Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobre vijesti

Romi na istoku Slavonije resocijalizirali se u društvo bolje nego drugdje

Romska zajednica
Marko Jurinec/PIXSELL
03.02.2014.
u 15:10

Gradonačelnik Karlić je rekao da su se vinkovački Romi uključili u gospodarski, kulturni i društveni život grada i za 17 godina, koliko je gradonačelnik, nikada mu se nije javio ni jedan Vinkovčanin da ima problema sa susjedom Romom

Veljko Kajtazi, saborski zastupnik i predstavnik 12 nacionalnih manjina, među kojima je i romska nacionalna manjina, za današnjeg posjeta Vinkovcima i razgovora s gradonačelnikom Mladenom Karlićem, te predstavnicima PU vukovarsko-srijemske, Centra za socijalnu skrb, Dječjeg vrtića Kosjenka i Romim nastanjenima u Vinkovcima, ocijenio je kako su se Romi u Vukovarsko-srijemskoj županiji resocijalizirali u društvo puno bolje nego u drugim krajevima Hrvatske.

- Obišao sam sve općine i gradove u kojima živi romska zajednica i sada sam u Vinkovcima, a to što ranije nisam došao ovamo, znak je da tu nema problema s Romima što je dobro. Ovdje su Romi uklopljeni u društveni i gospodarski život. Posebno mi je drago što ovdašnji Romi nisu na socijalnoj skrbi kao u nekim sredinama gdje preko 95 posto romskih obitelji prima socijalnu pomoć. U Vinkovcima rade i zarađuju za život. U Hrvatskoj je oko 17 tisuća Roma, u Vinkovcima 150, a u cijeloj županiji oko 350. Romi u Hrvatskoj nisu od danas, oni tu žive već 600-700 godina i u Europi ih ima 13 do 15 milijuna. Puno smo učinili Nacionalnim programom, a poslije i Nacionalnom strategijom za Rome, u zapošljavanju, školovanju i legalizaciji objekata u vlasništvu Roma. Uspjeli smo legalizirati cijela naselja i u ovoj godini nastavljamo kada ćemo legalizirati 11 romskih naselja. Nismo zaboravili ni romski jezik koji se proučava na Katedri na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje smo uspjeli dobiti i dvojezičnu ploču - rekao je Veljko Kajtazi dodajući kako su uspjeli ujediniti Rome koji su raznih vjeroispovijesti - dio su pravoslavci, dio muslimani, a dio katolici.

Podsjetio je kako su Vinkovci sufinancirali projekt Rječnika romskog jezika. Gradonačelnik Karlić je rekao da su se vinkovački Romi uključili u gospodarski, kulturni i društveni život grada i za 17 godina, koliko je gradonačelnik, nikada mu se nije javio ni jedan Vinkovčanin da ima problema sa susjedom Romom. Načelnik PU vukovarsko-srijemske, Miroslav Puž je izvjestio kako je na području Policijske postaje Vinkovci, u prošloj godini bilo samo 17 prekršaja i kojima su sudjelovali Romi, a od gotovo 2 000 krađa i teških krađa na području Vinkovaca u 2013. Romi su bili počinitelji dva.

>> Nakon nastave međimurski Romi ostaju u školi pisati zadaću i učiti

Komentara 1

Avatar Istinski Hrvatski Vitez
Istinski Hrvatski Vitez
16:15 03.02.2014.

Romi na istoku Slavonije resocijalizirali se u društvo bolje nego drugdje i osječaju se svoji na svome među svojima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije