Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preokret

Njemačka pojačava zakone: Manje tražitelja azila, više deportacija

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
27.01.2019.
u 22:25

Imigranti više i ne dolaze lako kao nekada do Njemačke. Neki, primjerice, svoj put završe na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske

U skoro četiri godine u Njemačku je ušlo više od milijun migranata i zatražilo azil, no sada Njemačka pojačava vlastite zakone u vezi sa zahtjevima za azil i pokušava pojačati deportacije.

Zaštita ugroženih

Ministar unutrašnjih poslova Njemačke Horst Seehofer rekao je da je Njemačka 2018. godine primila oko 185.000 zahtjeva za azil, što je 17 posto manje u odnosu na prošlu godinu i daleko manje od 2015. godine kada je 890.000 migranata zatražilo azil u Njemačkoj.

– Ovaj problem sada je pod kontrolom. Nudimo zaštitu ugroženim kategorijama, ali da bi sistem funkcionirao, moramo znati izdvojiti one kojima azil nije potreban – rekao je Seehofer. Ipak, iako je broj zahtjeva za azil manji, broj deportacija je povećan. Nakon migracijske krize broj deportacija udvostručen je na 20.000 godišnje i od tada taj broj je jednak bez obzira na veliki pad zahtjeva za azil.

Samo prošle godine više od 8000 ljudi vraćeno je u zemlje Europske unije u koje su prvi put stigli. Broj deportacija također pokazuje da se zemlje EU još uvijek prepiru oko toga tko je odgovoran za osobe koje traže azil. Ovi podaci, između ostalog, pokazuju da se Njemačka udaljila od “kulture dobrodošlice” kojom je pozdravila izbjeglice 2015. godine, javlja CNN.

Sigurne zemlje

Prošlog tjedna donji dio njemačkog parlamenta Maroko, Alžir, Tunis i Gruziju stavio je na popis sigurnih zemalja. Tražiteljima azila iz tih zemalja sada je mnogo teže ostvariti status izbjeglica. Prema podacima njemačkog ministarstva unutrašnjih poslova, 2017. više od 15.000 osoba iz ove četiri zemlje podnijelo je zahtjev za izbjeglički status, a samo sedam njih dobilo je azil. Oko 300 osoba iz ove četiri zemlje dobilo je određeni oblik privremene humanitarne zaštite, što više neće biti slučaj.

>> Pogledajte i video: Migranti na graničnom prijelazu Maljevac

Ključne riječi

Komentara 27

Avatar andrej II  kara von bruxeles
andrej II kara von bruxeles
22:32 27.01.2019.

Njemačka se opskrbila liječnicima, profesorima, inžinjerima...

HR
hr76
22:35 27.01.2019.

Deportacija kući, a ne u prvu EU zemlju u koju su stigli. Hrvatska se tu mora čvrsto postaviti inače ćemo nadrapat mi i Grčka.

HL
Hladan
22:52 27.01.2019.

Samo 20.000 godišnje?!! Pa trebat će im 50 godina da protjeraju ovih milijun terorista koji su već došli i to bez novih koji će još doći! Trebali bi to dignuti na bar 100.000 po godini!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije