Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Seizmolog Fiket:

'Hrvatska je trusno područje, događat će se i jači potresi. Moramo naučiti živjeti s time'

Zagreb: Seizmolog Tomislav Fiket
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/7
28.12.2020.
u 08:06

Ovo je potres sličan zagrebačkom, nešto slabiji, sigurno su povezaniji no ne način da je jedan izazva drugog. To bi bilo malo previše ambiciozno za tvrditi, rekao je seizmolog Fiket

Jutros, 28. prosinca 2020. godine u 06 sati i 28 minuta seizmografi Seizmološke službe zabilježili su jak potres s epicentrom kod Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 5.0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VII stupnja EMS ljestvice, stoji na stranicama Seizmološke službe pri Geofizičkom odsjeku PMF-a u zagrebu. U Petrinji ima štete, materijalne, za sada nema podataka o ljudskim žrtvama. No, ova nas 2020. godina nekako ne pušta, složio se i Tomislav Fiket, dežurni seizmolog Seizmološke službe.

– U 6.28 zabilježen je potres magnitude 5 po Richteru s intenzitetom 7. stupnja EMS ljestvice. Za takav potres možemo očekivati štete, no mi nemamo dojava, pa sam malo zbunjen jer telefoni ne zvone, tako da nemamo konkretnih informacija, no po medijima vidim da šteta doista ima. Što se tiče naknadnih potresa, oni se mogu očekivati, nekih slabijih već je i bilo, za očekivati je da će ih biti još. Ovo je potres sličan zagrebačkom, nešto slabiji, sigurno su povezaniji no ne način da je jedan izazva drugog. To bi bilo malo previše ambiciozno za tvrditi, rekao je seizmolog Fiket. Što sada možemo očekivati.

>> VIDEO Potres u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske

– Je li ovo bio uvod u nešto drugo teško je reći, kao i uvijek u seizmologiji. Inače sam nepopularan jer uvijek kažem kako se onaj glavni zagrebački potres još nije dogodio, a dok god se on ne dogodi ne možemo biti mirni pa reći da nema potresa i neće ih biti. Kao što vidite imamo sada ovaj potres kod Petrinje. Republika Hrvatska je trusno područje, potresi su mogući i sigurno će se događati, pa i puno jači od ovih koje smo do sada imali, i s time treba naučiti živjeti. No, takva je situacija u Italiji, pa život normalno teče dalje, ne staje. Moramo biti svjesni područja na kojem živimo, kaže seizmolog.

– Ne radi se o istom rasjedu koji je izazvao onaj veći zagrebački potres. Sam mehanizam nastajanja vjerojatno je isti kao i kod onog zagrebačkog, to još moramo analizirati, no to je za očekivati. Jednostavno se radi o popuštanju napetosti na jednom rasjedu što je najuobičajenije na našem području, rekao nam je dežurni seizmolog Tomislav Fiket.

Doc. dr. sc. Josip Stipčević s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu potvrdio je da će biti manjih potresa no i da će se područje postupno smirivati.

GALERIJA: Posljedice potresa koji je pogodio Sisak i okolicu, stradao krov na crkvi Svetog Lovre

Zagreb: Seizmolog Tomislav Fiket
1/11

- Ova godina nije još gotova ali nadajmo se da neće biti većih iznenađenja u sljedećih par dana. Potres se dogodio u blizini Petrinje i preliminarna magnituda je 5.1, a dubina žarišta na oko 7 km. Bio je jedan jači naknadni potres magnitude oko 4.8 i cijela serija manjih naknadnih potresa. Očekujemo manju materijalnu štetu na bliskom epicentralnom području. U sljedećih nekoliko dana/tjedana zasigurno će se osjetiti manji naknadni potresi ali bi se područje trebalo lagano smirivati u narednom periodu, kaže naš znanstvenik. Zanimalo nas je i da li svjedočimo iznimnoj godini što se potresa tiče.

- Ova godina je nešto aktvinija na sjeverozapadu Hr ali to nije ništa neuobičajeno. U povijesti smo imali takve periode pojačane aktivnosti na određenom području. To može biti povezano s regionalnim tektonskim rasporedom iako je teško, bar u ovom, slučaju naći specifičnu poveznicu. Zadnji takav slučaj je bio kada se dogodio potres u Draču u Albaniji (prošle godine, 2019) i nekoliko dana poslije se dogodio malo jači potres u istočnoj Hercegovini. Na široj regional skali za ovakve događaje ne postoji poveznica jer se radio o tektonskim režimima koji nemaju izravnu poveznicu i potresi su relativno mali da bi imali utjecaj na većoj skali, kaže dr. Stipčević.

 

 

Ključne riječi

Komentara 79

ZP
Zabranjen pristup
09:25 28.12.2020.

Javit ce se Djikic i reci da ljudi moraju zivjeti u satorima jer je manja opasnost.

MI
Mircen
10:10 28.12.2020.

Jel može barem stručnjak napisati najosnovniju elementarnu činjenicu. A ta činjenica je da snaga potresa opada s kvadratom udaljenosti. Ovaj potres je 50 km od centra Zagreba, a onaj 22.3. 12 km, dakle ovaj potres je 16 puta slabiji s obzirom na udaljenost i 3 puta slabiji s obzirom na magnitudu, ukupno je ca 50 puta slabiji nego 22.3. Govorim isključivo o udaru na Zagreb (prosječnom s obzirom na udaljenost gledano s obzirom na sam centar). I minusi me uopće ne zanimaju! Ugodan dan.

AD
adminka
10:15 28.12.2020.

Zagrebački potres je zaista bio puno jači, ali i ovaj se jako osjetio i u Zg, makar je bio 50km udaljen epicentar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije