Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DONIRAT ĆE IM DRONOVE

Ukrajinski TV voditelj kampanjom skupio 20 milijuna dolara za Bayraktare, Turci odbili uzeti novac

A Bayraktar TB2 drone is exhibited at an aerospace and technology festival in Baku
Foto: AZIZ KARIMOV/REUTERS
1/5
02.07.2022.
u 11:58

Tvrtka Baykar istaknula je, govoreći o Ukrajincima, kako je "dirnuta njihovom solidarnošću i odlučnošću u suočavanju s naizgled nepremostivim izazovima"

Turska tvrtka Baykar odbila je 20 milijuna dolara za prodaju bespilotnih letjelica Ukrajini. Umjesto primanja novca, tvrtka je odlučila toj zemlji donirati tri vojne bespilotne letjelice.

Naime, tvrtka je saznala da je u tijeku bila kampanja prikupljanja sredstava za kupnju bespilotnih letjelica Bayraktar TB2, piše Insider.

- Baykar neće prihvatiti plaćanje za TB2 i poslat će tri bespilotne letjelice besplatno na ukrajinsku ratnu frontu. Tražimo da se sredstva umjesto toga uplate narodu Ukrajine - naveli su. 

Novac je prikupljen kampanjom koju je vodio ukrajinski TV voditelj Serhiy Prytula. On je na Twitteru 24. lipnja naveo kako je ciljani iznos postignut, rekavši da je za to trebalo manje od tri dana.

Bayraktar TB2
Foto: AZIZ KARIMOV/REUTERS

Baykar proizvodi četiri vrste bespilotnih letjelica, a nije poznato koji model namjerava poslati u Ukrajinu. 

Rat u Ukrajini koji je u tijeku prvi je veliki sukob u kojem su njihovi dronovi Bayraktar TB2 raspoređeni. Njihova sposobnost preciznog ciljanja sporo pokretnih ruskih tenkovskih kolona bila je poticaj u ranoj fazi obrane Ukrajine, a čak su inspirirali i popularnu narodnu pjesmu.

Tvrtka Baykar istaknula je, govoreći o Ukrajincima, kako je "dirnuta njihovom solidarnošću i odlučnošću u suočavanju s naizgled nepremostivim izazovima".

- Baykar moli za pravedno rješenje i trajni mir - dodali su u priopćenju.

VIDEO Institut za rat: Zbog nove ukrajinske taktike ruske snage će platiti visoku cijenu

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE.

Komentara 7

PR
prajdali100
14:19 02.07.2022.

Turci igraju na sve strane.Uglavnom uspješno.

Avatar kastanjer2
kastanjer2
14:23 02.07.2022.

Bayraktar TB2 košta oko 5 milijuna $ i umjesto da im prodaju 4 komada odlučili su im pokloniti 3 kom. Nije mi jasno što nisu prodali 4 i poklonili 3 komada? To bi bilo puno bolje za njihovu predanost trajnom rješavanju rata u Ukrajini.

TA
Tajg
12:27 02.07.2022.

To je taj humani rat. Svi nešto glume, tjeraju druge a paze na sebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije