NOVA NAGODBA

Sladić priznao da je dao mito Josipi Rimac. Ići će u zatvor sedam mjeseci, kažnjen i sa 70.000 eura

Zagreb: Josipa Rimac dovedena  u USKOK
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/3
31.03.2023.
u 17:35

Sladić je priznao i da je Josipi Rimac 2. travnja 2020. dao 15.000 eura za Ružicu Njavro, a Josipa Rimac joj je taj novac predala koji dan kasnije. Tada joj je kazala i da joj Sladić poručuje, da će joj ako spomenuta zakonska izmjena prođe, platiti još 500.000 kuna.

Ante Sladić, jedan od suoptuženika Josipe Rimac iz kraka afere Vjetroelektrane, odlučio je tu priču okončati za sebe što je prije moguće. Pa je priznao krivnju i nagodio se s USKOK-om. Temeljem te nagodbe na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen je na jedinstvenu djelomično uvjetnu kaznu od  dvije godine i 11 mjeseci zatvora. Od izrečene kazne, sedam mjeseci će morati provesti u zatvoru, dok mu se ostatak kazne, od 28 mjeseci zatvora mijenja uvjetnom kaznom uz rok kušnje od pet godina  Osim toga izrečena mu je i sporedna novčana kazna od 70.000 eura.

USKOK ga je teretio da je pokušao utjecati na Josipu Rimac kako bi izmijenila propise o zakupu državnog zemljišta te mu tako omogućila da dođe do više parcela za isti broj stoke. Drugim riječima tražio ju je da mu pomogne da dođe do više financijskih poticaja, a za uzvrat joj je radio usluge i davao mito. Kada je afera počela u svibnju 2020. uhićenjem Rimac i ostalih i on je bio uhićen. Tijekom istrage nije negirao da je pokušao promijeniti propise koji reguliraju zakup šumskog zemljišta. Tvrdio je da su krave koje su on i njegov poslovni partner Josip Ravlić uzgajali trebale više površine za ispašu, budući da se radilo o nešto većoj pasmini goveda.

S obzirom na to da je priznao krivnju, Sladić je priznao i ono za što ga USKOK tereti. A prema navodima optužnice i sada presude, u prosincu 2019. on i Ravlić tražili su od Josipe Rimac da utječe na izmjene Uredbe o zakupu šumskog zemljišta u vlasništvu RH. Ona je njemu trebala srediti zakonske izmjene, a on je njoj obećao mito koje je osim novca uključivalo i to da će na nju prebaciti vlasništvo nad građevinskim zemljištem od 10.000 kvadrata na području Rogoznice. USKOK u optužnici navodi i da se Josipa Rimac u želji da mu pomogne, povezala s Ružicom Njavrom u to vrijeme tajnicom kabineta i glavnom savjetnicom Marije Vučković, ministrice poljoprivrede. Ružica Njavro je pak, prema navodima USKOK-a bila osoba preko koje se trebalo  pokušati utjecati na ministricu.  U sve, je prema navodima optužnice i po Sladićevom priznanju bio uključen i Zoran Grgić, tadašnji dekan Agronomskog fakulteta preko kojeg su, navodi se u presudi Sladić i Ravlić u kabinet ministrice Vučković slali prijedloge izmjena propisa. Grgić nije optužen, no saslušavan je kao svjedok tijekom istrage.

Nadalje, Sladić je priznao i da je Josipi Rimac 2. travnja 2020. dao 15.000 eura za Ružicu Njavro, a Josipa Rimac joj je taj novac predala koji dan kasnije. Tada joj je kazala i da joj Sladić poručuje, da će joj ako spomenuta zakonska izmjena prođe, platiti još 500.000 kuna. No njihov je plan upao u probleme jer Ministarstvo poljoprivrede nije prihvatilo sve izmjene, pa je, prema presudi, Josipa Rimac sa Sladićem i Ravlićem dogovorila  da će dekan Grgić u ime Agronomskog fakulteta u postupku e-Savjetovanja na nacrt Uredbe dati komentare kojima bi se išlo u korist stočara.

- Trebali smo pronaći  još neke ljude da daju identične komentare jer se veći broj istih komentara ne bi mogao ignorirati. Ružica Njavro je svojim utjecajem u Ministarstvu poljoprivrede trebala srediti da se produlji rok e-Savjetovanja, te da se naše primjedbe i komentari na kraju i usvoje - kazao je Sladić.

Dok se raspravljalo hoće li se postojeća Uredba o zakupu šumskog zemljišta izmijeniti, Sladić se, navodi se u presudi, preko Josipe Rimac povezao s Natašom Turbić, načelnicom Gračaca od koje je tražio podatke o slobodnim parcelama na području njezine općine. Tražio je i da mu kaže imena onih koji već koriste državnu zemlju na području Gračaca jer je htio provjeriti odgovara li mu neka od tamošnjih parcela. Josipa Rimac se stoga  3. travnja 2020. sastala s Natašom Turbić  te joj kazala, navodi se u presudi kako ima zainteresiranog investitora. Sladić je Nataši Turbić poslao, kako je priznao 10.000 eura mita, koje je ona onda podijelila s Marinkom Tokmakčijom, koji je bio kninski gradski vijećnik. Tokmakčija je nakon toga Sladiću prenosio  informacije o  programu dodjele zemljišta. Dogovorili su se i tko će biti u povjerenstvu za dodjelu zemljišta kako bi se osiguralo da  Sladić i Ravlić dobiju željene parcele. No na koncu plan im je osujećen jer su 29. svibnja  2020. uhićeni Josipa Rimac, Sladić, Ravlić, Ružica Njavro, Nataša Turbić i Marinko Tokmakčija.

Inače, Sladić je deveti suoptuženik Josipe Rimac koji se u dijelu afere Vjetroelektrane koji se odnosi na zloporabe poticaja sa zemljištima te nezakonita zapošljavanja, priznao krivnju i nagodio s USKOK-om.

VIDEO Todorić: Tužit ću Plenkovića, Dalić i cijelu grupu Borg. Politika? Sam sam u stanju srušiti HDZ

Komentara 4

JA
jadrankaskenderjeubijena
17:44 31.03.2023.

meni se čini da će i sladić počinit neko ,,samoubojstvo,,, ili će dobit infarkt.svi koji pokušaju od hdz a naplatit svoje usluge završe mrtvi.jadranka skender je u sred kampanje nestala,nađena pola godine kasnije u savi i policija utvrdila da se radi o ,,samoubojstvu,,.obaještajac matas je dan nakon iskaza u uskoku počinio ,,samoubojstvo,,.bandića je mjesec dana pred izbore na kojima je trebao unovčit svoje usluge u žetoniziranju izdalo srce u stanu 30 godina mlađe ,,prijateljice,,......

CH
chupakabra
18:10 31.03.2023.

A što je sa zakonom sada?

KU
Kujttim
17:45 31.03.2023.

Josipi Rimac i Gabrijeli Žalac je najpametnije nagoditi se. Sve drugo za njih znači samo lažnu nadu i godine suđenja. Iscrpljivanje. Neka kleknu, kažu, časni sude, kriva sam...neka formalno pristanu vratiti iznos i to je to. I Ježić je obećao vratiti 5 milijuna eura i nikada ih nije vratio. Dakle i njih dvije mogu za potrebe presude reći da će vratiti lovu, a poslije će se sve ionako zaboraviti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije