Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Slovački zastupnik: Srbiji status kandidata za EU već ove godine

Eduard Kukan i Rumunj Bostinaru uvjereni su u pozitivan ishod izvješća Europske komisije.
21. rujna 2011. u 12:49 9 komentara 3 prikaza
'eduard kukan'
Foto: 'Photoshop'

Srbija bi status kandidata za članstvo u Europskoj uniji mogla dobiti već ove godine, piše Deutsche Welle. Informacija se pojavila u Bruxellesu, gdje se trenutačno održavaju "Dani Srbije u Europskom parlamentu", koji su počeli jučer otvaranjem izložbe Milene Pavlović Barili. No nije se govorilo samo o kulturi i povijesti Srbije nego i o njezinoj europskoj budućnosti.

– Ja sam 100% siguran da će Srbija dobiti status kandidata u tom izvješću. Ako bude još nešto povrh toga, kao bonus, ja ću i to pozdraviti. Koji se god kriteriji uzmu u obzir, Srbija je uradila mnogo pozitivnog na putu prema Europi i to se mora priznati u ovom izvješću o napretku – izjavio je Eduard Kukan, slovački zastupnik u Europskom parlamentu i predsjednik odbora Europskog parlamenta za suradnju s jugoistočnom Europom.

Kukan je uvjeren da će izvješće Europske komisije o napretku zemalja u procesu eurointegracija, koje se očekuje za 12. listopada, biti pozitivno za Srbiju. Optimističan je i rumunjski zastupnik, socijaldemokrat Viktor Bostinaru.

"Što prije počnu pregovori, to bolje za sve nas"

– Kad sažmem sve informacije koje sam dobio posljednjih dana, realno je očekivati pozitivan odgovor Europske komisije na zahtjev Srbije za status kandidata – izjavio je Bostinaru, inače predsjednik skupine neformalne parlamentarne skupine "Prijatelji Srbije".

– Ako se sve bude kretalo dobrim putem, a vjerujem da hoće, Srbija bi ubrzo mogla postati i formalni kandidat uz određen datum za početak pregovora – dodao je Bostinaru.

Član je "Prijatelja Srbije" i španjolski socijaldemokrat i potpredsjednik Europskog parlamenta Miguel Angel Martinez, koji smatra kako je potrebno više govoriti o Srbiji kao o "ključnom europskom igraču". Europskoj će uniji, uvjeren je Martinez, nedostajati temeljan dio nasljeđa, kulture i političkog identiteta sve dok čitav zapadni Balkan ne bude integriran u nju.

– Zato želimo da proces pristupnih pregovora za Srbiju počne što prije. Što prije počnu ti pregovori, to će biti bolje i za Srbiju i za sve nas – rekao je Martinez.

Josipa Lisac
INAUGURACIJA
VIDEO Pljušte komentari na izvedbu Josipe Lisac: 'Ovo nije moja himna'
Dekor tvornica rasvjete
ULAGANJE U PROIZVODNJU
Jedina tvornica rasvjete u Hrvatskoj investirala je značajna sredstva u povećanje proizvodnih kapaciteta
  • Ratnik-Svjetla:

    No prije svega morat ce priznati Kosovo!

  • heraklit88:

    Tko su to Slovaci? Jedan smiješan inferioran narod koji nije imao niti ime do 1849 g. pa su uzeli ime Slovensko, kao i Slovenci Slovenija a koji također nisu postojali kao nacija niti narod, dakle aluzija je na Slavene, Slovene. ... prikaži još!ne. Svi drugi narodi su Rusi, Česi, Poljaci , Hrvati su povijesni narodi i imaju svoje ime. Bratilsava, ime glavnog grada (koji je rubni grad kao i Beograd), je izmišljeno ime 1918 g. a prije se zvala njemački Pressburg, hrvatski Požun ili mađarski Pozsony i bila je političko sjedište Hrvata i Mađara do 1918g . Bratislava je do 1918 g. imala 5% tzv. Slovakaa 95 % su činili Austrijanci i Mađari i Hrvati. “Savezništvo” Srbije i Slovačke je počelo od Vladimira Mečijara, inače boksača i prijatelja Miloševoića i ultra neobrazovanog moćnika koji kao što jei i kod nas bio npr. S. Blesić.

  • nustar-vk:

    imaju slovaci i rumuni pravo, ne kao budalasti hrvati podrzavati siptare kriminalce.