Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski premijer razgovarao u Beču s austrijskim saveznim kancelarom

Sanader putuje k Tadiću u ožujku na razgovor o energetskoj krizi

13.02.2009.
u 15:12

BEČ – Bez obzira na financijsku krizu hrvatsko-austrijski bilateralni odnosi izvanredni su i dobro se razvijaju na svim područjima i takvi će i ostati potvrdili su nakon razgovora u Beču hrvatski premijer Ivo Sanader i austrijski savezni kancelar Werner Faymann, istaknuvši kako Hrvatska i Austrija kao prijatelji i pouzdani poslovni partneri zajednički dijele i dobro i zlo.

Oni su razgovarali o pristupnom procesu Hrvatske Europskoj uniji te drugim aktualnim pitanjima, bilateralnim odnosima Hrvatske i Austrije te stanju u jugoistočnoj Europi. Bilo je riječi i o financijskoj krizi i Inicijativi Austrije o europskom programu pomoći istočnoj i jugistočnoj Europi.

- Poznato je da Austrija daje snažnu potporu hrvatskom putu u EU. Jako smo zainteresirani da se proces pristupnih pregovora Hrvatske i EU što brže završi, i naš jasan stav o tome poznat je i Bruxellesu - rekao je Faymann, dodavši da će hrvatska stajališta s kojima ga je upoznao premijer Sanader prenijeti svojim europskim kolegama i na taj način pokušat moći Hrvatskoj.

Govoreci o traženju rješenja za hrvatsko-slovenski granicni spor, Sanader je kazao:
- Hrvatska je spremna i na to da njen Sabor unaprijed donese odluku da ce odluku Medunarodnog suda pravde, ma kakva ona bila, poštovati.

Dodao je da Hrvatska pozdravlja ukljucenje Europske komisije u trazenje rjesenja spora. naglasivsi da nakon 18 godina bezuspjesnog poltickog trazenja rjesenja, izlaz iz situacije vidi u ICJ- i njegovim pravnim instrumentima.

- Bolje je da s politika ustupi svoje mjesto medunarodnom pravu - ustvrdio je Sanader najavivsi svoj skori susret sa slovenskim kolegom Pahorom.

Hrvatski premijer ocijenio je razgovore s Faymannom „značajnim i plodnima“.
- Utvrdili smo da su odnosi između dvije države izvanredni bez otvorenih pitanja - rekao je Sanader, naglasivši da je izvijestio austrijskog kancelara o tijeku pristupnih pregovora Hrvatske s EU, a također da će Hrvatska u travnju najvjerojatnije ući u NATO.
- Austrija je neutralna zemlja i mi to poštujemo, no to je jedino što nas u našem zajedništvu razdvaja - kazao je hrvatski premijer.

Odnosi Slovenije s Hrvatskom bili su zakođer jedna od tema Sanaderova razgovora s austrijskim kancelarom. Sanader je Faymannu predočio hrvatsko stajalište da je najbolje da se hrvatsko-slovenski granični spor riješi na Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Den Haagu.
- Bilateralna pitanja moraju ostati bilateralna i ne smiju se podizati na azinu pregovora s Europskom unijom i ne mogu se zbog njih blokirati pregovori jedne zemlje - kazao je Sanader novinarima, objasnivši da nerješena granična pitanja nisu nikada dosad bila uvjet za ulazak u EU niti jednoj od sadašnjih članica koja je imala takovih problema, uključujući Rumunjsku koja je 2007. ušla u Uniju.

Također su obojica potvrdila da su zainteresirani za trajnu stabilizaciju političkih prilika u jugoistočnoj Europi. Sanader je kazao da je Faymanna izvjestio da će u ožujku posjetiti Beograd i da će s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, između ostalog, razgovarati o energetskoj krizi i potrebi da obje zemlje budu što manje ovisne o vanjskim izvorima.

Bilo je riječi i o financijskoj krizi i potrebi zajedničkog djelovanja kojim se žele sačuvati stabilnost financijskih sustava u Hrvatskoj i Austriji.

Bio je to prvi susret Sanadera sa novim austrijskim kancelarom, od kada je koalicijska vlada socijaldemokrata i narodnjaka preuzela vlast početkom prosinca prošle godine. Hrvatski je premijer pozvao svog austrijskog kolegu u Hrvatsku, što je on s zadovoljstvom prihvatio.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije