Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORBA PROTIV ZARAZE

Slovenija olakšala neke mjere za Božić i Novu godinu, ali vlada traži disciplinu

SLOVENIA-LJUBLJANA-COVID-19-CASES
Foto: Peng Lijun/XinHua/PIXSELL
1/3
19.12.2020.
u 18:15

Tradicionalnih ponoćnih misa za Božić neće biti, ali su misna slavlja dopuštena, pa će se na Badnjak smjeti održati mise sa završetkom do 20 sati jer je mjera zabrane kretanja u noćnim satima i dalje na snazi.

Slovenska vlada objavila je u subotu da će za vrijeme predstojećih blagdana pod određenim uvjetima ukinuti neke restrikcije, pa  se  tako za Badnjak i Božić Badnjak neće primjenjivati mjera zabrane prelaska općinskih i regionalnih granica.

U okviru plana mjera u vrijeme predstojećih blagdana i u slučaju povoljne epidemiološke slike neće se primjenjivati dosadašnja restrikcija kretanja na područje matičnih općina i regija.

Bit će dopušteno druženje s osobama iz najviše dva kućanstava sa ukupno 6 odraslih osoba, objavila je vlada nakon sjednice.Dodala je da se u taj broj ne računaju  djeca do 15. godine starosti koja također mogu biti prisutni na takvim okupljanjima.

SLOVENIA-LJUBLJANA-COVID-19-CASES
1/9

Tradicionalnih ponoćnih misa za Božić neće biti, ali su misna slavlja dopuštena, pa će se na Badnjak smjeti održati mise sa završetkom do 20 sati jer je mjera zabrane kretanja u noćnim satima i dalje na snazi.

Takav će režim po riječima vladina glasnogovornika za covid-19 biti na snazi od 24. prosinca u 12 sati do 25. prosinca u 20 sati, te na Silvestrovo, od  31. prosinca od 12 sati do 1. siječnja, ako se održi povoljnija epidemiološka situacija. no vlada je pozvala građane na "odgovorno ponašanje" i discipliniranu primjenu svih ostalih još važećih protuepidemijskih mjera.

Na snazi će u vrijeme blagdana  i dalje ostati mjere kao što su  zabrana okupljanja na javnim površinama, a vrijedi i zabrana prodaje i korištenja pirotehničkih sredstava.

Vladin glasnogovornik istaknuo je u izjavi za novinare da se je vlada za popuštanje mjera za blagdanske dane odlučila taktikom postupnog i kontroliranog ukidanja mjera, ali uz uvjet da se zadrži trend poboljšanja epidemiološke situacije i da se svi odgovorno pridržavaju još važećih restrikcija.

Vlada je već ranije objavila da će zaposleni u javnom sektoru iduće dva tjedna raditi od kuće, a privatnom je sektoru preporučila da se rad od kuće odredi onima koji su u stanju tako raditi, odnosno da u što većoj mjeri u tom razdoblju primijeni korištenje kolektivnih godišnjih odmora.

Vlada je jutros objavila da je uz 5600  testova u 24 sata zabilježeno 1427 slučajeva zaraze, da se u zadnjem tjednu smanjuje postupno i broj hospitaliziranih, a broj novozaraženih je u padu već sedmi dan uzastopno.

VIDEO: Stožer predstavio nove mjere: Zabranjuje se napuštanje mjesta boravišta i prebivališta do 8. siječnja.

Komentara 2

MA
Maux
18:37 19.12.2020.

Svi su bar malo popustili za Bozic i Novu Godinu jedimo Plenkyjev proleterski stožer uzvrača udarac ... Bravissimo!

TO
tomislav10
18:27 19.12.2020.

Slovenci popuštaju a mi uvodimo zabranu kretanja ta Božićne blagdane ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije