Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

SAD i EU savjetuju Srbiji da provodi Ahtissarijev plan

Najutjecajnije zemlje EU, na čelu sa Velikom Britanijom i Amerika zahtjevaju od Beograda da odustane od svoje rezolucije u Glavnoj skupštini UN
13. kolovoza 2010. u 11:57 14 komentara 1 prikaza
Kosovo
Foto: REUTERS

BEOGRAD - Najutjecajnije zemlje EU, na čelu s Velikom Britanijom, i Amerika zahtijevaju od Beograda da odustane od svoje rezolucije u Glavnoj skupštini UN-a i nudi Beogradu da sam implementira Ahtissarijev plan na sjeveru Kosova ili će to učiniti oni, što je lošija opcija, piše današnji Blic pozivajući se na diplomatske izvore u New Yorku.

Dok veleposlanici zemalja Kvinte (SAD, Njemačka, Velika Britanija, Francuska i Italija), smješteni u zemljama koje još nisu priznale Kosovo, prenose poruke svojih vlada o potrebi priznanja Kosova, nakon što je Međunarodni sud pravde u Haagu zaključio da Kosovska deklaracija nije u suprotnosti s međunarodnim pravom, diplomati u srpskoj misiji u UN-u u New Yorku objašnjavaju upravo suprotno predstavnicima istih tih zemalja, tvrdi Blic i dodaje da je "u diplomatskoj borbi koja se trenutačno vodi na stolu s jedne strane stolac u UN za Kosovo, a s druge europska budućnost Srbije i sudbina Srba na Kosovu".

- Jedina karta na koju Srbija u ovom trenutku igra je činjenica da većina zemalja nije priznala Kosovo čak ni nakon mišljenja Međunarodnog suda pravde koje je u prvom trenutku djelovalo kao legalizacija kosovske neovisnosti. Međutim, Srbija je uspjela većini zemalja od kojih su se očekivala priznanja objasniti da mišljenje Međunarodnog suda pravde nije ništa promijenilo i tako je umanjila značaj mišljenja suda. To je uspjela poglavito podnošenjem svoje rezolucije i kasnije brojnim bilateralnim susretima u kojima objašnjava što zaista piše u mišljenju suda. Zato Srbija ne smije odustati od svoje rezolucije, nego mora trgovati, posebice što EU i SAD ne nude ništa zauzvrat - kaže za Blic izvor iz diplomatskih krugova u New Yorku.

Kako doznaje Blic, za sada se u New Yorku ne spominje mogućnost da bi neka druga zemlja ili EU podnijela svoju rezoluciju, a Beograd nudi pregovore s EU o tekstu rezolucije, ali zahtijevajući jamstva da će dobiti nešto zauzvrat.

Dario Almesberger
Stručnjak za obnovu otkrio koja bi zagrebačka bolnica izdržala jači potres: Sve druge bi se srušile
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
  • u je u mom srcu:

    neće srbi poslušat oni su malo zaostali u razvoju ali prednjače u retardaciji

  • Xpbatcka:

    Kako prenosi DW List Neue Zuercher Zeitung između ostalog piše da mišljenje Međunarodnog suda pravde o kosovskom proglašenju nezavisnosti, predstavlja razočaranje: „Mišljenje Suda je veoma oprezno. Pravo na samoopredjeljenje pri tome skoro da ne igra nikakvu ulogu. Sud prije svega ... prikaži još!ga konstatuje da su se do sada često akceptirala proglašenja nezavisnosti i da ne postoji opća zabrana da se to čini. Posebnost na Kosovu sastojala se u tome što je ovo područje od 1999. godine formalno bilo srpsko, ali državna vlast nije egzistirala zbog toga što je bila uvedena međunarodna uprava. Međunarodni sud pravde se nije pozabavio posljedicama proglašenja nezavisnosti. Time je umjesto pravne sigurnosti stvorio nejasnoće i razočarao zapravo sve: međunarodnu zajednicu, Srbiju, a na kraju i kosovske Albance. Jer, gledano iz političkog ugla, pitanje statusa Kosova i dalje ostaje neriješeno.\"

  • mališa:

    Nepristojno je davati savete ako nisu traženi.