Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zatvor

Salviniju do 15 godina robije zbog otmice migranata?

Migranti
Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE/REUTERS/PIXSELL
31.01.2019.
u 09:12

Sedam država prima 47 Afrikanaca koji su u Italiji ‘zarobljeni’ od 9. siječnja

Došlo je do dogovora između europskih država o prihvatu 47 izbjeglica, od kojih 15 maloljetnika, koje je u Sredozemlju 9. siječnja spasio brod Sea Watch njemačke nevladine organizacije. Predsjednik žuto-zelene talijanske vlade Giuseppe Conte izjavio je jučer kako će izbjeglice biti porazmještene u sedam zemalja (Njemačka, Francuska, Portugal, Rumunjska, Malta, Italija i Luksemburg).

Talijanski ministar unutarnjih poslova i čelnik Lige Matteo Salvini zabranio je ulazak brodu s izbjeglicama u talijansku luku Siracusu te su vođene polemike oko njegova “nehumanog” držanja, kao i oko činjenice da se europske države nisu pokazale voljnima pomoći Italiji. Nakon što su iskrcani u Siracusi, izbjeglice su prebačeni u hotspot, gdje će biti identificirani i poslani u europske države.

Talijanska vlada odlučila je prihvatiti brod s izbjeglicama i zato što je ministarski sud u Cataniji (svaki sud ima i odjel za procesuiranje parlamentaraca i ministara) zatražio od parlamenta dozvolu za otvaranje procesa protiv Salvinija osumnjičenog za “otmicu i zadržavanje osoba”. Taj je slučaj doveo vladu u tešku situaciju jer bi Pokret 5 zvijezda (M5S) u parlamentu mogao glasovati za ukidanje imuniteta Salviniju, koji bi u tom slučaju u Cataniji trebao odgovarati za otmicu, za što je predviđena kazna zatvora od tri do 15 godina.

Naime u ljeto prošle godine Salvini je zabranio iskrcavanje 177 izbjeglica koji su se nalazili na brodu talijanske obalne straže Diciotti. Salvini kaže kako je postupio kao ministar, koji mora štititi talijanske granice. No, izbjeglice su se već nalazili na talijanskom teritoriju, jer su bili na talijanskom brodu. Senat će se izjasniti vjerojatno za sedam dana hoće li “poslati” Salvinija na sud. Dođe li do procesa protiv Salvinija, bit će to vjerojatno prvi takav u svijetu. 

>>Pogledajte video: Migranti izletjeli iz kamiona kod Šibenika

Ključne riječi

Komentara 4

SA
Shariel Aron
09:38 31.01.2019.

Koja jes vrha bombastičnog naslova ? Tko se opire ilegalnim migracijama bit će pometen ? Ima li tu više itko normalan ?

FU
furest
10:01 31.01.2019.

ilegalni migranti postaju polako sveta krava Eu demokracije cak je Bozinovic otisao u Tursku u kamp da se slika sa djecom ilegalnih migranata ciji su mladi ocevi vec u Eu prosli vise granica bez ikakvih dokumenata, tko je tu visee ,,, a ti ako nemas osobnu kod sebe odmah kazna par stotina kuna

BF
bf2
19:48 31.01.2019.

Njemačka nevladina organizacija smatra da može desantirati krdo džihadista i silovatelja gdje god to poželi? za njih zakoni suverenih država ne vrijede? egomanijaci koji su si umislili da su nekakve moralne veličine,pljuc!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije