Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon dvije godine

Roman i Jadran ostavili dobre plaće u Irskoj i vratili se. Otkrili razlog povratka

Iseljavanje Hrvata
Tomislav Miletić/PIXSELL
20.12.2018.
u 12:51

Roman je u Dublin otišao na slijepo nakon diplome i uspio se zaposliti u agenciji za zapošljavanje

Dvojica Hrvata nakon dvije godine vratili su se iz Irske i podijelili svoje iskustvo. Obojici je nedostajala domovina.

"U međuvremenu smo postali roditelji gore i možda je to bio jedan od glavnih razloga zašto smo se vratili. Jednostavno nismo imali obiteljsku potporu. I ne znam jednostavno nekakva nostalgija za domovinom", kaže Jadran Meštrović, IT stručnjak, za RTL.

Otišao je zbog novca, ali i napretka u karijeri.  "Minimalac je recimo 1500 eura, a stan je u tom nekom iznosu od 1000 do 1500 eura tako da se mora dijeliti s nekim da bi imao neku kvalitetu života", kaže.

Jadran je imao plaću 4000 eura pa si je mogao priuštiti stan. No nedovoljno. "Tu je obitelj, tu su prijatelji, naša klima, naši ljudi. I što sam u biti u A1 dobio kad radim što se tiče odnosa na poslu i odnosa poslodavca prema radniku, ta atmosfera koja mi je možda čak i bolja ode nego što je bilo gore", dodaje.

Roman je pak u Dublin otišao na slijepo nakon diplome i uspio se zaposliti u agenciji za zapošljavanje. 

"Na početku je bilo privatno dosta teško, naravno jer nikog ne znaš, socijalno si malo izoliran, ali posao je bila ta stvar koja me drajvala", kaže Roman Šakirovski, stručnjak za zapošljavanje.

No na kraju dana posao je sve što ti ostaje, pa je samo čekao da skupi dovoljno iskustva, na daljinu nađe nešto novo u Hrvatskoj i vrati se.

Pogledajte video: Vakula otkrio čeka li nas bijeli Božić

Ključne riječi

Komentara 27

Avatar Ashley
Ashley
13:26 20.12.2018.

I ja sam bila u Kanadi vise od 10 godina, ali doma je najbolje. Tu su rodbina, prijatelji, nasi ljudi, nase more, jedan zivot koji Kanada jednostavno nema.

Avatar MilanZoranovic
MilanZoranovic
13:25 20.12.2018.

Ma Irska je prevara ko kuća, samo su "novinari" napuhavali stvar radi klikova..

Avatar Gospodin Maminjo
Gospodin Maminjo
13:25 20.12.2018.

većina se vraća, tamo te tretiraju kao g..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije