Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjeverna Koreja

Neuspješno lansiranje potaklo nagađanja: je li sustav pod udarom američkog virusa?

Rakete
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
17.04.2017.
u 19:59

- Izvest ćemo više testiranja projektila na tjednoj, mjesečnoj i godišnjoj bazi - rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Han Song-Ryol za BBC

Vrijeme strateškog strpljena sa Sjevernom Korejom gotovo je, ustvrdio je američki potpredsjednik Mike Pence u Seulu, samo nekoliko sati nakon što je Pyongyang pokušao izvesti novi raketni test, no raketa je eksplodirala nekoliko sekundi nakon polijetanja. Istovremeno, korejskom poluotoku približava se borbena grupa američkog nosača zrakoplova USS Carl Vinson, a situacija se dodatno zaoštrava.

Neuspješno lansiranje rakete potaklo je nagađanja kako su neuspjeli raketni pokusi Sjeverne Koreje pokazatelj da je i njihov sustav pod udarom kibernetičkih napada kao što su pod udarom američkog i izraelskog virusa Stuxnet prije nekoliko godina bila iranska nuklearna postrojenja.     

Američki predsjednik Donald Trump je u ponedjeljak savjetovao sjevernokorejskom čelniku Kim Jong-Unu da se ponaša kako treba.

"Imate li poruku za Kim Jong-Una?" pitao je jedan novinar republikanskog predsjednika koji je sudjelovao na tradicionalnom uskrsnom kotrljanju jaja na tratinama oko Bijele kuće.

"Neka se ponaša kako treba", odgovorio je Trump.

Tijekom posjeta demilitariziranoj zoni koja odvaja dvije Koreje, američki potpredsjednik Mike Pence je u ponedjeljak potvrdio da Sjedinjene Države ne isključuju niti jednu opciju.

"Narod i vojsku Sjeverne Koreje ne bi trebala iznenaditi odlučnost Sjedinjenih Država da stane uz naše saveznike", rekao je.

Njegov posjet se odvija dan nakon novog, neuspjelog pokusa s projektilom Sjeverne Koreje, koja je u posljednjih godinu dana bitno ubrzala njihov razvoj. Ipak, kako prenosi BBC, taj ih neuspjeh ne spriječava u naumu da na tjednoj bazi nastave s testiranjem projektila. 

- Izvest ćemo više testiranja projektila na tjednoj, mjesečnoj i godišnjoj bazi - rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Han Song-Ryol za BBC, dodajući da će, reagira li SAD vojno, doći do potpunog rata.

>> Kim deportira 600.000 ljudi

>> SAD poručio Sjevernoj Koreji: Američko strpljenje je potrošeno je i sve su opcije na stolu

Komentara 12

DU
Deleted user
21:19 17.04.2017.

nešto jenjava zadovoljstvo u komšiluku izborom Trumpa

MI
mirtebi
20:38 17.04.2017.

Àmerickog ali prije kineskog

ZL
zlako
20:38 17.04.2017.

Lijevo znsči zlo.Svi du zločinci lijevo od mozga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije