Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stručnjak za Ustavno pravo

Smerdel o Škorinoj izjavi: `Ne znaju Ustav, ni kako se on mijenja. Tužno je što im to uopće ne škodi!

Branko SMerdel
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
23.06.2019.
u 12:28

Komentirao je i da je aksiom političke znanosti da svaki akter teži monopolu.

Službenom objavom na svom Facebook profilu Miroslav Škoro najavio je kandidaturu za predsjednika RH. Pritom je, u video poruci na YouTubeu, otkrio koji će mu biti prvi potez ako postane predsjednik Hrvatske. 

Najavio je Škoro, kako će njegov prvi predsjednički potez biti upućivanje Inicijative prema parlamentu za promjenu Ustava.

"Ako tu inicijativu potrebna većina ne prihvati, predložit ću predsjedniku Vlade raspisivanje ustavnog referenduma. A ako on odbije, pozvat ću građane na prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma. A tada bih volio vidjeti onoga tko će pokušati izigrati volju naroda. Predsjednik Republike jedini je dužnosnik koji predstavlja cijeli narod i mandat dobiva neposredno od tog naroda. Njegov utjecaj stoga mora biti razmjeran toj činjenici. Ja ne želim biti predsjednik "fikus" već predsjednik koji će imati dovoljno ovlasti za provođenje onih politika zbog kojih će me narod izabrati, nastavlja Škoro. 

Njegovu izjavu komentirao je na svom Facebook profilu profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu, Branko Smerdel. 

 

 

"Nijedan kandidat ne zna za kakvu se funkciju natječe! Ne znaju ni Ustav, ni kako se on mijenja. Tužno je što im to uopće ne škodi!"

Komentirao je i da je aksiom političke znanosti da svaki akter teži monopolu. Funkcija ustavnog prava je da izgradi prepreke, na temelju diobe vlasti, pojasnio je. 

Komentara 194

Avatar HrvatskiNacionalist
HrvatskiNacionalist
12:40 23.06.2019.

Profesore Ustav se mijenja voljom hrvatskog naroda, mislite da ste zabetonirali taj akt koji nam steti? Vidjet cete svoje zablude.

CE
cenzura
12:48 23.06.2019.

Kreće plaćenićka medijska hajka protiv Škore! Očekujem svakodnevno pljuvanje "novinara" i "stručnjaka" i seciranje obiteljskog stabla do stoljeća sedmog!

IO
Iovan
12:44 23.06.2019.

A stručnjaka i nečega... Čovjek je jasno rekao: prvo će predložiti Saboru i Vladi, a onda putem referenduma. Da si šutio ostao bi stručnjak, barem prividno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije