjerojatno zbog sve manjih zaliha preciznijeg modernog oružja", stoji u izvještaju.

22:29 - Ruska mina usmrtila je jednog, a ranila drugog civila, prenosi Kyiv Independent. Navodno je eksplodirala u Crnom moru, u blizini ljetovališta   Karolino-Buhaz, 60 km jugozapadno od Odese.

19:52 - Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko kazao je u subotu da je Ukrajina pokušala napasti vojne objekte na bjeloruskom teritoriju prije tri dana, no da su presreli sve projektile, prenosi državna novinska agencija Belta. Lukašenko, koji nije dostavio dokaze o tvrdnji, kazao je da Bjelorusija nije željela rat s Ukrajinom, no da će se boriti bude li napadnut njezin teritorij.

Ukrajinska vojska nije odmah komentirala događaj.

"Provociraju nas. Moram vam reći da je prije tri dana, možda koji dan više, pokušan napad na vojne objekte na bjeloruskom teritoriju s teritorija Ukrajine", prenijela je agencija Belta Lukašenkovu izjavu.

"No, hvala Bogu, protuzračni sustavi Pancir uspjeli su presresti sve projektile koje su ispalile ukrajinske oružane snage".

Lukašenko je kazao da bjeloruske postrojbe ne sudjeluju u borbi u, kako ju Moskva naziva, "posebnoj vojnoj operaciji" u Ukrajini. Bjelorusija je blizak saveznik Rusije i dopustila je Moskvi korištenje svog teritorija za slanje vojnika u Ukrajinu 24. veljače.

19:02 -  Rusija koristi zabranjeno kazetno streljivo u napadima na grad Slovjansk u istočnoj Ukrajini, što je dovelo do smrti najmanje četvero ljudi, prema optužbama ukrajinskih dužnosnika. U napadima tijekom noći, pogođena su civilne zone bez vojnih objekata, napisao je gradonačelnik Slovjanska Vadim Ljah na Telegramu.

Kazetno streljivo podrazumijeva rakete i bombe koje eksplodiraju u zraku iznad mete te se raspršuju na mnogo manjih eksplozivnih naprava. Njihova je upotreba zabranjena međunarodnom konvencijom. Informacije koje stižu iz zona sukoba u Ukrajini teško je ili nemoguće neovisno potvrditi.

Ruski rat protiv Ukrajine traje više od četiri mjeseca, te mu je cilj uspostaviti kontrolu nad istočnim i južnim dijelovima zemlje. Kijev je u subotu kazao da ruske snage nastavljaju s napadima diljem široke bojišnice na istoku Ukrajine. Ruska vojska objavila je u subotu da je pogodila brojne vojne ciljeve u zračnim napadima na ukrajinski teritorij uništivši dva skladišta oružja blizu grada Mikolajiva na jugu zemlje.

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov rekao je da je na istoku pogođeno skladište oružja u skladištu traktora u blizini Harkiva, drugog po veličini grada u Ukrajini, prenijela je novinska agencija TASS. Moskva nije komentirala ukrajinske optužbe da je Rusija bacila fosforne bombe na Zmijski otok u Crnom moru kao ni optužbe za gađanje stambenih zgrada kazetnim bombama.

Proruski separatisti na istoku Ukrajine, koje podržava Moskva, u subotu su priopćili da su "potpuno" okružili Lisičansk, no Kijev te informacije demantira i tvrdi da još uvijek "kontrolira" grad. Lisičansk je posljednji veći grad u području Luhanska koji Ukrajinci, kako tvrde, drže pod kontrolom

17:58 -  Nakon što su se povukli sa Zmijskog otoka, Rusija je pokušala uništiti svoju opremu, oružje i imovinu. Kako tvrde trupe se su povukle s tog strateški važnog otoka kako bi spriječili gubitke.

16:40 - Proruski separatisti na istoku Ukrajine, koje podržava Moskva, u subotu su priopćili da su "potpuno" okružili Lisičansk, no Kijev te informacije demantira i tvrdi da još uvijek "kontrolira" grad.  Ranije je predstavnik separatističke vojske u Luhansku, Andrej Maročko, objavio da su "narodna milicija Luganska i snage ruske vojske zauzele posljednje strateške visove te možemo potvrditi da je Lisičansk u potpunom okruženju".

Vitalij Kisiljev, također predstavnik separatista, je precizirao da da se sada vode borbe kod stadiona Šahtar, u blizini samog središta grada koji je prije rata imao 100.000 stanovnika.  Lisičansk je posljednji veći grad u području Luhanska koji Ukrajinci, kako tvrde, drže pod kontrolom. Prošli tjedan je pao susjedni grad Sjeverodoneck, nakon što su se ukrajinske snage povukle. Zauzimanje Lisičanska bi ruskoj vojsci omogućilo napredovanje prema Slovjansku i Krematorsku, dva ostala velika grada u industrijskom području

16:23 -  Ukrajinci su zaplijenili desetke željezničkih vagona koji pripadaju Rusiji, a sadržavali su imovinu vrijednu oko 800.000 funti.

 -Vagoni s robom i materijalnim vrijednostima ušli su na teritorij Ukrajine i prije početka invazije okupatora u punom obimu, a u vrijeme početka rata nalazili su se u graničnoj zajednici. Zbog toga što su vagoni sadržavali opasne tvari koje bi mogle izazvati uzbunu, odvezeni su od granice u rijetko naseljeno područje- kazali su iz Nacionalne policije Ukrajine.

16:21 - Šef vojne uprave Zaporižja pregovara s ruskim vojnicima koji su zatočili njegovog maloljetnog sina. On je tako prvo dijete koje je ruska strana držala kao taoca. Od početka invazije preko 300.000 djece odvedeno je u Rusiju.

Šesnaestogodišnji Vlad Buriak pokušavao je izaći iz grada Melitopolja. Otišao je u posjet obitelji u Zaporižju. Na zauzetoj kontrolnoj točki, međutim, nakon provjere njegovih dokumenata ruski vojnici su ga uhitili, povezujući njegovo ime sa šefom vojne uprave u Zaporižji Olegom Burjakom. Burjak je tada kontaktirao sve svoje prijatelje i visoku vlast. Zamolio je za razmjenu zarobljenika, što je ruskim vojnicima s kojima je pregovarao bio jedini način da oslobode njegovog sina. Međutim, razgovori nisu odveli nikamo.

13:56 - Na ukrajinskoj granici pronađen je hard drive s više od 100 GB podataka ruske vojske. Državna granična služba izvijestila je da disk pronađen u Černihivskoj oblasti sadrži popis osoblja i biografske podatke ruske vojske iz određene topničke divizije protuzračne obrane.

Također, sadrži podatke o ruskom oružju i vojnoj opremi, kao i službene dokumente, poput informacija o vojnim vježbama. Neki od dokumenata pronađenih na disku bili su označeni kao "klasificirani", prema izvješću, prenosi The Kyiv Independent.


13:53 - Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su ruske snage uništile pet zapovjednih mjesta ukrajinske vojske u Donbasu i u regiji Mikolajev.

Tri skladišta oružja također su uništena u regiji Zaporožje na jugoistoku Ukrajine, citiralo je ministarstvo. Ministarstvo je priopćilo i da su ruske zračne snage napale ukrajinsku bazu oružja i opreme u tvornici traktora u Kharkivu, na sjeveroistoku Ukrajine.


13:51 - Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mykhailo Podolyak odbacio je strahove da zapadne zemlje doživljavaju "zamor od Ukrajine".

Naime, britanski premijer, Boris Johnson, upozorio je na ono što je nazvao "zamorom od Ukrajine" u svijetu nakon posjeta Kijevu. 

- Kada nastupi zamor od Ukrajine, vrlo je važno pokazati da smo s njima na duge staze i da im dajemo stratešku otpornost koja im je potrebna - kazao je Johnson. 

Podolyak, koji je i šef ukrajinske delegacije poručio je: 

- Zaboravite na 'umor od Ukrajine'. Svijet nije umoran od podrške Ukrajini. Svijet je umoran od ucjena ruskim plinom, umjetnih kriza, inflacije, političkih ubojstava, kemijskog oružja, terora i stalnih drskih laži.


12:03 - Turska tvrtka Baykar odbila je 20 milijuna dolara za prodaju bespilotnih letjelica Ukrajini. Umjesto primanja novca, tvrtka je odlučila toj zemlji donirati tri vojne bespilotne letjelice.

>> OPŠIRNIJE


09:40 - Čelnici desetaka zemalja i međunarodnih organizacija okupit će se u ponedjeljak i utorak u švicarskom gradu Luganu kako bi razgovarali o ponovnoj izgradnji Ukrajine, u nadi da će sastaviti "Marshallov plan" za obnovu zemlje čak i dok bjesni rat s Rusijom.

Plan bi "apsolutno" trebao uključivati ​​ekološku komponentu, rekao je Virginijus Sinkevicius, povjerenik Europske unije za okoliš. Govorio je o masovnom uništavanju šuma, zemljištu prekrivenom minama i rovovima, kemijskom onečišćenju koje se širi streljivom te zagađenim vodotocima i tlu.

Sinkevicius je rekao da je ekološka šteta – posebno ona nanesena ogromnim šumskim područjima – “zločin najvećih razmjera” koji se svakodnevno povećava i s kojim će “trebati nositi se generacijama”, prenosi The Guardian.


08:41 - Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine izvijestio je da je Rusija od početka rata izgubila oko 35.870 ljudi. Istaknuli su da su uništena 1582 ruska tenka, 217 zrakoplova, 186 helikoptera, 15 plovila te niz druge opreme i vojnih vozila. 


07:06 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izrazio je sućut rodbini i bližnjima svih koji su izgubili živote u ruskim napadima. Osvrnuo se i na novi najavljeni paket pomoći SAD-a. 

- Posebno sam zahvalan Sjedinjenim Američkim Državama i osobno Bidenu na danas najavljenom novom paketu podrške Ukrajini, koji uključuje vrlo moćne NASAMS sustave. Naporno smo radili za ovu ponudu - kazao je.


07:00 - Snažne eksplozije čule su se rano u subotu u ukrajinskom gradu Mikolajivu, rekao je gradonačelnik Oleksandr Senkevič u objavi na društvenim mrežama.

"U gradu se čuju snažne eksplozije! Ostanite u skloništima!", napisao je Senkevič u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Nije poznato što je uzrokovalo eksplozije.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti istinitost izvješća.

Prije eksplozija oglasile su se sirene za zračnu uzbunu oglasile u cijeloj regiji Mikolajiv.

 

Ključne riječi

Komentara 64

Avatar Hrvatska_U❤
Hrvatska_U❤
11:51 02.07.2022.

Budu li obnavljati kao mi Banovinu, negdje do 2107. bi mogli bit tip-top 😏

DU
Deleted user
21:49 02.07.2022.

sve od zabrane prilaska neovisnih istražitelja u buču, pojačanog granatiranja civila u donjecku a zatim na željezničkoj postaji u kramatorsku, laganju o zadnjoj eksploziji oružja u tvornici pored shoping centra, pa sve do eskalacije na međunarodnoj razini zabranom transporta do kalinjingrada ili pozivanjem civila da organiziraju referendum za pripojenje latviji, sve vodi prema eskalaciji i tome da se započne treći svjetski rat. ja sam stava ukrajinskih ratnih zarobljenika, oni kažu da su prevareni, nema smisla boriti se potiv bratskog naroda, na vlasti su im izdajnici i klauni. pa tko uopće ima motiv boriti se za zelenskog i njegovu nakaradnu politiku.

OK
okvarbudovič
21:23 02.07.2022.

rusi udrite vrsga,ne ostavljate mu traga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije