Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMERIČKI SERIJSKI UBOJICA

Najduže čekao smrtnu kaznu pa na dan smaknuća naišli na problem

Injekcija
Foto: Shutterstock
1/4
29.02.2024.
u 15:54

Jučer zaustavio pogubljenje serijskog ubojice Thomasa Eugenea Creecha, jednog od osuđenika koji najdulje čekaja na izvršenje smrtne kazne.

U Americi je zaustavljeno pogubljenje serijskog ubojice Thomasa Eugenea Creecha, jednog od osuđenika na smrt s najdužom stažom u SAD-u, nakon što liječnički tim više puta nije uspio pronaći mjesto u kojem bi se mogla uspostaviti intravenska linija za izvođenje smrtonosne injekcije, piše Guardian.

Creech, 73, zatvoren je 1974. i osuđen je za pet ubojstava u tri države te osumnjičen za još nekoliko. Već je služio doživotni zatvor kada je 1981. na smrt pretukao svog suzatvorenika, 22-godišnji Davida Dalea Jensena – zločin za kojeg je Creech trebao biti pogubljen više od četiri desetljeća kasnije.

Trojica članova medicinskog tima pokušala su osam puta uspostaviti intravenoznu mjehuricu. U nekim slučajevima nisu mogli pristupiti veni, a u drugima su mogli, ali su bili zabrinuti za kvalitetu vene. Pokušali su ući u njegove ruke, noge, šake i stopala. U jednom trenutku, član medicinskog tima otišao je po još zaliha.

VEZANI ČLANCI: 

Zatvorski odjel Idaha rekao je da će njegova smrtna presuda za Creecha isteći i razmotriti sljedeće korake. Creechovi odvjetnici odmah su podnijeli novi zahtjev za odgodu na američkom okružnom sudu, rekavši da "gadno neuspjeli pokušaj smaknuća" dokazuje "nesposobnost odjela da provede humano i ustavno smaknuće". "Ovo se događa kada su nepoznate osobe s nepoznatom obukom dodijeli izvršenje pogubljenja", objavila je Federalna obrambena služba Idaha u pisanoj izjavi.

Tim za egzekuciju bio je u potpunosti sastavljen od dobrovoljaca, rekli su u kaznenom odjelu. Oni koji su bili zaduženi za umetanje IV i davanje smrtonosnog lijeka prošli su medicinsku obuku, ali njihov identitet držan je u tajnosti. Nosili su bijele pokrivale za lice u stilu balaclave i tamnoplave piling kape kako bi sakrili svoja lica. Osim ubojstava u Idahu, Creech je osuđen za ubojstvo Williama Josepha Deana u Oregonu i Vivian Grant Robinson u Kaliforniji 1974. Također je bio optužen za ubojstvo Sandre Jane Ramsamooj u Oregonu te godine, ali je optužba kasnije odbačena u svjetlu njegove druge kazne za ubojstvo, piše Guardian.

VEZANI ČLANCI: 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije