Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bandićeva ideja

Škare Ožbolt: Spomenici su prošlost, po Tuđmanu nazovimo zračnu luku

franjo tuđman
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/7
31.05.2015.
u 18:49

Hoće li Zagreb imati najveći spomenik prvom predsjedniku?

Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman dobit će spomenik i u glavnom hrvatskom gradu. Zagrebački gradonačelnik kazao je da će u sljedeće dvije godine raditi posebno na dva projekta: uređenju Parka dr. Franje Tuđmana i sljemenske žičare.

Povijesna uloga

– Mnogi zaboravljaju povijesnu ulogu dr. Franje Tuđmana pa ćemo na njegovu trgu postaviti najveći spomenik. Umjetnički natječaj završit ćemo u ovom mandatu – najavio je Bandić.

Najveći spomenik pokojnom predsjedniku bit će podignut na trgu nazvanom po njemu u središtu Zagreba, a uređenje trga osmislio je arhitekt Nenad Fabijanić. Spomenike prvom hrvatskom predsjedniku već imaju Split, Osijek, Slavonski Brod, Makarska, Imotski, Virovitica... A najveći je zasad onaj u Benkovcu, visok četiri metra.

Fabijanić smatra da Bandić vjerojatno nije mislio na dimenzije spomenika, nego na njegovu kvalitativnu i povijesnu veličinu koja će ovisiti o inspiraciji autora.

– Sam park bit će dovoljan spomenik Franji Tuđmanu, a što se tiče spomenika, smatram da se veličina osobe ne mjeri dimenzijama. Tako o spomeniku možemo reći da će biti zasigurno najljepši i najkvalitetniji do sada, ali ne nužno i najveći. Mogao bi biti i skroman, sve ovisno o željama i inspiraciji autora – rekao nam je arhitekt Fabijanić.

Andrija Mikulić, čelnik zagrebačkog HDZ-a, pozdravlja Bandićevu najavu o uređenju Trga dr. Franje Tuđmana i kaže da on to radi redovito pred izbore.

– Mišljenja sam da bi svaki grad u Hrvatskoj trebao imati spomenik prvom predsjedniku Hrvatske, a posebno naša metropola – kazao je Mikulić.

Bliska suradnica pokojnog predsjednika Vesna Škare Ožbolt smatra da dizanje spomenika pripada nekim prošlim vremenima. Ona kaže da Tuđman nema poziciju u Zagrebu koju bi trebao imati.

– Smatram da bi neki veliki trg ili glavnu aveniju ili zračnu luku trebalo nazvati po osnivaču i utemeljitelju Republike Hrvatske – predlaže Škare Ožbolt.

Dodaje da se spomenike obilazi jednom godišnje, a velikim avenijama ili zračnom lukom svakodnevno prolazi mnogo ljudi.

Odmahivao rukom

Ona pozdravlja odluku da se Tuđmanov trg u Zagrebu uredi. Kaže da je pokojni predsjednik, dok je bio živ, kad bi mu netko govorio o njegovu spomeniku samo odmahnuo rukom, stoga ona misli da bi Tuđman više bio za varijantu koju ona zagovara.

>>Hoće li Zagreb imati najveći spomenik prvom predsjedniku?

>>Bandić gradi najveći kip Tuđmana: Mnogi zaboravljaju njegovu povijesnu ulogu

Komentara 83

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
19:15 31.05.2015.

Airport Zagreb F. Tuđman - dobro zvuči!

ST
strsljen2013
19:35 31.05.2015.

Konačno bar koliko toliko pametna izjava.

DR
drazamihajlo
19:34 31.05.2015.

ljudi nemojte njega..mene mogu ovi moji, posto su na vlasti i imaju vecinu ogromnu, hvala pusicki i yusupovicu na razumjevanju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije