Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDICA MOBILIZACIJE

Rusi masovno bježe iz zemlje: Satelitskim snimkama zabilježene kilometarske kolone

Rusi bježe zbog mobilizacije
Foto: REUTERS/PIXSELL
1/8
26.09.2022.
u 22:36

Ogromne gužve i kolone stvarale su se ponajprije na granicama s Gruzijom i Mongolijom

Ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio je u 21. rujna, u srijedu, djelomičnu vojnu mobilizaciju. Brojni svjetski čelnici i dužnosnici osudili su taj potez, a on se nije svidio niti mnogim Rusija koji su nedugo nakon donošenja odluke odlučili napustiti svoju zemlju. 

Rusi su već istoga dana krenuli u bijeg pa su tako brzo rasprodane karte za letove u, primjerice, Tursku i Armeniju, zemlje gdje mogu ući bez vize. Cijene avionskih karata, nekolicina koja je još uvijek bila dostupna, znatno su poskupjele. Mnogi su se zbog toga odlučili na izlazak iz zemlje automobilom u neke od susjednih zemalja. 

Kilometarske gužve i kolone stvarale su se ponajprije na granicama s Gruzijom i Mongolijom, a zabilježila ih je i tvrtka iz SAD-a, Maxar Technologies, satelitskim snimkama. 

Granica s Mongolijom 23. rujna
Foto: MAXAR TECHNOLOGIES/REUTERS

Granica s Gruzijom 25. rujna
Foto: MAXAR TECHNOLOGIES/REUTERS

Društvenim mrežama šire se i različite snimke gužvi i Rusa u bijegu. Neki od njih, naime, prema granicama idu i pješice

Podsjetimo, nakon prošlotjedne objave ruskog predsjednika Putina o početku djelomične mobilizacije, ruski ministar obrane Sergej Šojgu istaknuo je da će se mobilizirati oko 300.000 pričuvnika.

Osim masovnih odlazaka iz zemlje, diljem Rusije protivnici mobilizacije i rata organizirali su i prosvjede. Mnogi su građani na njima uhićeni, a izbilo je i više sukoba s policijom. 

VIDEO Oprez, uznemirujuć sadržaj! Tuga ruskih obitelji dok im mobiliziraju muškarce: Suze i zagrljaji na oproštaju

Komentara 23

Avatar Foton
Foton
04:26 27.09.2022.

Tako je bilo i u Americi za vrijeme Vietnama. Prvo protesti studenta I Hippija, kad su poceli stizati lijesovi, masovni protesti nagnali da se Vietnam napusti i prizna poraz. U Rusiji ce biti Jos gore, jer ce gubitci biti puno veci, u 6 mjeseci Rusija izgubila vise vojske nego Ameri u Vietnamu u 10 godina. Ako ovo potraje 2,3 godine, Rusi ce izgubiti nekoliko stotina tisuca vojnika, jer ce Ukraina biti naoruzana najmodernijim americkim oruzjem. A onda revolucija.

DU
Deleted user
23:04 26.09.2022.

Nek netko navede neku zemlju, iz koje se nije bježalo za vrijeme ratnog stanja?

LA
Latigo
07:21 27.09.2022.

Hoće li se i portalski putinoidi odazvati na mobilizaciju? Njihov dragi Putko ih zove, vapi za njima, za njihovim vojnim umijećem, njihovom velikom hrabrošću koju su više puta dokazali na ovom portalu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije