Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Kalifornijski poučak: ni nakon referendumskog poraza nema razloga za očaj zbog gay prava

Gayevi
Filip Brala/PIXSELL
03.12.2013. u 10:47

U Kaliforniji je 4. studenog 2008. održan referendum na kojemu se 52% birača izjasnilo za definiciju braka kao zajednice muškarca i žene u ustavu

Ne smatramo ove rezultate razlogom za očaj, objavio je u uredničkom uvodniku New York Times dan nakon što su birači 52-postotnom većinom na referendumu odlučili da se u ustav doda rečenica koja definira brak kao zajednicu žene i muškarca (upozorenje: ne radi se o jučerašnjem referendumu u Hrvatskoj, ali čitajte dalje).

“Borbe za građanska prava nikad ne slijede ravnu putanju, a ružni ishodi ovakvih glasačkih borbi ne smiju zasjeniti sve veći zamah prema punoj ravnopravnosti gay ljudi, uključujući i prihvaćanje braka između homoseksualaca. No, glasovi birača nas podsjećaju koliko još treba učiniti prije no što se ova zadrtost konačno izbriše.”

New York Times objavio je taj uvodnik 5. studenog 2008., dan nakon referenduma u Kaliforniji na kojemu se 52 posto birača izjasnilo za definiciju braka kao zajednice muškarca i žene u ustavu savezne države Kalifornije. Amerika je 4. studenog 2008. srušila jedan stup netolerancije (izabrala je crnca za predsjednika), ali većina birača u inače najpropulzivnijoj saveznoj državi učvrstila je jedan drugi stup netolerancije.

Ali u Americi taj rezultat nije masovno protumačen kao smak svijeta i sumrak moderne američke civilizacije. Nema razloga ni za fatalno tumačenje rezultata jučerašnjeg referenduma u Hrvatskoj.Slično kao i u Hrvatskoj, i referendum u Kaliforniji 2008. snažno su podržavali predstavnici Rimokatoličke crkve, a podršku su dali i mormoni, pravoslavci, ortodoksni židovi i drugi. Slično kao i u Hrvatskoj, i referendum u Kaliforniji 2008. izazvao je veliku društvenu raspravu u kojoj su se građani podijelili na dva tabora. Ali, kao što vidimo iz uvodnika NYT-a, liberali ni nakon poraza nisu očajavali.

Nitko nije proglasio Kaliforniju nacističkom državom (posljednji put to je učinio legendarni bend Dead Kennedys u pjesmi “California über alles” iz 1979.), nitko ozbiljan nije zaključio da to predstavlja kraj demokracije i početak diktature…Referendum u Kaliforniji 2008. imao je svoju povijest i svoju budućnost. Povijest: birači u Kaliforniji prvi su put izlazili na isti takav referendum 2000., kad se 61 posto izjasnilo za ustavno definiranje braka kao heteroseksualne zajednice, ali Vrhovni sud Kalifornije u svibnju 2008. poništio je rezultate tog referenduma, tako da je referendum u studenom 2008. bio reakcija na tu presudu.

Budućnost: Vrhovni sud SAD-a potkraj lipnja 2013. presudio je da se homoseksualni brakovi smiju sklapati u Kaliforniji bez obzira na rezultat referenduma iz 2008. godine.Hrvatska je, naravno, neusporediva s Amerikom po političkom i pravnom sustavu. Bitka za ustavno definiranje braka u Americi vodi se na razini saveznih država, ne na federalnoj razini. No, Vrhovni sud SAD-a, kao najviši sud u toj zemlji, može ponekad odlučiti drukčije od birača u saveznim državama. Hrvatski Ustavni sud propustio je, krivnjom saborskih zastupnika, šansu da se referendumsko pitanje ocijeni neustavnim.U svojoj novinarskoj karijeri putovao sam nekima od najrepresivnijih zemalja na svijetu (Iran, Afganistan…) i živio u nekima od najotvorenijih.

U SAD-u sam proveo godinu dana u Massachusettsu, prvoj američkoj saveznoj državi koja je legalizirala gay brakove, a sada živim u Belgiji, zemlji koja je druga na svijetu (nakon Nizozemske) legalizirala istospolne brakove. Prošle zime bio sam pozvan u privatnu rezidenciju američkog veleposlanika u Belgiji, na zanimljivu konferenciju o promociji LGBT prava u Europi.

Za američku administraciju gay prava su sastavni dio temeljnih ljudskih prava i taj stav diplomati snažno promiču svijetom. Veleposlanik Howard Gutman i njegova ljupka žena bili su ugodni domaćini. Učinilo mi se u jednom trenu da je veleposlanik možda i sam pomalo gay, ali, kako bi rekao papa Franjo, tko sam ja da sudim.

Ipak, prevario sam se, moj “gay radar” nije tako precizan. Nekoliko mjeseci kasnije, veleposlanik Gutman je povučen u Washington zbog skandala nastalog otkrićem da su službe zataškavale da je redovito obilazio bruxelleske prostitutke. Obitelji i karijere raspadaju se i zbog takvih razloga, no zato je jednog drugog sudionika konferencije čekala ljepša obiteljska budućnost. Upoznao sam belgijske policajce koji imaju svoju policijsku gay udrugu. Nekoliko mjeseci poslije, ponovno sam susreo jednog od njih. Ovaj put s njime je bila i kćer iz prvog braka i mladić sza kojeg se uskoro spremao oženiti. Njegova kćer djelovala je vrlo iskreno kad mi je objašnjavala da se baš veseli što će biti na gay vjenčanju svoga oca.

Ključne riječi

Komentara 2

CV
crna vrana
22:13 11.12.2013.

Što je ovo ? Omalovažavanje demokratski izražene volje na referendumu ili puki LGBT agitprop. Ako će istospolni parovi dobiti svoj Zakon o životnom partnerstvu kakav ima većina zemalja EU i skoro sve Srednjoeuropske zemlje , zašto nas novinar uporno guraa u Sjevernu Ameriku!? Kako bi bilo da nas stavi u Indiju, jer tamo se događa nešto sasvim drugo nego u Kaliforniji. Čemu nekritičko implementiranje tuđih vrijednosti , svjetonazora i antropoloških koncepata ? Ako smo spali na to da je samo seksualna orjentacija ono što nas određuje , onda smo stvarno nisko pali.

MR
MrkiMedo
09:35 04.12.2013.

Drugaciji pogled: Do sada smo imali definiciju braka samo u Obiteljskom zakonu, sto je (navodno) slicno zapadnim demokracijama. Zasto u istocnim, tranzicijskim zemljama , s kojima se ne volimo usporedjivati, stoji ta definicija u Ustavu? Pa valjda zato sto ii tamo (kao i kod nas) na vlast dolaze raznorazni "serifi" koji misle da su Bogom dani, pozvani da oni "odgajaju" narod i budu tumaci svega naprednoga. Zato je ispravno pitanje: zar smo zadnja tranzicijska zemlja koja je to shvatila i tek sada pocela koristiti Ustav ? To je za nas porazna cinjenica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?