Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odbor za obitelj o posvajanju djece iz inozemstva

'I djeca i posvojitelji izloženi su stigmatiziranju, što je nedopustivo'

Zagreb: U Saboru konačno rasprava o slučaju Kongo
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
25.01.2023.
u 18:51

Treba zabraniti posvojenja iz zemalja koje nisu potpisale Haašku konvenciju, smatra D. Hrabar

Saborski Odbor za obitelj održao je sjednicu o posvajanju djece iz inozemstva, a uz zastupnike prisustvovali su joj i stručnjaci.

– Postoje ozbiljne pravne praznine vezane uz postupak posvajanja djece iz inozemstva – kazala je čelnica Odbora Vesna Vučemilović (HS), dok je Marina Miletića (Most) zanimalo koliko je od 131 djeteta posvojenog iz DR Konga u posljednjih 10 godina posvojeno nakon srpnja 2016., kada je DR Kongo zabranio međunarodna posvojenja.

Andreja Marić (SDP) upozorila je da su sad i posvojitelji i posvojena djeca izloženi stigmatizaciji, što je ocijenila nedopustivim.

– Postoje četiri tipa osoba koje posvajaju djecu iz inozemstva. Prvi su legalni posvojitelji, oni su prošli sve zakonske procedure naše zemlje i zemlje iz koje se dijete posvaja. Drugi tip su ilegalni posvojitelji, oni su zaobišli hrvatske propise i dobili dokumente za djecu. Treći su oni lakovjerni koji su pogriješili, no to što nisu znali propise ne oslobađa ih krivnje. Četvrti tip su oni najgori, trgovci djecom koji su djecu prodavali dalje, što je kriminal – kazala je Dubravka Hrabar s Pravnog fakulteta dodavši kako bi hitno trebalo zabraniti posvojenja iz svih zemalja koje nisu potpisale Haašku konvenciju o zaštiti djece.

– Mnoga su djeca sad izložena ruganju pa im se u školi govori: "Tebe su mama i tata kupili i spasili iz siromaštva" – upozorila je klinička psihologinja Gordana Buljan-Flander.

VIDEO: Geolog otkrio gdje bi mogla biti lokacija novog nalazišta zlata u Srbiji: 'Nema sumnje da je tamo'

Komentara 3

Avatar Cohen
Cohen
12:39 26.01.2023.

Tportal detalnjije piše o ovoj sjednici Odbora, pa navodi i :"Najviše djece posvaja se iz Kolumbije, Ukrajine, Kine, Indije i Južne Koreje, a DR Kongo je, prema podacima iz 2020., tek na 19.mjestu, rekla je profesorica zagrebačkog Pravnog fakulteta Dubravkaa Hrabar." To je valjda trebala biti ilustracija kako "pametni izbjegavaju Kongo". No, trebalo je navesti i redoslijed glavnih zemalja posvajatelja plus ukrižene podatke tko-odakle. Teza je da bijelci radije/u većoj mjeri posvajaju djecu bijelce, a u najmanoj mjeri djecu crnce s obzirom na kolonijalnu i/ili robovlasničku prošlost ili današnji položaj crnaca u njihovim zemljama. Potencijalni posvajatelji iz Hrvatske očigledno manje rasno opterećeni. Buljan Flander je rekla i da se radi o "separacijskom zločinu", jer se djeca oduzimaju iz primarnih obitelji i odvode ih nepoznati ljudi. Ova bi primjedba svojim drugim dijelom isključila svako posvajanje čak i iz iste države, dok njen prvi dio u većini slučajeva ne odgovara stvarnom stanju, jer se djeca u većini slučajeva posvajaju iz sirotišta, a ne oduzimanjem iz primarnih obitelji. Obje silom vodu na svoj mlin. Međutim, djeca druge rase vjerojatno imaju probleme prilagodbe na drugačiji izgled svojih posvojitelja i na čitavo okruženje nove "domovine" ako su pripadnici njihove rase u tom društvu velika rijetkost ili ih čak i nema.

XA
xaron
02:20 26.01.2023.

Dakle, problem je ruganje a ne kriminal.

BF
bf23
22:48 25.01.2023.

ovo nije posvajanje nego kupovina djece,a sto se tice ruganja,takvi postupci vise govore o kucnom odgoju i mentalnom sklopu onih koji se rugaju,nego o udomljenoj djeci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije