Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Slovenci na referendumu o istospolnim brakovima i usvajanju djece

Istraživanja uoči referenduma pokazala su da je postotak onih koji su za zakon i onih koji su protiv skoro jednak, pa je rezultat u tom pogledu neizvjestan.
20. prosinca 2015. u 12:10 2 komentara 608 prikaza
Referendum u Sloveniji
Foto: FAH

Na više od 2.500 glasačkih mjesta u Sloveniji jutros je započelo referendumsko izjašnjavanje o zakonu kojim bi istospolni parovi dobili pravo na vjenčanje i usvajanje djece, čime bi se izjednačili sa heteroseksualnim zajednicama muškarca i žene, čemu se snažno protive Katolička crkva i konzervativci, koji su već usvojeni zakon osporili, potaknuvši referendumsko odlučivanje pod sloganom "Na kocki su djeca".

Da zakon, koji je parlament već usvojio, ne bi stupio na snagu, potrebno je da se protiv njega izjasni najmanje 20 posto svih birača upisanih u birački registar, odnosno oko 330 tisuća ljudi.
Istraživanja uoči referenduma pokazala su da je postotak onih koji su za zakon i onih koji su protiv skoro jednak, pa je rezultat u tom pogledu neizvjestan.

Sličan su zakon tijesnom većinom Slovenci odbili prije tri godine, ali su od onda referendumska pravila izmijenjena pa protivnici zakona koji ga nastoje osporiti na referendumu moraju, uz većinu onih koji se odazovu na glasovanje, osigurati da se protiv izjasni i najmanje petina ukupnog biračkog tijela.

Mjesta na kojima se odvija glasovanje zatvorit će se večeras u 19 sati, a izborno povjerenstvo rezultate će objaviti nekoliko sati kasnije.

>> Kalifornijski poučak: ni nakon referendumskog poraza nema razloga za očaj zbog gay prava

Sve je spremna za polaganje državne mature u Ekonomskoj i upravnoj školi Split
'Hodnici su uski, a razredi natrpani'
U splitskoj školi shrvani zbog preminule učenice: 'Upozoravali smo na ovo!'
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji
  • bakulušić:

    Na ispitu je savjest katoličke zajednice u Sloveniji i iskreno se nadam da će se većina njih moći pričestiti za Božić i Božićne blagdane!

  • maxxxx:

    Zanimljivo, nigdje slova o rezultatu referenduma, 68% PROTIV istospolnih brakova