Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVIJESTIO INSPEKTORAT

Slovenija zabranila energetsko piće koje obožavaju i hrvatska djeca: 'Postoji rizik za zdravlje'

Prime energy drink cans sit on a shelf at Target in Brooklyn, New York
Foto: STAFF/REUTERS
1/2
14.11.2023.
u 09:51

Prvi koji je izvijestio o ovom problemu bila je Slovenska udruga potrošača, zbog čega je i pokrenuta inspekcija, a verzije Primea s kofeinom zabranjene su dok se nepravilnosti ne isprave

Slovenija je od ponedjeljka zabranila prodaju jedne verzije popularnog energetskog pića Prime, i to nakon što je utvrđeno kako sadrži L-teanin, sastojak koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima u EU, već u drugim namirnicama. Iz inspekcije su potvrdili kako se verzija s L-teaninom i na bazi kofeina povlači iz prodaje jer su temeljnom analizom potvrdili kako takve verzije sadrže čak 200 mg kofeina po limenci.

Prvi koji je izvijestio o ovom problemu bila je Slovenska udruga potrošača, zbog čega je i pokrenuta inspekcija, a takve verzije Primea zabranjene su dok se nepravilnosti ne isprave, prenosi 24ur izvješće inspektorata. Velika zabrinutost u toj državi leži u činjenici što tolika količina kofeina može imati štetne učinke na građane, a pogotovo na djecu i adolescente. 

Piće Prime inače je proizvod popularnih YouTubera Logana Paula i KSI-ja, a koji su dobili velike kritike na račun oglašavanja ovog proizvoda koji je targetirao upravo mlade. Da je proizvod opasan zbog količine kofeina, upozorila je i europarlamentarka Biljana Borzan.

- Ima dvostuko veću dozu kofeina no dosad poznata energetska pića, koja inače sadrže sastojke velike šalice turske kave zaslađene s četiri žličice šećera – kazala je.

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Započelo postavljanje stupića u novoj pješačkoj zoni u Masarykovoj: Uskoro se više neće moći voziti preko "šarenih mačaka"

Ključne riječi

Komentara 1

MT
mačak tom
10:34 14.11.2023.

Jedno energetsko piće ima snagu 3 kave. Nezdravo je za odrasle, a davanje djeci je po meni pokušaj ubojstva. Moja djeca to ne piju jer smo im objasnili. Ipak sam za zabranu jer mnogi roditelji nisu svjesni opasnosti i ne upozoravaju djecu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije