Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ KONGO

Saborski zastupnici među kojima su i HDZ-ovci traže reviziju posvajanja, Ministarstvo protiv

Odgođeno ročište Hrvatima uhićenima u Zambiji, već danas bi mogli biti pušteni iz pritvora
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
03.02.2023.
u 16:04

Saborski Odbor za obitelj, mlade i sport nedavno je održao tematsku sjednicu na temu međunarodnih posvajanja djece iz Konga.

Slučaj posvajanja djece iz Konga zbog čega je osmero hrvatskih državljana završilo u pritvoru izazvao je veliku pažnju u Hrvatskoj te pokrenuo brojna pitanja vezana uz kvalitetu procedure. Saborski Odbor za obitelj nedavno je održao tematsku sjednicu na tu temu. Oni su izglasali da međudržavna posvojenja djece, osobito ona iz DR Konga, preispitaju i da se utvrdi jesu li posvojena djeca u Republici Hrvatskoj bila zakonita.

Za spomenuti zaključak su glasali HDZ-ovi zastupnici iz tog odbora Vesna Bedeković, Nada Murganić, Ante Deur, Socijaldemokrati te Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista, neslužbeno doznaje 24sata. SDP je bio suzdržan kao i zastupnik Veljko Kajtazi.

Zaključci Sjednice Odbora Za Obitelj, Mlade i Sport_posvajanje Djece Iz Inozemstva

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, međutim, neće ići ni u kakvu reviziju međunarodnih posvojenja.

- Saborski odbor je donio zaključke kojima predlažu da se ide u reviziju, ali njihov zaključak nije obvezujući za nas. Naš stav je da nije u interesu djece da se idu u reviziju, naš stav je da su to hrvatski državljani, riječ je o djeci koja su duboko integrirana u hrvatsko društvo, nama je osnovni cilj postupati u interesu djeteta, a interes je takav da se ne ide u reviziju - doznaju mediji od dobro upućenog izvora iz Ministarstva.

Iz Ministarstva obitelji i socijalne politike su poručili da će se službeno očitovati idući tjedan kad službeno dobiju zaključke.

VIDEO: Svećenik koji je odbio krstiti dijete lezbijskog para podijelio fotografiju s nasilnikom s Platka

Komentara 7

Avatar Barba
Barba
17:55 03.02.2023.

Nije cilj ukinuti rješenja o usvajanju nego utvrditi da li su usvojena djeca sa svojim usvojiteljima. Ako nisu onda se vjerojatno radi o trgovini djecom.

SP
Stari panj
19:17 03.02.2023.

Ovo me podsjeća na Rojsovo “Tko je jamio, jamio je”. Zbog navodnog interesa djece, treba zabraniti istragu potencijalne trgovine ljudima. Mogli ste tako odustati i od procesuiranja Mamića, jer i on ima djecu koja bi mogla biti pogodjena.

SA
sasha68
19:01 03.02.2023.

dakle sdpovci ne zele da se sve rasvjetli, jedva usli u koaliciju sa mozemasima a vec im drze stranu i prikrivaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije