Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ratni kirurg o napadu u pragu

Sarajevski kirurg svjedočio strahotama masovne pucnjave u Češkoj: 'Luđak s oružjem'

Shooting at Charles University in Prague
Foto: DAVID W CERNY/REUTERS
1/22
22.12.2023.
u 12:31

Sarajevski ratni kirurg Edib Edo Jaganjac pružao je medicinsku pomoć žrtvama masovne pucnjave u Pragu, u jednoj od 14 bolnica koje su primile ozlijeđene. Jaganjac, koji trenutačno radi u Sveučilišnoj bolnici Motol, opisao je situaciju kao podsjetnik na ratna zbivanja u BiH.

U jednoj od praških bolnica, među 14 koje su pružale pomoć žrtvama masovne pucnjave u Pragu, medicinsku skrb pružao je istaknuti sarajevski ratni kirurg Edib Edo Jaganjac, trenutačno zaposlen u Sveučilišnoj bolnici Motol. Pogođeni napadom u kojem je ubijeno 14 ljudi, a 30 ih je ozlijeđeno, primljeni su u bolnicu, a Jaganjac je opisao scenu kao podsjetnik na ratna zbivanja u Bosni i Hercegovini. U razgovoru za Vijesti.ba, Jaganjac je iznio svoje iskustvo pružanja medicinske pomoći te izrazio šok zbog brutalnosti napada.

"U bolnici je to izgledalo skoro kao u ratu kod nas. Vozili su ranjene jedne za drugim, ali u usporedbi s našim ratom, u ovoj bolnici smo imali sve uvjete. U ratu nismo imali ni struje, ni vode, naše ranjenike su vozili njihovi prijatelji koji nisu imali pojma što raditi s njima, a ovdje su studenti dolazili potpuno osigurani. Praška hitna pomoć je jedna od najboljih, ako ne i najbolja u Europi", rekao je.

Opisao je i trenutak kada je primio poziv za pružanje pomoći, "Kad je to počelo, tj. kad se desilo, ja sam bio kod kuće. Kolega me nazvao, a kada sam čuo što je u pitanju, naravno da sam odmah bio tu u bolnici. Za koju minutu smo tamo imali desetak kirurških timova spremnih. Ovo je najveća bolnica u srednjoj Europi, imamo 1100 doktora i blizu 6000 kreveta. Imali smo neprospavanu noć, svima smo pružili pomoć i mislim da će svi povrijeđeni na kraju biti dobro".

FOTOGALERIJA Pucnjava na Sveučilištu u Pragu

Shooting at Charles University in Prague
1/22

Izrazio je zabrinutost zbog legalnog posjedovanja snažnog oružja s laserskim nišanima, posebno od strane osoba s psihičkim problemima. Naglasio je važnost zdravstvene infrastrukture u Pragu, ali istovremeno izrazio nevjericu zbog nedostatka kontrole nad opasnim oružjem. Jaganjac je osudio napad kao djelo "luđaka" i istaknuo da su ranjeni studenti bili u stabilnom stanju zahvaljujući pravovremenoj i učinkovitoj medicinskoj pomoći.

"Ovo je luđak. Neki dan je u jednoj šumi pored Praga ubijen otac od 30 i nešto godina i njegova beba od dva mjeseca. To je ovdje bio strašni šok, svi su se pitali ko je ta budala, a izgleda da je to isti ovaj čovjek. Luđaka ima svugdje i meni nije čudno što takvi ljudi hoće ubiti nekog, ali čudim se - otkud njima ovakve američke napadačke puške sa laserskim nišanima? To je nevjerovatno. I to posjeduje sa dozvolom, a ima psihičke probleme pri tome... On je prvo ubio svog oca, pa onda tih 14-oro ljudi", izjavio je.

POVEZANI ČLANCI:

Kada je vidio fotografije i snimke napada, kaže kako je bila izvrsna ideja da se sakriju na samom rubu zgrade: "Studenti su se spašavali kako su znali. Nevjerojatno je tko se sjetio da se sakrije tamo. Izvrsna ideja, on sigurno nije gledao ima li tu nekoga", poručio je. 

Doktor Edib Jaganjac rođen je 1957. godine u Sarajevu. Za vrijeme opsade Sarajeva obnašao je dužnost kirurga u Vojnoj bolnici. Postao je suosnivač Udruženja građana Lastavica u Pragu, gdje već dugi niz godina živi i djeluje kao ugledan kirurg u Sveučilišnoj bolnici Motol.

VIDEO Policija istražuje objavu ubojice iz Praga

Komentara 1

Avatar Poturica
Poturica
14:46 22.12.2023.

Bravo zemljace!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije