Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Sam cilja: Što sve može umjetna inteligencija ruskog tenka "Armata"?

Verzija tenka bez posade postoji, ali će ona ostati na oglednom primjerku koji će služiti za razvoj novih tehnologija. "Platforma 'Armata' se koristi uglavnom kao tehnika kojom upravlja posada", priopćio je Čemezov.
26. prosinca 2020. u 10:26 45 komentara 8293 prikaza
Victory Day military parade in Moscow
Foto: Sergei Bobylev/Newscom/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Serijska isporuka tenka T-14 "Armata" počinje 2021. godine. Verzija tenka bez posade neće ući u serijsku proizvodnju, ali su umjetnoj inteligenciji povjerene važne funkcije, na primjer navođenje oružja.

"Serijska isporuka tenka T-14 počinje 2021. godine. Danas je to nesumnjivo najbolji tenk na svijetu. U perspektivi će on postati osnovni tenk ruske vojske", rekao je za agenciju Interfax šef korporacije "Rosteh" Sergej Čemezov, prenosi Russia Beyond.

HGSS Kava s tajnikom HGSS-a Članica HGSS-a spašavala je ljude u lavini na Himalaji, a druga je na osam tisuća metara visine dala čovjeku injekciju deksametazona

Verzija tenka bez posade postoji, ali će ona ostati na oglednom primjerku koji će služiti za razvoj novih tehnologija. "Platforma 'Armata' se koristi uglavnom kao tehnika kojom upravlja posada", priopćio je Čemezov.

Pa ipak, u tenku T-14 čak i s posadom ima posla za umjetnu inteligenciju. Njoj je, na primjer, povjereno navođenje topa.

"Posada nema potrebe nišaniti, dovoljno je da ukaže pravac ka cilju, a dalje će sustav sve odraditi automatski: odredit će točnu udaljenost do cilja i usmjeriti oruđe na njega. U ovu svrhu se u tenku primjenjuju elementi umjetne inteligencije", objasnio je šef "Rosteha".

Zagrebački Advent ADVENT 2020. Prepustite se duhu tradicije najboljeg božićnog sajma u Europi

Tenk T-14 "Armata" je prvi borbeni stroj treće poslijeratne generacije. Od klasičnih tenkova se najviše razlikuje po kupoli bez posade i daljinskom upravljanju oružjem. Sada se T-14 testira u jedinicama ruske vojske. Novu tehniku će prva dobiti gardijska tenkovska armija u Podmoskovlju.

Bavarian border control
MLADIĆ OSTAO BEZ AUTA
Njemačka policija Hrvatu oduzela Audi vrijedan 30.000 eura, do Münchena morao javnim prijevozom
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • Avatar film
  film:

  vidi se da je novi ruski veleposlanik s lakoćom penetriral u večernji.... ne zovu ga bez veze buldozer...

 • rimac444:

  Samo može poslužiti jednom diktatoru da i dalje terorizira jadni obespravljeni, siromašan narod i da traži imunitet i nakn smrti za svoja zlodjela.

 • Avatar smokeonthewater
  smokeonthewater:

  Na pragu 2021. godine biti oduševljen nekom inačicom tenka je besmisleno. Odavno su protu-tenkovski sustavi daleko nadmašili obrambene mogućnosti najmodernijih tenkova i za iste su lak plijen. Dronovi, posebni helikopteri i zrakoplove za borbu protiv tenkova naoružani vrhunskim raketama jednostavno ... prikaži još!o brišu sa lica zemlje bilo koju vrstu tenkova. Priča o ovom ruskom tenku je za ruske mase ako uopće i njih to još zanima.