Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Sanader 2009. naredio da Vlada po duploj cijeni kupi Fiolićevu zgradu

Odvjetnik: Ništa neočekivano! Fioliću javljeno da će ga uhititi pa je odlučio iz Istre doći u Zagreb.
20. travnja 2012. u 17:02 165 komentara 5 prikaza
fiolić (1)
Foto: PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/14

Stjepan Fiolić uhićen je u petak oko 19 sati u svojoj obiteljskoj kući u Maloj Mlaki. 

– Djelatnici uskočke policije obavili su pretragu kuće i svih poslovnih prostora gospodina Fiolića. Nakon toga su ga uhitili i prepratili u Senjak - izjavio je sinoć odvjetnik Madunić

Čobankovića nisu pokušavali privesti

Razgovarali smo s odvjetnikom bivšeg ministra Petra Čobankovića Matom Matićem koji je potrvdio da je njegov klijent već ispitan u USKOK-u kao i da je u statusu osumnjičenika. Na izravno pitanje je li istina da je Čobanković u svojem iskazu teretio bivšeg premijera Ivu Sanadera, Matić nije dao ni potvrdan ni negativan odgovor.

- Kad bih odgovorio, ušao bi u sadržaj istrage, a to je tajna - bio je kratak Matić pojašnjavajući da mora čuvati sve činjenice vezane za postupak. Zanimljivo je da Čobankovića koji je također u statusu osumnjičenika policija niti u jednom trenutku nije pokušavala privesti.

Znao za uhićenje

Na upit novinara što se njegovu branjeniku stavlja na teret, Madunić je rekao da jedino što smije reći je to da se o tome već pisali mediji.

- Dakle, riječ je o zgradi u Planinskoj, a detalje, iskreno rečeno, ne znam ni ja. Osim kaznenog djela koje se stavlja ništa nam drugo nije ni predočeno, a i da znam o detaljima ne bih smio jer je istraga tajna.

Uskočka policija u premetačini Fiolićeve kuće i poslovnih prostora nije pronašla nikakve tajne dokumente. To je potvrdio odvjetnik Madunić, a osim mobitela ništa drugo nisu ni oduzeli. A njegov branjenik jučer je bio u Istri, kući se vratio tek oko 17 sati gdje su ga dočekali djelatnici uskočke policije koji su cijeli dan pretraživali njegove obiteljske i poslovne prostore. Oko njegova imanja u Mlaki i poslovnog carstva u Hrašću sve je bilo uobičajeno i ništa nije nagovještavalo da se unutra nalaze istražitelji Uskoka.

Protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, naime, USKOK je otvorio još jednu istragu. Posrijedi je sumnja da je zlorabio funkciju, odnosno da je njegova riječ bila presudna u travnju 2009. kada je Vlada po dvostruko većoj cijeni od realne (za 62 milijuna kuna) kupila zgradu mesara Stjepana Fiolića u Planinskoj ulici u Zagrebu. Zbog sumnje u malverzacije kojima je državni proračun oštećen za oko 26 milijuna kuna pod istragom je i tadašnji ministar regionalnog razvoja Petar Čobanković, čije je ministarstvo bilo formalni kupac zgrade, te sam Fiolić.

Kao osumnjičenik Čobanković je ispitan još prije desetak dana. Iskaz je, doznajemo, davao punih šest sati, no ono što je rekao tužiteljima nije promijenilo njegov status osumnjičenika. Čobanković je zasad ipak u boljoj poziciji od Fiolića za kojega je jučer određeno privođenje i pretraga poslovnih prostorija.

– Fioliću je javljeno da će ga uhititi i on je odlučio doći iz Istre u Zagreb. Nije to ništa što nismo očekivali – kratko je u petak, u ranim poslijepodnevnim satima, rekao njegov branitelj, odvjetnik Ante Madunić.

Doznajemo i kako je Fiolić već nekoliko dana znao za uhićenje te se povjerio svojim najbližim suradnicima kojima je sve ostavio spremno jer ga neko vrijeme neće biti u tvrtki.

Kosor tek provela odluku

Sporna je kupnja zgrade u Planinskoj ulici u Zagrebu od 2700 četvornih metara koja je pripadala Fiolićevoj tvrtki Mesnice Fiolić i Centru za reprodukciju. Bivši HDZ-ov saborski zastupnik nije zgradu prodao izravno Ministarstvu regionalnog razvoja. Najprije ju je uzela Hypo leasing Croatia s kojom je Vlada sklopila ugovor i unajmila zgradu procijenjenu na 62 milijuna kuna. Leasing je uzet na 10 godina, od 2010. do 2019., što je dodatno povećalo proračunski trošak za PDV, kamate i druge troškove leasinga.

Odluka o kupnji donesena je na zatvorenom dijelu sjednice Vlade 2. travnja 2009. Kako se to pokazalo u više slučajeva koji su ispali sporni, sjednicu Vlade je u trenutku izglasavanja vodila potpredsjednica Jadranka Kosor. Kosor je po USKOK-u, samo tehnički provela Sanaderov aranžman.

Sanaderov omiljeni mesar kojem je odzvon

Sanaderov omiljeni mesar kojem je odzvonilo skupa s bivšim šefom HDZ-a

Stjepan Fiolić, bivši saborski zastupnik HDZ-a, jedan je od većih donatora stranke te bliski prijatelj Ive Sanadera, štoviše, njegov omiljeni mesar. Upravo u Fiolićevoj kući održani su neki od najvažnijih sastanaka Sanaderove frakcije u danima borbe s Pašalićem. U Sanaderovo vrijeme redovito je pozivan na sjednice Predsjedništva HDZ-a iako nije bio njegov član, no kad je bivši premijer izbačen iz stranke, odzvonilo je i Fioliću. Jadranka Kosor više ga nije pozivala na sjednice, niti ga je stavila na izborne liste. Visoka politika, zapravo, nikada ga nije zanimala. Tijekom osam godina saborskog mandata za riječ se javio samo nekoliko puta, a jedan je puni mandat odšutio. Sve je svoje karte bacio na širenje poslovnog carstva koje danas obuhvaća četiri farme, centar za reprodukciju, silose (samo spomenuta imovina vrijedi 70 milijuna kuna) te 20-ak mesnica, klaonice, pogon za proizvodnju i poslovne prostore. Od privatne imovine posjeduje kuće, vikendice, zemljišta, tri motora, osam sportskih konja. Prije nekoliko godina priznao je da mu imovina vrijedi 40 milijuna eura, ali ima i one koja je, kako navodi u imovinskoj kartici, neprocijenjiva. (rr/VLM)

NBIoT tehnologija
#NEODUSTAJEM
Znate li što je NBIoT tehnologija? Doznajte kako ju je Tomislav Božić iskoristio da pomogne Dubrovniku u pametnom upravljanju parkingom