Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Večernji TV

Šef zagrebačkih vatrogasaca otkrio zašto su Šveđani svima uzor i što je problem u Grčkoj

Jembrih objašnjava kako oni u iznimnim slučajevima daju dozvole za puteve evakuacije i vatrogasne pristupe.
06. kolovoza 2018. u 14:09 9 komentara 5564 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zagreb, Siniša Jembrih, prokomentirao je za Večernji TV stanje u hrvatskom vatrogastvu ali i događaje iz Grčke i Švedske.

Požar u Grčkoj Francuski stručnjak: 'Za tragične posljedice grčkog požara krivi su vjetar, reljef i neodržavanje terena'

Na pitanje je li mogla biti bolja reakcija u Grčkoj gdje su u požarima stradali deseci građana Jembrih je odgovorio: 'Teško je reći, mi informacije dobivamo iz medija'.

Dodao je kako je Grčka poznata po tome da sustav slabije funkcionira i da ima određenih političkih problema između vatrogasaca. Naveo je i dugotrajnu gospodarsku krizu zbog koje nema dovoljnog broja vatrogasaca.

Slični problemi su i u Hrvatskoj. Zakrčeni evakuacijski putevi i divlja gradnja. Mogu li vatrogasci utjecati na to koje se građevine legaliziraju da ti putevi ostanu prohodni?

Jembrih objašnjava kako oni u iznimnim slučajevima daju dozvole za puteve evakuacije i vatrogasne pristupe.

požar u Kaliforniji najveći požar sezone Tisuće ljudi evakuirane zbog požara u Kaliforniji

- Ali u pravilu ne sudjelujemo u davanju dozvola - rekao je Jembrih i dodao da sve vezano uz preventivu zaštite od požara spada pod MUP i jednim manjim djelom pod lokalnu samoupravu.

Rascjepkan sustav u Hrvatskoj

Rekao je kako dolazi do problema kada je u pitanju gašenje požara na otvorenom jer je za to zadužena Republika Hrvatska. 

- Tu dolazi do određenih problema u komunikaciji i koordinaciji - rekao je Jembrih.

Govoreći o požarima u Švedskoj rekao je kako su oni broj 1 u svijetu vatrogastva te da im vjeruje sve što rade prilikom gašenja požara.

Što je rekao o prošlogodišnjem požaru kod Splita i reorganizaciji vatrogasnog sustava pogledajte u videu.

Zagreb: U KB Dubrava svečano predana donacija višeslojnog CT uređjaja
Dragan Primorac
Svi pozitivni nisu i infektivni, golema je razlika među pozitivnim nalazima
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
 • dalibor.hren:

  Uzor svima su Eskimi u igluima!

 • Avatar gordi
  gordi:

  kao vatrogasac kazem da se Slavica ostavi vise...krivi su zapovjednici lokalnih DVDa koji su pustili mladje od 18 godina na intervenciju a nitko od njih nije bio obucen za helikopterski desaant....drugo ostavite se teorije zavjere o curenju goriva i strani ... prikaži još! eksperti su ustanovili da se radilo o eruptivnom pozaru ...najbolji su ovi koji nikad nisu bili na pozarima ili poplavama ali na komentarima su vrhunski strucnjaci koji moze doseci i 30 metara u sekundi uz vruc zrak koji se udise....pijetet mojim kolegama ali nisu li roditelji dobili dovoljno novaca???

 • san.martino:

  Je li mogla bolja reakcija na Kornatima!?