Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U sridu

Sinjanke će u svom gradu rađati alkare

'pixsell-hrvatska-split-09.08.2010.-sinj- Reportaza o sinjskom rodilistu za vecernji list trudnice u rodilistu Andela i Marija Photo: Nino Strmotic/PIXSELL'
'Nino Strmotic/PIXSELL'
09.08.2010.
u 20:51

Buduće majke poručuju kako je prestrašno i pomisliti da će im stranci ubuduće trčati njihovu svetinju, Alku

Izjava premijerke Jadranke Kosor da će se u Sinju ponovno rađati alkari vratila je optimizam ne samo Sinjanima nego i svim stanovnicima Cetinske krajine.

– Uvjeren sam da će se obećanje premijerke ostvariti i da će se do Nove godine otvoriti rodilište u kojem je zadnji porođaj obavljen 10. svibnja – kaže dr. Ivo Nasić. Problem je u tome što je sinjsko rodilište izvanbolničko i nema uvjete operativnog završetka porođaja. Premijerka je obećala 1,5 milijuna kuna iz rezerve proračuna, koliko je potrebno za opremu i građevinsko uređenje. – A kadrovske probleme (minimalno jedan anesteziolog, anesteziološki tehničar, specijalizant ginekolog i dvije instrumentarke) trebala bi riješiti lokalna samouprava – naglašava dr. Nasić.

Ministar je obećao

– Grad želi sufinancirati specijalizacije, spremni smo izdvojiti značajan iznos novca, to bi vratilo neopravdano zakinuti broj specijalizacija u Domu zdravlja Sinj – poručuje gradonačelnik Ivica Glavan.

Ističe da je, prema mišljenju medicinske struke, zatvaranje rodilišta opravdan potez, međutim, trebalo je davno upozoriti na taj problem pa do zatvaranja koje je izazvalo negodovanja, pa i prosvjede Sinjana, vjerojatno ne bi ni došlo.

– Treba naći model da sinjsko rodilište profunkcionira, jer ono od svih koji su zatvoreni ima najveći broj porođaja – tvrdi gradonačelnik Glavan dodajući kako je lani u sinjskom rodilištu rođeno više od 270 beba. Misli da premijerku nije ni trebalo opterećivati tim problemom, jer je ministar zdravstva Darko Milinović bio vrlo jasan kad je nedavno rekao da će se sinjsko rodilište otvoriti do kraja godine.

– Vjerujem da će se opet u Sinju čuti plač beba. Ovo je dobar trenutak da u rodilištu osiguramo sve uvjete koji će biti po standardima medicinske struke – naglašava i dr. Ante Prolić, šef Doma zdravlja u Sinju.

Anđela P., Senala M. i Marija Š. kažu kako je zatvaranje rodilišta loše za cijelu Cetinsku krajinu i kako je strašno i pomisliti da će "stranci trčati Alku!"

Obiteljska atmosfera

Rađanje u sinjskom rodilištu je, tvrde, kao kod kuće zbog tople obiteljske atmosfere. Babice i doktori su super, a do Splita, kad su gužve, ne može se brzo stići. Pribojavaju se rađanja u automobilima...

– Rodilište u Sinju mora se otvoriti, tko će inače trčati Alku? Tu prevrijednu tradiciju treba zadržati – poručuju i Iva Družijanić i Ante Pavković koji žive u Zagrebu, ali redovito dolaze na Alku. Zatekli smo ih kako guštaju na sinjskoj pjaci.

Ključne riječi

Komentara 7

DJ
djakputnik
23:36 09.08.2010.

A alkar može biti samo onaj čiji ćaća pogodi \"u sridu\".

AG
Agramer198
22:52 09.08.2010.

Imaš pravo, čemu imati običaje i posebnosti?? Svu tradiciju ubiti, zapaliti i rasuti joj pepeo...

LU
Lujo123
22:00 09.08.2010.

Sretni su ovi ljudi kad nemaju pametnijih briga!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije