Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Putin nastavio mobilizaciju

Rusi napreduju kod Limana, Kijev vjeruje da slijedi veliki napad

Russia's attack on Ukraine continues, in Donetsk region
Foto: MARKO DJURICA/REUTERS
1/3
07.02.2023.
u 12:57

Neke procjene govore kako Rusija već sada u Ukrajini ima oko 320.000 vojnika te 150-200.000 u rezervi. Ukrajinci tvrde da je na granici i znatno veći broj, čak do pola milijuna mobiliziranih vojnika

Ukrajinski dužnosnici govore kako sasvim sigurno u nekom skorašnjem trenutku, vjerojatno 24. veljače na godišnjicu početka rata, počinje nova velika ofenziva ruske vojske ili na istoku ili na jugu zemlje. Međutim, činjenica je kako već neko vrijeme Rusi imaju inicijativu, poglavito u Doneckoj oblasti, te uporno napreduju. To još nisu odlučni proboji poput onih kakve je ostvarila ukrajinska vojska prošle jeseni, ali Rusi ostvaruju ograničene uspjehe.

Dok su sve oči uprte u Bahmut gdje se ukrajinska vojska i dalje drži, ruska vojska tvrdi kako ostvaruje uspjehe kod Kupjanska i nedaleko Limana, dva grada koja je bila napustila jesenas nakon proboja ukrajinske vojske. Uz Bahmut, dvije osi ruskog napada su Ugledar te Kremenaja. Ukrajinci pružaju jak otpor, no upozoravaju kako su ovoga puta i brojčano nadjačani, osim u opremi i naoružanju. U zapadnim se medijima, naime, spekulira kako je Rusija nastavila s mobilizacijom i nakon njezina službena prestanka te je umjesto najavljenih 300.000 prikupila čak 500.000 vojnika. I to je razlog zbog koje se vjeruje da će Rusi krenuti u organiziranu ofenzivu u proljeće. Međutim, neke procjene govore kako Rusija već sada u Ukrajini ima oko 320.000 vojnika te 150-200.000 u rezervi. Ukrajinci tvrde da je na granici i znatno veći broj, čak do pola milijuna mobiliziranih vojnika.

Foto: VIACHESLAV RATYNSKYI/REUTERS

Ukrajina i dalje čeka zapadne tenkove kao i rakete duljeg dometa no ranije optimistične procjene o mogućih osam tjedana do pojave prvih Leoparda 2 na bojištu sada se ne čine više toliko realističnima pa je tako i bitno smanjena mogućnost da sami Ukrajinci krenu u proljetnu ofenzivu. Na sve to, smijenjen je i Oleksij Reznikov, ukrajinski ministar obrane, službeni je razlog korupcija, odnosno prenapuhana cijena hrane za vojsku. U svakom slučaju, s novim ministrom obrane, u ovom trenutku tu funkciju obavlja Kirilo Budanov, dosadašnji šef ukrajinske vojnoobavještajne službe, sigurno će biti i promjena u obrambenom sektoru.

VIDEO Više od 4800 poginulih u Turskoj i Siriji, jutros novi potres

Ključne riječi

Komentara 87

DU
Deleted user
13:06 07.02.2023.

Čak je i drug Petkovic (jardin) izgubio nadu u ruse,sad samo kineze spominje,kad i njih rasture onda idu vanzemaljci iz tamo neke galaksije,oni ce valjda sredit NATO.Bolje da mu je mama umjesto njega malo vune iz guze izbacila.

Avatar uputnik
uputnik
13:40 07.02.2023.

U Ukrajini je ubijen još jedan ruski general Ulyanov Dmitry Alexandrovich.

TO
ToromanovićKrešimir
07:34 08.02.2023.

Samo u sijecnju ukri su izgubili 6500 vojnika, 26 aviona,7 helikoptera, 208 dronova, 341 tenk, 40 borbenih vozila sa visecjevnim raketnim bacacima, referirao je ministar obrane Rusije Sojgu. Ovo vam pisem jer vi prenosite samo ono sto ukri pisu. Adijatur et altera pars!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije