Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBLJETNICA

Skulptura Nikole Tesle uz novo požeško šetalište

nikola tesla,požega (1)
Foto: Duško Mirković/PIXSELL
1/3
12.10.2012.
u 08:15

U nazočnosti potpredsjednice Sabora Dragice Zgrebec, ministra znanosti Željka Jovanovića i izaslanika pokrovitelja proslave predsjednika RH Ive Josipovića Zvonka Kusića, predsjednika HAZU, otkrio ju je požeški gradonačelnik Zdravko Ronko

Slaveći 100. obljetnicu elektrifikacije građani Požege na poticaj ovdašnjeg Društva energetičara dobili su skulpturu našeg poznatog izumitelja Nikole Tesle, rad akademske kiparice Tatjane Kostanjević.

Smještena je u parku pokraj Orljave u blizini novosagrađenog mosta i šetnice, a u nazočnosti potpredsjednice Hrvatskog sabora Dragice Zgrebec, ministra znanosti Željka Jovanovića i izaslanika pokrovitelja proslave predsjednika RH Ive Josipovića Zvonka Kusića, predsjednika HAZU, otkrio ju je požeški gradonačelnik Zdravko Ronko.

– Obilježavanje stote godišnjice elektrifikacije slavlje je cijele Hrvatske i primjer kako se moramo ponašati, jer je i otkrivanje spomenika Tesli simbol znanja, uspjeha, požrtvovnosti i opis Požege i Hrvatske prije sto godina – kazao je na svečanosti Kusić. Tom prigodom o povijesnom kontekstu i značenju uvođenja ove energije, po čemu je Požega drugi grad u Slavoniji, još su govorili Tomislav Radonić, voditelj povijesnog arhiva u Požegi, gradonačelnik Zdravko Ronko i član uprave za proizvodnju HEP-a Zvonko Ercegovac.

U sklopu cjelodnevnih svečanosti predstavljena je monografija zagrebačke novinarke, rođene Požežanke Đurđe Sušec "Stoljeće električne energije u Požegi", a Gradski muzej u galeriji Ciraki postavio je izložbu o povijesti elektrifikacije Požege i okolice.

>>Lovci kuhali čobanac za pomoć hendikepiranoj djeci

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije